header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Αποποινικοποίηση χρήσης ευφορικής κάνναβης στον Καναδά
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΚΑΝΑΔΑΣ
Ημερομηνία: 19/10/2018
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Οττάβας
Κείμενο:

Σύμφωνα με το νόμο Bill C-45, το μέτρο αποποινικοποίησης της χρήσης «ευφορικής κάνναβης» τέθηκε σε ισχύ στις 17 Οκτωβρίου 2018. Ο Καναδάς είναι η πρώτη εκ των Ομάδων G20 και G7 ανεπτυγμένων χωρών, που προέβη στη νομιμοποίηση διάθεσης και εμπορίας κάνναβης. Σημειώνεται ότι η χρήση κάνναβης για θεραπευτικούς σκοπούς είχε νομιμοποιηθεί, ήδη, από το 2001.

Βάσει στοιχείων του καναδικού Υπουργείου Υγείας (www.canada.ca/en/health-canada.html), υπάρχουν περισσότεροι από 120 πιστοποιημένοι παραγωγοί κάνναβης στη χώρα, η πλειοψηφία των οποίων δραστηριοποιείται στο Οντάριο και τη Βρετανική Κολομβία. Οι σημαντικότερες και πιο κερδοφόρες εταιρείες του τομέα είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο του Καναδά, στο οποίο σημειώνεται εντυπωσιακή άνοδος, οφειλόμενη στην νομιμοποίηση της χρήσης κάνναβης.

Εκ των παραγωγών, η εταιρεία με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση είναι η «Canopy Growth», η οποία κατάφερε να πολλαπλασιάσει την αξία της μέσα σε ένα έτος. Έτσι, από 5,5 δισεκατομμύρια πέρυσι τον Οκτώβριο, η κεφαλαιοποίησή της ανέρχεται σε 13,88 δισεκατομμύρια δολλάρια, με τιμή μετοχής 65,76 CAD έναντι 12,25 τον Οκτώβριο 2017.

Δυνάμει του ανωτέρω νόμου, μόνο οι ενήλικες νομιμοποιούνται να έχουν στην κατοχή τους μέχρι 30 γραμμάρια κάνναβης (πλην του Quebec, όπου το επιτρεπόμενο όριο ανέρχεται σε 150 γραμμάρια) και να καλλιεργούν έως τέσσερα δενδρύλλια. Η πώληση σε ανηλίκους επισείει ποινή φυλάκισης 14 ετών. Υπάρχει διαφοροποίηση ως προς το κατώτατο όριο ηλικίας για τη χρήση κάνναβης στις διάφορες Επαρχίες της καναδικής Επικράτειας (18ο ή 19ο έτος). Απαγορεύεται η κατανάλωση πλησίον παιδιών, εντός αυτοκινήτων και σε χώρους όπου δεν επιτρέπεται το κάπνισμα.

H τιμή, ανά γραμμάριο, θα πρέπει να είναι ανταγωνιστική, σε σύγκριση με αυτή της μαύρης αγοράς, ώστε να διασφαλισθεί η επιτυχία του μέτρου. Αναμένεται, δε, να κυμανθεί μεταξύ 7 και 16 καναδικών δολλαρίων,

Η νομιμοποίηση της χρήσης κάνναβης αναμένεται να οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση της ζήτησης, η οποία δεν θα είναι δυνατό να καλυφθεί πλήρως από τους 120 παραγωγούς. Το 2017, το 16% του πληθυσμού του Καναδά κάπνισε τσιγάρο κάνναβης, ενώ συνολικά καταναλώθηκαν 773 τόνοι.

Σχετικά με τα τρόφιμα που περιέχουν κάνναβη, σημειώνεται ότι δεν θα είναι, αμέσως, διαθέσιμα προς πώληση, αλλά, εντός ενός έτους, από την θέση σε ισχύ του νόμου. Η καθυστέρηση αυτή έχει στόχο να δώσει στην κυβέρνηση το απαραίτητο περιθώριο, ώστε να ρυθμιστεί η αγορά.

Ως προς το μοντέλο νόμιμης πώλησης της εν λόγω ναρκωτικής ουσίας, θα υπάρξει διαφοροποίηση σε επαρχιακό επίπεδο. Οι δυτικές Επαρχίες βρίσκονται σε διαδικασία χορήγησης αδειών πώλησης σε περιορισμένο αριθμό ιδιωτών λιανεμπόρων, ενώ στις ανατολικές Επαρχίες, με εξαίρεση τη Newfoundland, η πώληση θα διεξάγεται μόνο μέσω κρατικών μονοπωλίων.

Ειδικότερα για την Επαρχία του Οντάριο, οι πωλήσεις κάνναβης από καταστήματα λιανικής θα ξεκινήσουν την άνοιξη, ενώ είναι, ήδη, δυνατή η διάθεση, μέσω διαδικτύου.

Η κυβερνητική απόφαση νομιμοποίησης της κάνναβης έχει προκαλέσει αντιδράσεις εκ μέρους της συντηρητικής αντιπολίτευσης του Κοινοβουλίου της Οττάβας, η οποία χαρακτήρισε εσπευσμένη και επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια την υλοποίηση του εν λόγω μέτρου.

Υπερασπιζόμενος την πολιτική του, ο Καναδός Πρωθυπουργός, κ. Trudeau, δήλωσε ότι η νομιμοποίηση της χρήσης κάνναβης θα λειτουργήσει προστατευτικά για τους ανηλίκους, οι οποίοι, στο εξής, δεν θα έχουν εύκολη πρόσβαση στη συγκεκριμένη ναρκωτική ουσία. Επιπλέον, θα αυξηθούν τα έσοδα του κράτους, ενώ ταυτόχρονα θα περιορισθεί η δράση των εγκληματικών οργανώσεων και των «συμμοριών των δρόμων».

Όπως δήλωσε ο Καναδός Υπουργός Ασφάλειας Συνόρων και Καταπολέμησης Οργανωμένου Εγκλήματος, κ. Bill Blair, το μέτρο θα οδηγήσει στην εξάρθρωση του συστήματος πωλήσεων της μαύρης αγοράς, σε βάθος τετραετίας, και στην μείωση του οργανωμένου εγκλήματος. Αναμένεται, δε, αύξηση των κρατικών εσόδων κατά 400 εκ. CAD, ετησίως.

Τέλος, ως προς τους Καναδούς που έχουν καταδικαστεί για απλή κατοχή κάνναβης, δεν προβλέπεται ακόμη απαλλαγή τους, καθώς το νομοθετικό πλαίσιο αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά το επόμενο έτος.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports