Search

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Κινητοποίηση γαλλικών επιχειρηματικών ομίλων για την καταπολέμηση της Κλιματικής Αλλαγής
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΓΑΛΛΙΑ
Ημερομηνία: 13/12/2017
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Παρισίων
Κείμενο:

Τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017, παραμονή της Συνόδου Κορυφής για το Κλίμα “One Planet Summit”, που λαμβάνει χώρα στο Παρίσι με την πρωτοβουλία του Γάλλου Προέδρου και παρουσία πολλών ξένων ηγετών, περίπου 50 γαλλικές επιχειρήσεις κολοσσοί ανακοίνωσαν την απόφασή τους να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία 39 άλλων επιχειρήσεων που είχε ξεκινήσει το 2015, με στόχο την μείωση των ρύπων που εκπέμπουν και την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

            Η ανακοίνωση έλαβε χώρα παρουσία του Γάλλου Υπουργού Οικολογικής Μετάβασης κ. Nicolas Hulot, στην έδρα της Κίνησης Γαλλικών Επιχειρήσεων MEDEF, όπου συνολικά 91 γαλλικοί όμιλοι υπέγραψαν μανιφέστο με τίτλο «Δέσμευση Γαλλικών Επιχειρήσεων για το Κλίμα» (French Business Climate Pledge), με το οποίο δεσμεύονται να προχωρήσουν στη δραστική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

            Μεγάλοι όμιλοι όπως οι Air Liquide, Alstom, Bouygues, LVMH, RATP, Renault (PSA), ήρθαν να προστεθούν στις Solvay, Schneider Electric, Accor, Total, Sanofi και L'Oreal, οι οποίες ήδη από το 2015 είχαν δεσμευθεί στον αγώνα κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι εταιρείες αυτές αντιπροσωπεύουν συνολικά 6 εκ. θέσεις εργασίας και παγκόσμιο κύκλο εργασιών ύψους 1.500 δισ. ευρώ.

            Το έγγραφο περιλαμβάνει τις αναλυτικές δεσμεύσεις και τη συνεισφορά της κάθε εταιρείας στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής, η οποία συνίσταται είτε σε καθαυτή μείωση των εκπομπών ρύπων είτε σε υιοθέτηση εσωτερικής τιμής για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Συνολικά, υπολογίζεται ότι περισσότερα από 320 δισ. ευρώ πρέπει να διατεθούν για τη χρηματοδότηση, την έρευνα και ανάπτυξη και την καινοτομία από το 2016 έως το 2020 για να επιτευχθεί η μετάβαση σε μια κοινωνία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

            Στο ίδιο πνεύμα, η εταιρεία ηλεκτρισμού της Γαλλίας Electricité de France (EDF) ανακοίνωσε επίσης εχθές, παραμονή της Συνόδου Κορυφής, το “ηλιακό σχέδιό” της (Plan Solaire) για την ανάπτυξη νέων μονάδων φωτοβολταϊκών στη Γαλλία εγκατεστημένης ισχύος 30 GW μεταξύ του 2020 και του 2035, που θα την καταστήσουν ηγέτιδα στην παραγωγή ηλεκτρισμού από ηλιακή ενέργεια παγκοσμίως. Σύμφωνα με τον Δ/ντα Σύμβουλο της εταιρείας κ. Jean-Bernard Lévy, το έργο αυτό συνεπάγεται συνολική επένδυση ύψους 25 δισ. ευρώ, τα οποία θα προέλθουν από την ίδια την εταιρεία αλλά και από τους εταίρους της, ενώ προκειμένου να παραχθεί ισχύς τέτοιου μεγέθους, η EDF θα χρειαστεί 25.000 έως 30.000 εκτάρια γης, που ισοδυναμεί με 40.000 γήπεδα ποδοσφαίρου.

            Στο πλαίσιο αυτό, ένας ακόμη ενεργειακός κολοσσός, η εταιρεία μεταφοράς και διανομής φυσικού αερίου ENGIE ανακοίνωσε την πρόθεσή της να επενδύσει 1 δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια στον τομέα της ενεργειακής απόδοσης στη Γαλλία και ιδιαίτερα της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων. Η εταιρεία έχει ήδη συνάψει συμβόλαια με 4.000 πελάτες της, κυρίως εταιρείες του τομέα των υπηρεσιών, βάσει των οποίων η αμοιβή της θα εξαρτάται από την εξοικονόμηση ενέργειας που θα επιτευχθεί σε διάστημα δέκα ή δεκαπέντε ετών μέσα από βελτιώσεις όπως η αλλαγή των λεβήτων, η καλύτερη μόνωση, η εγκατάσταση αισθητήρων κ.α., με στόχο την εξοικονόμηση από 20% έως 30% στο λογαριασμό των καταναλωτών.

            Σημειώνεται, τέλος, ότι στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής για το Κλίμα, η εταιρεία διαχείρισης του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας της Γαλλίας ENEDIS διοργάνωσε την Δευτέρα 11 τρεχ. μηνός παράλληλη εκδήλωση, υπό τη μορφή στρογγυλής τράπεζας, με στόχο τη διερεύνηση των τρόπων με τους οποίους μπορεί να συνδυαστεί η καινοτομία στα ηλεκτρικά δίκτυα με την οικολογική μετάβαση και να βελτιστοποιηθούν οι επενδύσεις στον τομέα αυτό, ώστε να οδηγήσουν σε δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και να παράγουν προστιθέμενη αξία για τις τοπικές οικονομίες και τους πολίτες.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov