header

Slide1

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

«Κρίση Κράμβης» (canola crisis) – Εξελίξεις
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΚΑΝΑΔΑΣ
Ημερομηνία: 15/05/2019
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Οττάβας
Κείμενο:

Α. Σύμφωνα με δηλώσεις του Πρωθυπουργού, κ. Trudeau, οι ΗΠΑ οφείλουν να βοηθήσουν τον Καναδά στην επίλυση της διαφωνίας με την Κίνα, η οποία δημιουργεί σοβαρά προσκόμματα στις εξαγωγές καναδικών προϊόντων, κυρίως κράμβης. Ως γνωστόν, η εν λόγω κρίση που έχει τις απαρχές της στην κράτηση, κατόπιν αμερικανικού εντάλματος συλλήψεως, της κας Wanzhou, στελέχους του κινεζικού κολοσσού τηλεπικοινωνιών Huawei και κόρης του ιδρυτή της εταιρείας, έχει τόσο πολιτικές όσο και εμπορικές πτυχές. Η καναδική, πάντως, πλευρά, στρεφόμενη για βοήθεια προς τις ΗΠΑ, υπαινίχθηκε ότι, σε περίπτωση που δεν λάβει την αναμενόμενη στήριξη, θα μπορούσε να μην παράσχει τη συνεργασία της στις ΗΠΑ σε σημαντικά ζητήματα.

Β. Παρά τα πολλαπλά αιτήματα των Καναδών ιθυνόντων να έρθουν σε επαφή με ανώτερους κινέζους αξιωματούχους, δεν κατέστη δυνατή οποιαδήποτε επίσημη συνάντηση, καθώς η Κίνα αποφεύγει να δώσει απάντηση.

Παρά ταύτα, κατά τη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), την 7η Μαΐου 2019, ο Καναδός Πρέσβυς στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία στη Γενεύη, κ. Stephen de Boer, δήλωσε ότι ο Καναδάς είναι διατεθειμένος να συναντηθεί με την Κίνα και να ακούσει, καλή τη πίστει, τις ανησυχίες της για τα, φερόμενα ως μολυσμένα, φορτία κράμβης.

Επίσης, πρόσφατα, η Οττάβα εξέφρασε την υποστήριξή της προς το Πεκίνο για συνεργασία στην Αρκτική, σε μια περιοχή που η Κίνα δεν διαθέτει έδαφος, αλλά επιδιώκει να επεκτείνει την επιρροή της. Προς τούτο, έστειλε εκπρόσωπό της στην Σαγκάη, σηματοδοτώντας ένα άνοιγμα στις σχέσεις Καναδά – Κίνας.

Επιπρόσθετα, στις 13 Μαΐου 2019, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης των Υπουργών Γεωργίας της Ομάδας G20 στην Ιαπωνία, η Υπουργός Γεωργίας, κα Marie-Claude Bibeau, συναντήθηκε με τον Κινέζο ομόλογό της, στον οποίο εξέφρασε την ανησυχία της για την αναστολή των καναδικών εξαγωγών κράμβης στην Κίνα.

Γ. Εν τω μεταξύ, η Huawei Technologies ξεκίνησε μια μεγάλη εκστρατεία επιρροής της κοινής γνώμης (lobbying), προκειμένου να ασκηθεί πίεση στην Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση, ώστε να αποφευχθεί ο αποκλεισμός της εν λόγω κινεζικής εταιρείας από δημόσιες συμβάσεις προμήθειας εξοπλισμού για τα ασύρματα δίκτυα επόμενης γενιάς. Παράλληλα, επιχειρείται η αποφυγή έκδοσης της κας Wanzhou στις ΗΠΑ.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι, τον Μάρτιο 2019, η Κίνα ανεκάλεσε τα δικαιώματα εξαγωγής σπόρων κράμβης (canola seeds) δύο καναδικών εταιρειών, με την δικαιολογία ότι τα φορτία ήταν μολυσμένα. Στη συνέχεια, η κρίση μεταδόθηκε και σε άλλα προϊόντα, όπως μπιζέλια, σόγια, καθώς και χοιρινό κρέας.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports