Search

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Παράταση θητείας της Elvira Nabiullina ως επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΡΩΣΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Ημερομηνία: 28/06/2017
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Μόσχας (Αρμοδιότητα και για Λευκορωσία, Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν, Τουρκμενιστάν)
Κείμενο:

Η ρωσική Κρατική Δούμα ψήφισε την παράταση της θητείας της Elvira Nabiullina ως Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας για 5 επιπλέον έτη, εκκινώντας από τις 24 Ιουνίου 2017.

Η Elvira Nabiullina κατέχει τη θέση αυτή από τις 24 Ιουνίου 2013. Στις 22 Μαρτίου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν παρουσίασε την υποψηφιότητα της κας Nabiullina στην Κρατική Δούμα για παράταση της θητείας της, τονίζοντας ότι η Elvira Nabiullina έγινε Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας σε μία δύσκολη στιγμή, γεμάτη προκλήσεις για την παγκόσμια και τη ρωσική οικονομία. Σύμφωνα με τον Ρώσο Πρόεδρο, ο ρόλος της Κεντρικής Τράπεζας κατέστη ολοένα και πιο σημαντικός κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, καθώς υπό την καθοδήγηση της κας Nabiullina επετεύχθη η σταθεροποίηση της οικονομικής κατάστασης γενικά, αλλά και η σταθερή ανάπτυξη του τραπεζικού και χρηματοπιστωτικού τομέα.

Σημειώνουμε ότι οι βασικές κατευθύνσεις της πολιτικής που ακολούθησε η κα Nabiullina κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας της ήταν η βελτίωση της εποπτείας των εθνικών τραπεζών, η σταθεροποίηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ρουβλίου, ο περιορισμός του πληθωρισμού, ο καθορισμός του βασικού επιτοκίου για την εξασφάλιση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, καθώς και η υποβοήθηση της ρωσικής οικονομίας για την υπέρβαση της οικονομικής κρίσης.

Ειδικότερα, από τον Ιούλιο του 2013, η Κεντρική Τράπεζα άρχισε να ανακαλεί άδειες από προβληματικές τράπεζες και μη τραπεζικά πιστωτικά ιδρύματα. Συνολικά, αποσύρθηκαν οι άδειες από 324 τράπεζες και μη τραπεζικά πιστωτικά ιδρύματα. Έτσι, ενώ την 1η Ιουνίου 2013, λειτουργούσαν 956 πιστωτικά ιδρύματα στη Ρωσία, μέχρι την 1η Μαΐου 2017 είχαν απομείνει 600 από αυτά. Μεταξύ των τραπεζών, των οποίων οι άδειες ανακλήθηκαν, 12 βρίσκονταν στον κατάλογο των 100 μεγαλύτερων τραπεζών από πλευράς περιουσιακών στοιχείων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, ο συνηθέστερος λόγος για την ανάκληση αδειών ήταν η διενέργεια αμφίβολων συναλλαγών από τις τράπεζες. Η ρυθμιστική αρχή ανακάλεσε άδειες από 161 τράπεζες για το λόγο αυτό. Ως αποτέλεσμα, από το 2013 ο όγκος των αμφίβολων συναλλαγών στο ισοζύγιο πληρωμών της Ρωσικής Ομοσπονδίας έχει μειωθεί θεαματικά. Ενώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013 το ποσό των συναλλαγών ήταν 17,4 δισ. δολάρια, το δεύτερο εξάμηνο του 2016 μειώθηκε κατά 42 φορές και ανήλθε στα 405 εκ. δολάρια.

Επιπλέον, η Κεντρική Τράπεζα προέβη σε σημαντικές παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος, προκειμένου να στηρίξει το εγχώριο νόμισμα μετά την απότομη πτώση των τιμών του πετρελαίου το φθινόπωρο του 2014 και την επακόλουθη απότομη εξασθένιση του ρουβλίου. Από τον Οκτώβριο του 2014 έως τον Φεβρουάριο του 2015, η ρυθμιστική αρχή πώλησε 44,5 δισ. δολάρια στην εγχώρια αγορά συναλλάγματος.

