header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Συνάντηση Προέδρου Πούτιν με μέλη Κυβέρνησης για θέματα οικονομικής πολιτικής
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΡΩΣΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Ημερομηνία: 12/09/2017
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Μόσχας (Αρμοδιότητα και για Λευκορωσία, Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν, Τουρκμενιστάν)
Κείμενο:

Στις 11/9 έλαβε χώρα συνάντηση του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Β. Πούτιν, με τα μέλη της Κυβέρνησης και αντικείμενα, μεταξύ άλλων, την τρέχουσα οικονομική κατάσταση, τις προοπτικές του χρηματοπιστωτικού κλάδου και την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Από την παρουσίαση του Υπουργού Οικονομικής Ανάπτυξης, Maxim Oreshkin, στη διάρκεια της συνάντησης, συγκρατούνται τα ακόλουθα:

  • Μετά από τις καλές οικονομικές επιδόσεις των τελευταίων μηνών, οι οποίες διέψευσαν τις απαισιόδοξες προβλέψεις αρκετών ειδικών στις αρχές του έτους, και εκτιμάται ότι θα επαναληφθούν τους επόμενους μήνες, υπολογίζεται ότι το ΑΕΠ θα μεγεθυνθεί φέτος κατά τουλάχιστον 2,1%, δηλαδή περισσότερο και από τις αρχικές προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικής Ανάπτυξης. Το ΑΕΠ μεγεθύνθηκε κατά 2,5% στο β΄ τρίμηνο τ.έ., ο πληθωρισμός ήταν 3,2% στις αρχές Σεπτεμβρίου τ.έ. και η επενδυτική δραστηριότητα ήταν ενισχυμένη κατά 6,3% στο τέλος του β΄ τριμήνου τ.έ..
  • Λαμβανομένων υπ’ όψιν της σταθεροποίησης του πληθωρισμού σε χαμηλό επίπεδο (3,3% τον Αύγουστο τ.έ.) και της μείωσης των δανειακών επιβαρύνσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, φαίνεται ότι ανοίγει ένας μεγάλος κύκλος πιστωτικής δραστηριότητας στον τραπεζικό τομέα. Παραμένοντας προσηλωμένη στον στόχο της διατήρησης του πληθωρισμού γύρω στο 4%, η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας (ΚΤΡ) γνωστοποίησε ότι σχεδιάζει μείωση του βασικού επιτοκίου.
  • Η καταναλωτική ζήτηση ενισχύεται τόσο από την πιστωτική δραστηριότητα όσο και από την αύξηση των πραγματικών μισθών (+3% φέτος και +4% το 2018). Μολονότι θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για την αναπλήρωση των απωλειών των ετών 2014 και 2015, είναι σημαντικό ότι η ενίσχυση δεν βασίζεται στις τιμές του πετρελαίου αλλά στη βελτίωση της αποδοτικότητας της εργασίας. Η τελευταία θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο για την υποστήριξη της οικονομικής ανάπτυξης και της ανοδικής τάσης των εισοδημάτων την επόμενη τριετία, υπό το φώς του χαμηλού ποσοστού ανεργίας (γύρω στο 5,2% σήμερα με προοπτική διαμόρφωσης στο 4,7% το 2020) και του δυσμενούς δημογραφικού περιβάλλοντος. Ειδικά η αύξηση των πραγματικών μισθών θεωρείται απαραίτητη για την προσέλκυση ανθρώπινου δυναμικού υψηλού επιπέδου.
  • Το επενδυτικό περιβάλλον βελτιώνεται, μέσω της συγκρότησης ενός ρυθμιστικού πλαισίου περισσότερο προβλέψιμου, της σταθεροποίησης του πληθωρισμού και της εισαγωγής ενός μηχανισμού μετριασμού της επίδρασης των τιμών του πετρελαίου στην οικονομία. Στην ίδια κατεύθυνση, συνεχίζεται η υλοποίηση υφιστάμενων και προγραμματίζεται η έναρξη της υλοποίησης νέων προγραμμάτων παροχής δανείων με ευνοϊκούς όρους σε μικρομεσαίες αλλά και μεγαλύτερες επιχειρήσεις. Ως προς τα τελευταία, σημειώνεται ότι συνεχίζεται το πρόγραμμα “Шесть с половиной” (Six and a Half) του Ομοσπονδιακού Οργανισμού Ανάπτυξης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, που σχεδιάστηκε από το Υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης και την ΚΤΡ και εγκαινιάστηκε το 2015. Το πρόγραμμα παρέχει διευκολύνσεις όπως η εξασφάλιση σταθερού επιτοκίου δανεισμού για τις ωφελούμενες επιχειρήσεις και δανεισμό των εμπορικών τραπεζών (που χορηγούν με τη σειρά τους δάνεια στις ΜΜΕ) με χαμηλό επιτόκιο από την ΚΤΡ. Εντός του α΄ τριμήνου του 2018 σχεδιάζεται να τεθεί σε λειτουργία και το εργαλείο “Фабрики проектного финансирования” (Factory of project financing), το οποίο θα ενταχθεί στις δραστηριότητες της κρατικής αναπτυξιακής τράπεζας VEB. Η εν λόγω διευκόλυνση θα καλύψει το κενό που έχουν αφήσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (που δεν χρηματοδοτεί πλέον ρωσικά εγχειρήματα) και οι εγχώριες εμπορικές τράπεζες (που αποφεύγουν τη χρηματοδότηση νέων επενδύσεων αυξημένου ρίσκου).

Από πλευράς του, ο Πρόεδρος Πούτιν εξέφρασε την άποψη ότι τα στοιχεία που παρουσίασε ο Υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης δείχνουν ότι η οικονομία έχει ξεπεράσει την κρίση και αποκτά δυναμική, η οποία πρέπει να διατηρηθεί και η οποία θα φέρει αποτελέσματα σταδιακά, ωφελώντας τόσο τις επιχειρήσεις όσο και τα νοικοκυριά σε βάθος χρόνου. Ο Ρώσος Πρόεδρος έκανε ειδική μνεία στην ανάγκη αύξησης των αμοιβών και της καταναλωτικής ζήτησης με ταχύτερο ρυθμό, καθώς και στην ανάγκη αντιμετώπισης των επιπτώσεων της συνεχιζόμενης ανοδικής πορείας των εισαγωγών στους εγχώριους παραγωγούς.

Πέραν των προαναφερθέντων, συγκρατείται η τοποθέτηση του Προέδρου Πούτιν αναφορικά με την επείγουσα προτεραιότητα της αναθεώρησης του κατώτατου μισθού. Το βράδυ της ίδιας ημέρας, στο πνεύμα σχετικών συστάσεων του Προέδρου και του Πρωθυπουργού, το ρωσικό Υπουργείο Εργασίας γνωστοποίησε ότι, σύμφωνα με καταρτισθέν νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στην Κρατική Δούμα τις επόμενες εβδομάδες, ο κατώτατος μισθός πρόκειται να αυξηθεί κατά 21,7% από 01.01.2018. Από τα 7.800 Ρούβλια, στα οποία ορίστηκε τον Ιούλιο του 2017, θα ανέλθει στα 9.489 Ρούβλια (€ 139), δηλαδή στο 85% του κατώτατου εισοδήματος επιβίωσης (9.889 Ρούβλια), με προοπτική περαιτέρω αύξησης στο 100% την 01.01.2019.

exports

Gefyres Ypourgeio logo 02highrez    ktp 1