header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Ενεργοποίηση νέου μηχανισμού παροχής έκτακτης ρευστότητας και διάσωση τράπεζας Otkritie.
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΡΩΣΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Ημερομηνία: 06/09/2017
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Μόσχας (Αρμοδιότητα και για Λευκορωσία, Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν, Τουρκμενιστάν)
Κείμενο:

Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας (ΚΤΡ) γνωστοποίησε (4/9) ότι την 1η Σεπτεμβρίου τέθηκε σε λειτουργία νέος μηχανισμός παροχής έκτακτης ρευστότητας σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας που αντιμετωπίζουν σχετικές δυσκολίες. Σε γενικές γραμμές, για τη δημιουργία του μηχανισμού ακολουθήθηκαν διεθνή πρότυπα που εφαρμόζονται ήδη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (βλ. ELA), την Τράπεζα της Αγγλίας και τη Fed.

Η έκτακτη ρευστότητα θα παρέχεται σε Ρούβλια, για διάστημα που δεν θα ξεπερνά τις 90 ημέρες, με επιτόκιο κατά 1,75% υψηλότερο του βασικού επιτοκίου. Δικαίωμα καταφυγής στον μηχανισμό έχουν τράπεζες που αντιμετωπίζουν προσωρινές δυσκολίες, εφόσον έχουν εξαντλήσει προηγουμένως κάθε άλλη πηγή ρευστότητας, συμπεριλαμβανομένων των ήδη υφιστάμενων εργαλείων της Κεντρικής Τραπέζης. Μαζί με το αίτημα των ενδιαφερομένων για την παροχή υποστήριξης θα πρέπει να υποβάλλεται και προτεινόμενη «στρατηγική εξόδου», στην οποία θα εκτίθενται αναλυτικά ο σχεδιασμός για τη θεραπεία των όποιων προβλημάτων και πληροφορίες σχετικά με την παροχή εγγυήσεων εκ μέρους του ωφελουμένου. Κατά την αξιολόγηση του αιτήματος θα εξετάζονται παράμετροι όπως η χρηματοοικονομική σταθερότητα του ενδιαφερομένου και η συστημική του σημασία.

Η Otkritie Bank - 4η μεγαλύτερη της χώρας και χαρακτηρισμένη ως «συστημική» από την Κεντρική Τράπεζα) - ήταν η πρώτη τράπεζα που ωφελήθηκε από τον νέο μηχανισμό, λίγες ημέρες μετά από την παρέμβαση της ΚΤΡ για τη διάσωσή της. Είχε προηγηθεί εκτεταμένη εκροή καταθέσεων εν μέσω ανησυχιών για το δανειακό της χαρτοφυλάκιο, η οποία ανάγκασε την τράπεζα να λάβει δάνειο ύψους 330 δισ. Ρουβλίων από την Κεντρική Τράπεζα και να ανοίξει επείγουσα πιστωτική γραμμή.

Η ΚΤΡ υπολογίζει ότι θα χρειαστούν έως και 400 δισ. Ρούβλια για την κάλυψη του κενού του ισολογισμού της Otkritie και πρόκειται να δημοσιοποιήσει τις πλήρεις εκτιμήσεις της για την κεφαλαιακή κατάσταση της διασωθείσας τράπεζας εντός του επόμενου τριμήνου. Η παρέμβαση ερμηνεύτηκε ως μήνυμα της Κεντρικής Τραπέζης σχετικά με την ετοιμότητα της να συμβάλλει στην αντιμετώπιση προβλημάτων ρευστότητας και άλλων ιδιωτικών τραπεζών, καθώς υπήρχαν θεωρητικά οι εναλλακτικές της ανάκλησης της άδειας της Otkritie και του “bail in”, αλλά προκρίθηκε η λύση της διάσωσης, προκειμένου να διαφυλαχθεί η γενικότερη συστημική σταθερότητα.

Η Otkritie ήταν μέχρι πρότινος η μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα της χώρας. Μέσω της παρέμβασής της, με χρήση πόρων του Ταμείου Εξυγίανσης του Τραπεζικού Κλάδου, η ΚΤΡ θα γίνει ο κύριος μέτοχος (>75%) του εν λόγω χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, ελπίζοντας ότι θα μπορέσει να δρομολογήσει την πώλησή του σε ορίζοντα διετίας-τριετίας. Πριν από τη περίπτωση της Otkritie, η μεγαλύτερη τραπεζική διάσωση ήταν εκείνη της Bank of Moscow (395 δισ. Ρούβλια), τότε 5ης μεγαλύτερης της χώρας, που πέρασε στον έλεγχο της κρατικής VTB (2ης μεγαλύτερης) το 2011.

Παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες του σχεδίου διάσωσης, στο πλαίσιο ραδιοφωνικής συνέντευξής του, ο Υποδιοικητής της ΚΤΡ, Vasily Pozdyshev, εξήγησε ότι η παρέμβαση θα αφορά και άλλες εταιρείες του ομίλου Otkritie, όπως η ασφαλιστική Rosgosstrakh. Για την υλοποίηση του σχεδίου θα εκδοθεί σταδιακά νέο χρήμα. Ένα μέρος της βοήθειας θα δοθεί με τη μορφή ρευστότητας (με όρους δανειοδότησης) και ένα μέρος με τη μορφή «ένεσης κεφαλαίου».

Αναφερόμενος στους λόγους που πιθανώς έφεραν την Otkritie σε δυσχερή θέση, ο κ. Pozdyshev εξέφρασε την άποψη ότι επιβάρυνση προκλήθηκε από φιλόδοξες εξαγορές, από τη φημολογία σχετικά με την κατάσταση της τράπεζας και την «αλυσιδωτή αντίδραση» της απόσυρσης καταθέσεων. Πάντως, ο υποδιοικητής θέλησε να τονίσει ότι η τράπεζα δεν βρισκόταν εκτός εποπτείας Κεντρικής Τραπέζης, καθώς η τελευταία έκανε στην Otkritie συστάσεις για διορθωτικές κινήσεις (διαχείριση τοξικών δανείων και κεφαλαιακή ενίσχυση) στο διάστημα 2015-2017, με τις οποίες η τράπεζα συμμορφώθηκε. Διεξοδικός έλεγχος της Otkritie από την ΚΤΡ ξεκίνησε, με καθυστέρηση, τον Μάιο τ.έ. και συνέπεσε με την έναρξη της (επιβαρυντικής) εξαγοράς της Rosgosstrakh από την τράπεζα. Επίσης, φαίνεται ότι δεν εκτιμήθηκε σωστά η σοβαρότητα της εκροής καταθέσεων του τελευταίου διαστήματος (693 δισ. Ρούβλια στο τρίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου-Αυγούστου τ.έ.), που αποδίδεται κατά το ένα τρίτο στη χαμηλή αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της τράπεζας από τον ρωσικό οίκο ACRA.

Ορισμένοι αναλυτές επισημαίνουν την παράμετρο της έκθεσης της Otkritie σε «συγγενείς» επιχειρήσεις/οργανισμούς και στους ίδιους τους μετόχους της. Σύμφωνα με τους κανονισμούς της Κεντρικής Τραπέζης, αυτή η «έκθεση» (μέσω δανεισμού) δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το 25%. Ο Vasily Pozdyshev αναγνώρισε ότι, μολονότι το σχετικό ποσοστό στην περίπτωση της Otkritie ήταν τυπικά 24%, η πραγματική έκθεση της τράπεζας έναντι του ευρύτερου ομίλου ενδέχεται να είναι μεγαλύτερη. Σημαντικοί μέτοχοι της Otkritie Bank είναι ο πρόεδρος του ομίλου Vadim Belyayev (γνωστός για τις τολμηρές επιχειρηματικές του κινήσεις), η τράπεζα VTB και στελέχη της Lukoil.

Ο ρωσικός χρηματοπιστωτικός τομέας χαρακτηρίζεται, μεταξύ άλλων, από την ύπαρξη τραπεζών φορτωμένων με τοξικά δάνεια, ιδρυμάτων με κεφαλαιακή ανεπάρκεια και τραπεζών υπό τον απόλυτο έλεγχο συμφερόντων που ενδιαφέρονται αποκλειστικά για τη διευκόλυνση αδιαφανών συναλλαγών ισχυρών επιχειρηματιών. Σε μια προσπάθεια να ξεκαθαρίσει το τοπίο μέσω αυστηρών ελέγχων, η Κεντρική Τράπεζα έχει προσεγγίσει επιθετικά ακόμη και τράπεζες που θεωρείτο ότι βρίσκονταν στο απυρόβλητο, έχοντας κλείσει περισσότερες από 300 από το 2013. Σήμερα, στις δέκα μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας (Sberbank, VTB, Gazprombank, Otkritie, Agricultural Bank, Alfa Bank, Credit Bank of Moscow, Promsvyazbank, Unicredit, Rosbank) αντιστοιχεί το 70% του συνολικού ενεργητικού του κλάδου, ενώ στις μεγαλύτερες κρατικές τράπεζες (Sberbank, VTB, Gazprombank, Agricultural Bank) αντιστοιχεί το 60%.

Σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις, ο Υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Maxim Oreshkin, δήλωσε (5/9) ότι το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα παραμένει στο σύνολό του σταθερό, παρά τις δυσχέρειες που αντιμετωπίζει μικρός αριθμός τραπεζών.

exports

Gefyres Ypourgeio logo 02highrez    ktp 1