Σε αντίθεση με το 2008-2009, όταν η Κεντρική Τράπεζα κατόρθωσε να επαναφέρει το ρούβλι στα προ κρίσης επίπεδα, η πολιτική που ακολούθησε η διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας κατά την κρίση του 2014-2015 είχε ως αποτέλεσμα το ρούβλι να αποδυναμωθεί περίπου κατά 80% έναντι του δολαρίου και κατά 48% έναντι του ευρώ (σε σχέση με τον Ιούνιο του 2013).

Με την υιοθέτηση κυμαινόμενων συναλλαγματικών ισοτιμιών, η Κεντρική Τράπεζα κατέστησε την μεταβολή του βασικού επιτοκίου ως το κύριο εργαλείο παρέμβασής της, προκειμένου να περιορίσει την αύξηση του πληθωρισμού και να διατηρήσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Έτσι, ενώ το βασικό επιτόκιο της Κεντρικής Τράπεζας μέχρι την άνοιξη του 2014 ήταν 5,5%, μετά την επιβολή κυρώσεων έναντι της Ρωσίας, της απότομης πτώσης των τιμών του πετρελαίου, της ραγδαίας εξασθένισης του ρουβλίου και την επακόλουθη αύξηση του πληθωρισμού, η Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να αυξήσει το βασικό επιτόκιο στο 17% τον Δεκέμβριο του 2014.

Έκτοτε, καθώς οι πληθωριστικές προσδοκίες περιορίστηκαν και η υποτίμηση του νομίσματος σταθεροποιήθηκε, η Κεντρική Τράπεζα μείωσε το βασικό επιτόκιο στο 15% στις 30 Ιανουαρίου 2015, και στη συνέχεια, ο βασικός συντελεστής μειωνόταν συστηματικά έως ότου έφθασε το 9,25% στις 28 Απριλίου 2017.

Με αυτόν τον τρόπο, η Κεντρική Τράπεζα κατόρθωσε να επιτύχει τον στόχο για σταθερότητα των τιμών που είχε θέσει, παρά τις αντίξοες συνθήκες. Σημειώνουμε ότι το 2013, ο ετήσιος πληθωρισμός στη Ρωσία ήταν 6,5%. Υπό τις επιπτώσεις της πτώσης των τιμών του πετρελαίου και του ασθενέστερου ρουβλίου, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 11,4% το 2014 και κατά 12,9% το 2015. Ωστόσο, ήδη το 2016, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη Ρωσία ανήλθε σε 5,4% σε ετήσια βάση, ενώ αναμένεται ότι μέχρι το τέλος του 2017 ο πληθωρισμός θα είναι λίγο πάνω από 4%.

Η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας επικρίθηκε συχνά για την απροθυμία της να διατηρήσει σταθερή τη συναλλαγματική ισοτιμία του ρουβλίου μέσω νομισματικών παρεμβάσεων, καθώς και για τη δραματική αύξηση του βασικού επιτοκίου, στην οποία προέβη. Ωστόσο, βάσει των αποτελεσμάτων του 2015, η κα Nabiullina έλαβε τον τίτλο του καλύτερου Προέδρου Κεντρικής Τράπεζας παγκοσμίως από τους εμπειρογνώμονες του περιοδικού Euromoney, ενώ το 2016, η Wall Street Journal επαίνεσε το έργο της και την κάλεσε «η γυναίκα που αναβίωσε τις αγορές της Ρωσίας». Την ίδια χρονιά, η Elvira Nabiullina έλαβε τον τίτλο του Κορυφαίου Ευρωπαίου Κεντρικού Τραπεζίτη Έτους 2016, σύμφωνα με το βρετανικό οικονομικό περιοδικό The Banker.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov