Search

Search Icon

search

header

Slide1

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Προβολή της «φέτας» ως πρότυπο τυροκομικό προϊόν της ΕΕ σε εκδήλωση ενημέρωσης για τα προϊόντα GI της ΕΕ, η οποία διοργανώθηκε με υποστήριξη της Αντιπροσωπείας ΕΕ στην Ιαπωνία
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΙΑΠΩΝΙΑ
Ημερομηνία: 28/12/2018
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Τόκυο (Αρμοδιότητα και για Μικρονησία, Νησιά Μάρσαλ, Τουβαλού)
Κείμενο:

Ένα αυθεντικό ελληνικό προϊόν, η «φετα», αποτέλεσε σημείο αναφοράς και προβολής της ελληνικής τυροκομίας τόσο στην  ιαπωνική επιχειρηματική κοινότητα, όσο και στο ιαπωνικό καταναλωτικό κοινό, σε σειρά εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στο Τόκυο το τριήμερο 27 με 29 Σεπτεμβρίου 2018, στο πλαίσιο της πρώτης φάσης διετούς διαφημιστικής εκστρατείας για την προβολή του συστήματος Γεωγραφικών Ενδείξεων της ΕΕ (GI) στον Ιάπωνα καταναλωτή. Οι τριήμερες εκδηλώσεις ήταν στοχευμένες σε διαφορετικό κοινό η κάθε μία, δηλαδή στο κοινό «διαμορφωτών καταναλωτικών τάσεων», στο «επιχειρηματικό κοινό» (παραγωγοί, εισαγωγείς, κανάλια διανομής) και στο «καταναλωτικό κοινό».

Η «φέτα» συμπεριλήφθηκε μεταξύ των τεσσάρων ευρωπαϊκών τυροκομικών προϊόντων Γεωγραφικών Ενδείξεων (GI) τα οποία επελέγησαν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Ιαπωνίας (MAFF) για να προβληθούν στο ιαπωνικό καταναλωτικό κοινό ως τα πρότυπα τυροκομικά προϊόντα της ΕΕ που θα προστατεύονται και στην ιαπωνική αγορά από το σύστημα Γεωγραφικών Ενδείξεων (GI) της ΕΕ, όταν θα εφαρμοστεί η Συμφωνία Οικονομικής Συνεργασίας Ε.Ε.- Ιαπωνίας (EPA) τον Μάρτιο του 2019, μετά την κύρωση της από το ιαπωνικό κοινοβούλιο και το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.   

Στο πλαίσιο του ανωτέρω προγράμματος προβολής, η εκδήλωση για το «καταναλωτικό κοινό», αφορούσε στην «Γιορτή του τυριού» («GI Fiesta») και πραγματοποιήθηκε  στις 29 Σεπτεμβρίου τ.ε. στην «καρδιά» της πόλης του Τόκυο, στο “Sinjuku”. Στην εκδήλωση αυτή, η ελληνική «φέτα» αναδείχθηκε το πλέον ελκυστικό από τα τέσσερα προβαλλόμενα τυροκομικά προϊόντα, προσελκύοντας πάνω από 3.000 καταναλωτές. Εκτός της «φέτας», προβλήθηκαν επίσης, τα τυριά «Asciago», «Comte», και «Grana Padano». Διοργανωτές ήταν: η «Ένωση Εισαγωγέων Τυρών Ιαπωνίας» (Japan Imported Cheese Promotion Association), σε συνεργασία με το αρμόδιο τμήμα για τα προϊόντα Γεωγραφικών Ενδείξεων (GI) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Ιαπωνίας με την υποστήριξη και της εδώ Αντιπροσωπείας της ΕΕ, καθώς και των Επαγγελματικών Ενώσεων των προβαλλόμενων προϊόντων, οι οποίες έστειλαν ειδικούς εμπειρογνώμονες από τις χώρες τους.

Η εν λογω εκδήλωση ήταν η πρώτη προσπάθεια οργανωμένης προβολής στο ιαπωνικό καταναλωτικό κοινό των τυρών Γεωγραφικών Ενδείξεων από την ΕΕ και η συμπερίληψη της «φέτας»  ενίσχυσε την αναγνωρισιμότητα της στην ιαπωνική αγορά ως ευρωπαϊκό προϊόν GI, υψηλού καταναλωτικού προφίλ.

Το Γραφείο ΟΕΥ Τόκυο με την πολύτιμη  βοήθεια του «ΕΛΓΟ» ΔΗΜΗΤΡΑ, δημιούργησε μία  επαγγελματική παρουσίαση (video) η οποία «άγγιξε» το ιαπωνικό καταναλωτικό κοινό. Παρουσιάσεις πραγματοποιήθηκαν τόσο από την Πρέσβη της Ε.Ε. στην Ιαπωνία κα Patricia Flor, για το σύστημα προστασίας προϊόντων Π.Ο.Π.-Π.Γ.Ε της ΕΕ, όσο και  από υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (MAFF) και από τους εκπροσώπους της « Ένωσης Εισαγωγέων Τυρών Ιαπωνίας» (Japan Imported Cheese Promotion Association). Επιπλέον, η ανταπόκριση των τριών από τους επτά Ιάπωνες εισαγωγείς «φέτας», -εκ των οποίων δύο συγκαταλέγονται στις  μεγαλύτερες εισαγωγικές εταιρείες τυροκομικών της Ιαπωνίας- να προσφέρουν τα προϊόντα «φέτας» που εισάγουν τόσο  στις εκδηλώσεις γευσιγνωσίας όσο και στις εκδηλώσεις «δοκιμής» (tasting) από τους καταναλωτές, είχε ως αποτέλεσμα το ελληνικό περίπτερο να κατακλειστεί από Ιάπωνες καταναλωτές οι οποίοι δοκίμαζαν για πρώτη φορά το ελληνικό έδεσμα και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις σε συνδυασμό με ελληνικό ελαιόλαδο. 

Επίσης, η πολύτιμη ανταπόκριση όσον αφορά στην αποστολή  υλικού προώθησης και διαφήμισης (φυλλάδια, banners κλπ) των δύο από τις έξι ελληνικές γαλακτοκομικές επιχειρήσεις που εξάγουν φέτα στην Ιαπωνία, δηλαδή των εταιρειών «ΜΕΒΓΑΛ» και «ΔΩΔΩΝΗ», είχε ως αποτέλεσμα, η ελληνική παρουσία να προσελκύσει περισσότερους καταναλωτές από όσους οι άλλες δύο χώρες των οποίων τα προϊόντα επίσης επελέγησαν να προβληθούν  ως αντιπροσωπευτικά ευρωπαϊκά προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης (GI).

Η επιτυχής υποδοχή της  «φέτας» από το ιαπωνικό καταναλωτικό κοινό, ξεπέρασε κάθε προσδοκία και απέσπασε την προσοχή όλων των παρευρισκόμενων Ιαπώνων εισαγωγέων τυροκομικών προϊόντων οι οποίοι εκδήλωσαν έντονο ενδιαφέρον να ενημερωθούν για την νέα συμφωνία «Οικονομικής Συνεργασίας ΕΕ-Ιαπωνίας» (EPA) και το καθεστώς προστασίας της «φέτας» στην ιαπωνική αγορά το οποίο θεσπίζεται με αυτή τη συμφωνία, ενώ εξέφρασαν επιθυμία να παραβρεθούν σε εκδηλώσεις, σεμινάρια ή επισκέψεις στην Ελλάδα. Επιπλέον,  δόθηκε η ευκαιρία παρουσίασης  και των άλλων 20 προϊόντων τυρού GΙ τα οποία παράγει η χώρα μας και τα οποία σκοπεύουμε να προωθήσουμε στην ιαπωνική αγορά, με προπομπό την «Φέτα».

Στην εκδήλωση παρέστησαν σημαντικοί «διαμορφωτές καταναλωτικών τάσεων», ειδικευμένοι δημοσιογράφοι εγνωσμένου κύρους, εκπρόσωποι ειδικευμένων περιοδικών, στελέχη επιχειρήσεων ειδικευμένα στην προώθηση εισαγόμενων τροφίμων γνώστες της ιαπωνικής αγοράς, καθώς και εισαγωγείς ελαιόλαδου, δεδομένου ότι πραγματοποιήθηκε εκδήλωση «γευσιγνωσίας»  συνδυασμού (pairing) των δύο ελληνικών προϊόντων «ελαιόλαδου» και «φέτας».                                                                                     

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov