header

Slide1

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Ομοσπονδιακός Προϋπολογισμός Καναδά 2019
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΚΑΝΑΔΑΣ
Ημερομηνία: 20/03/2019
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Οττάβας
Κείμενο:

Ο Υπουργός Οικονομικών του Καναδά, κ. William Francis Morneau, παρουσίασε στις 19.3.2019 τον Ομοσπονδιακό Προϋπολογισμό Οικονομικού Έτους 2019-2020. Όπως δήλωσε, αναμένεται περαιτέρω ενίσχυση της καναδικής οικονομίας, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2019, η οποία θα παραμείνει πρωτοπόρος στον τομέα της οικονομικής ανάπτυξης, μεταξύ των κρατών της Ομάδας G7, τόσο κατά το 2019 όσο και κατά το 2020.

Ο νέος Προϋπολογισμός, «φέρων πνεύμα εκλογών», όπως έχει ειπωθεί από οικονομικούς αναλυτές, εστιάζει το ενδιαφέρον του σε θέματα που απασχολούν τη μεσαία τάξη καθώς και το ευρύτερο φάσμα ψηφοφόρων. Οι συνολικές δαπάνες, κατά τα επόμενα πέντε οικονομικά έτη, αναμένεται να ανέλθουν σε 22,8 δισεκατομμύρια δολλάρια, ενώ το έλλειμμα εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε 19,8 δις δολλάρια, για το οικονομικό έτος 2019-20, ελαφρώς υψηλότερο από τις προβλέψεις του περασμένου φθινοπώρου.

Μεταξύ των ευνοϊκών ρυθμίσεων, αναφέρεται η μείωση του κυμαινόμενου επιτοκίου των σπουδαστικών δανείων, ήτοι κάτω του σημερινού 2,5%, αλλά και η θέσπιση κανόνων για τη διευκόλυνση χρηματοδότησης πρώτης κατοικίας.

Ακόμη, προβλέπεται δαπάνη ύψους έως και ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, για δύο έτη, από το 2022-2023, για κάλυψη φαρμακευτικών δαπανών Καναδών ασθενών σπανίων νοσημάτων.

Επιπρόσθετα, δίδονται κίνητρα για την αγορά αυτοκινήτων με μηδενικές εκπομπές ή για την αναβάθμιση οικημάτων, ώστε να καταστούν ενεργειακά πιο αποδοτικά.

Μεταξύ άλλων, προτείνεται δαπάνη 130 εκατομμυρίων δολλαρίων, σε διάστημα πέντε ετών, αρχής γενομένης από το τρέχον έτος, για την εγκατάσταση νέων σταθμών επαναφόρτισης και ανεφοδιασμού ηλεκτρικών οχημάτων και οχημάτων κυψελών καυσίμου υδρογόνου σε απομακρυσμένες τοποθεσίες, χώρους εργασίας, δημόσιους χώρους στάθμευσης και εμπορικά και οικιστικά κτίρια.

Ο Προϋπολογισμός του 2019 περιλαμβάνει, επίσης, ένα σχέδιο δαπάνης 1,01 δισ. δολλαρίων το 2018-2019 μέσω του Ταμείου «Green Municipal Fund», προς την Ομοσπονδία Καναδικών Δήμων, στο πλαίσιο εφαρμογής μεγάλων κοινοτικών και δημοτικών ενεργειακών προγραμμάτων.

Επιπρόσθετα, δυνάμει του Προϋπολογισμού, θα υπάρξουν οικονομικές ενισχύσεις προς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τους συνδρομητές εντύπου και ηλεκτρονικού τύπου.

Από τους λιγότερο ευνοούμενους, φαίνεται να είναι οι έχοντες ετήσιο εισόδημα άνω των 250.000 δολλαρίων. Σημειώνεται ότι, στον νέο Προϋπολογισμό, δεν υπάρχει πρόβλεψη μείωσης των συντελεστών φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Επιπλέον, η Κυβέρνηση, αλλάζοντας το φορολογικό καθεστώς, προτείνει τον περιορισμό χρήσης δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών από εργαζομένους, που ουσιαστικά αποτελεί μία εναλλακτική μορφή αποζημίωσης.

Αντίθετα προς τις προσδοκίες που είχαν εκφραστεί, κατά την εκπόνηση του Προϋπολογισμού, δεν θα υπάρξουν φορολογικές ελαφρύνσεις ιδιοκτητών μικρών επιχειρήσεων.

Ακόμη, προτείνονται μέτρα, με τα οποία τροποποιείται η φορολόγηση των νέων κατηγοριών προϊόντων κάνναβης, που έχουν προστεθεί μετά τη νομιμοποίησή της, τον Οκτώβριο 2018.

Τέλος, το κείμενο του Προϋπολογισμού είναι διαθέσιμο στην ακόλουθη ιστοσελίδα: https://budget.gc.ca/2019/docs/plan/toc-tdm-en.html

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports