Maximenu CK

Search

Search Icon

search

header

Slide1

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Γεύμα εργασίας International Trade Association Chicago
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Ημερομηνία: 22/01/2020
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Σικάγου
Κείμενο:

Η International Trade Association του Σικάγο πραγματοποίησε στις 15 Ιανουαρίου κλειστό γεύμα εργασίας με προσκεκλημένο ομιλητή τον Rufus Yerxa, νυν Πρόεδρο του National Foreign Trade Council, και διατελέσαντα κατά το παρελθόν αναπληρωτή United States Trade Representative (υπό Ρεπουμπλικάνο και Δημοκρατικό Πρόεδρο), Πρέσβη των ΗΠΑ στην GATT και Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή του ΠΟΕ.

Ο ομιλητής εξέφρασε την ανησυχία του για την τύχη της εμπορικής σχέσης ΗΠΑ – ΕΕ και για την επιθετική στάση του Προέδρου Τραμπ με την επιβολή δασμών, ακόμη και σε θέματα στα οποία κατά τον ίδιο οι ΗΠΑ έχουν δίκιο («high moral ground») όπως στο θέμα των επιδοτήσεων Airbus. Έκανε επίσης αναφορά σε πρόσφατο φόρο ψηφιακών υπηρεσιών που επέβαλε η Γαλλία και ο οποίος ενοχλεί τις ΗΠΑ. Για τον ίδιο φόρο υπάρχει σχετική ειδησεογραφία που αφορά και την χώρα μας.

Ωστόσο ο κ. Yerxa αναφέρθηκε με πολύ ζεστά λόγια στους κοινούς δεσμούς, που όπως είπε συνδέουν τις ΗΠΑ με την ΕΕ, σε ό,τι αφορά αξίες, δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι οι ΗΠΑ μαζί με την Ευρώπη έκτισαντο ΝΑΤΟ αλλά και το σύνολο της μεταπολεμικής οικονομικής αρχιτεκτονικής του κόσμου  (ΠΟΕ, ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα). Μίλησε επίσης θετικά για πρόσφατη άφιξη Επιτρόπου Εμπορίου Hogan στην Ουάσιγκτων και για προοπτική συμφωνίας με ΗΠΑ και Ιαπωνία για νέους κανόνες στα θέματα επιδοτήσεων. Εκτίμησε τέλος ότι Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα συνάψει εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ πριν συνάψει παρόμοια συμφωνία με την ΕΕ.

Ο ομιλητής παρουσίασε επίσης την τρέχουσα πραγματικότητα σχετικά με την πολιτική διεθνούς εμπορίου των ΗΠΑ, σε σχέση με την συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με το Μεξικό και τον Καναδά. Παρά την προστατευτική ρητορεία της σημερινής κυβέρνησης των ΗΠΑ, κατά τον ομιλητή οι ΗΠΑ ωφελήθηκαν από την απελευθέρωση του διεθνούς εμπορίου καθώς οι εξαγωγές τους προς το Μεξικό παρουσιάζουν αύξηση 300 % και αγγίζουν το 20% του μεξικανικού ΑΕΠ. Επίσης με βάση γραφικά που παρουσίασε η αμερικανική οικονομία κατόρθωσε να αυξήσει κατά πολύ τα τελευταία 50 χρόνια το πραγματικό παραγόμενο προϊόν στην μεταποίηση, παρά την καθίζηση του ποσοστού εργαζομένων σε αυτήν από το 30% την δεκαετία του 50 στο 8% σήμερα.

Σε ό,τι αφορά την πολυδιαφημισμένη αρχική εμπορική συμφωνία με την Κίνα ο κ. Yerxa εμφανίσθηκε σκεπτικιστής δεδομένου ότι, όπως είπε πέραν σχεδίων και περιλήψεων κανείς δεν έχει δει την συμφωνία αυτή εκτός από τους ανθρώπους του στενού περιβάλλοντος του Προέδρου Τραμπ. Φαίνεται κατά τον ομιλητή ότι πολλά από τα αγκάθια των εμπορικών διαφορών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, όπως τα εμπόδια για είσοδο στην κινεζική αγορά και θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας μετατίθενται για το μέλλον. Πέραν αυτού τοποθετήθηκε μάλλον ειρωνικά για τους θριαμβολογικούς ισχυρισμούς του Προέδρου Τραμπ για τις μεγάλες ποσότητες αμερικανικών προϊόντων που θα αγοράσει από τις ΗΠΑ η Κίνα, κάνοντας λόγο για νοοτροπία μερκαντιλισμού και σχεδιασμένης κεντρικά διευθυνόμενης οικονομίας.

Ο ομιλητής έχει σαφώς globalist προσέγγιση ενώ δεν παρέλειψε να στηλιτεύσει επίσης αποχώρηση ΗΠΑ από συμφωνία Παρισιού για την κλιματική αλλαγή λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ακόμη και οι μεγάλες εταιρείες των ΗΠΑ (και του πετρελαϊκού κλάδου) αισθάνονταν άνετα με την συμφωνία αυτή. Εντύπωση προκάλεσε στον υπογράφοντα – αλλά και στο κοινό που στην συντριπτική του πλειοψηφία αποτελείτο από Αμερικανούς στελέχη επιχειρήσεων με διεθνή δραστηριότητα – η αναφορά στην διεθνή συμπεριφορά των ΗΠΑ ως “rogue state”. 

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov