Search

Search Icon

search

header

Slide1

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Παρουσίαση Έκθεσης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Ρουμανίας (Βουκουρέστι, 17.12.2019)
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Ημερομηνία: 23/12/2019
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Βουκουρεστίου (Αρμοδιότητα και για Μολδαβία)
Κείμενο:

Πραγματοποιήθηκε χθες στο κτήριο της Κεντρικής Τράπεζας της Ρουμανίας στο Βουκουρέστι παρουσίαση Έκθεσης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τον Υποδιοικητή της Τράπεζας κ. Florin Georgescu

Από την παρουσίαση συγκρατούνται τα ακόλουθα σημεία:

  1. Μακροοικονομικό περιβάλλον:

Ο ρυθμός ανάπτυξης της ρουμανικής οικονομίας τα τρία πρώτα τρίμηνα του τρέχοντος έτους άγγιξε το 4% του ΑΕΠ. Δεδομένου, ωστόσο, ότι κινητήριος μοχλός της ανάπτυξης είναι η κατανάλωση, της οποίας η αύξηση εκτιμάται σε 4,3% για φέτος, οι προβλέψεις της Κεντρικής Τράπεζας της Ρουμανίας για το επόμενο έτος κάνουν λόγο για επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης, ο οποίος δεν αναμένεται να ξεπεράσει το 3,6%.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ρουμανίας ανήλθε σε 2,8% επί του ΑΕΠ τους πρώτους δέκα μήνες του 2019, αυξημένο κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του προηγούμενου έτους. Ως το τέλος του έτους το ταμειακό έλλειμμα του προϋπολογισμού αναμένεται να αγγίξει το 4,43%, λόγω των αυξημένων κοινωνικών παροχών, που αντιστοιχούν στο 65% των δημοσίων δαπανών. Δεδομένου ότι η παραγωγικότητα έχει μεν αυξηθεί (κατά 4,4% το δεκάμηνο 2019, συγκριτικά με το ίδιο διάστημα του 2018), σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, είναι μικρότερη του ρυθμού αύξησης μισθών, συντάξεων και επιδομάτων (+10,7% το υπό εξέταση διάστημα του 2019), ελλοχεύει κίνδυνος περαιτέρω διεύρυνσης του δημοσιονομικού ελλείμματος το 2020. Εξάλλου, στη μελέτη γίνεται αναφορά τόσο στους εξωτερικούς κινδύνους (η διεθνής συγκυρία δεν ευνοεί την οικονομική ανάπτυξη σε παγκόσμιο επίπεδο), όσο και στους εσωτερικούς (αβεβαιότητα θεσμικού πλαισίου που αφορά στη φορολογία των επιχειρήσεων, πράξη νομοθετικού περιεχομένου 114/2018 κλπ).

  1. Αγορές χρήματος και κεφαλαίων:

Τα στοιχεία που συνεχίζουν να καθιστούν, σε κάποιο βαθμό, ευάλωτη δομικά την χρηματοοικονομική σταθερότητα είναι οι καθυστερήσεις στις πληρωμές, οι οποίες αντιστοιχούν στο 9% του ΑΕΠ και οι ασυμμετρίες στην αγορά εργασίας, λόγω των υψηλών ποσοστών μετανάστευσης. Κατά τα λοιπά, η χρηματοδότηση εταιριών από τις ρουμανικές τράπεζες παραμένει σε συγκρατημένα επίπεδα, μη θέτοντας σε κίνδυνο τη ρευστότητά τους.

3.Τραπεζικό σύστημα:

Το τραπεζικό σύστημα στη Ρουμανία θεωρείται υγιές, όπως έχουν αποδείξει και οι σχετικές ασκήσεις προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress tests), με ποσοστά κεφαλαιακής επάρκειας (224%) και φερεγγυότητας (19,7%) άνω του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει χαμηλό (4,6%) και η κερδοφορία σε αρκετά καλά επίπεδα (5 δισ. Ron στο τέλος του Σεπτεμβρίου 2019)

Τέλος, ειδική μνεία έγινε στην εν θέματι Έκθεση στις επιχειρήσεις που επηρεάζονται από τη νομοθεσία για τη μείωση εκπομπών ρύπων (οι οποίες στη Ρουμανία είναι υπολογίσιμη μάζα, δεδομένου ότι η παραγωγή τους έχει προστιθέμενη αξία 45% της καθαρής συνεισφοράς στο ΑΕΠ της χώρας, απασχολούν περί το 40% των εργαζομένων στη χώρα, εξαιρουμένου του χρηματοπιστωτικού τομέα, και συνιστούν το 62% των χρηματοδοτούμενων με δάνεια επιχειρήσεων από ρουμανικές τράπεζες).

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov