Search

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Δράσεις Χρηματοδότησης Έργων στην Τυνησία της Αναπτυξιακής Γερμανικής Τράπεζας KFW
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΤΥΝΗΣΙΑ
Ημερομηνία: 17/03/2020
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Τύνιδας
Κείμενο:

Η Τράπεζα KFW έχει παρόμοιο στάτους με τo GIZ, τη Γερμανική Υπηρεσία Διεθνούς Συνεργασίας, με τη διαφοροποίηση ότι η τελευταία εστιάζει στην τεχνική βοήθεια και η KFW στη χρηματοδότηση. Η συνεργασία της KFW στην Τυνησία βασίζεται σε χρηματοδότηση έργων της τυνησιακής κυβέρνησης ή και σε εκπόνηση μελετών κατόπιν ανάθεσης από την τυνησιακή πλευρά για έργα που χρηματοδοτεί στη συνέχεια. Στην Τυνησία καλύπτει τους κάτωθι τέσσερεις τομείς:

Α. Υδατικοί πόροι, διαχείριση ακάθαρτων υδάτων, άρδευση, αξιοποίηση υδάτων ποταμών, προστασία ακτών από διάβρωση, αποθήκευση υδάτων, μείωση σπατάλης ή απωλειών νερού.

Β. Αποκέντρωση, καλή διακυβέρνηση, ψηφιοποίηση των κυβερνητικών υπηρεσιών.

Γ. Χρηματοδότηση ΜΜΕ και Μικρο - δανειοδότηση

Δ. Ενέργεια, με  έμφαση στην ανανεώσιμη ενέργεια και στην εξοικονόμηση ενέργειας

Όπως μας τόνισε ο συνομιλητής μας, η υλοποίηση δράσεων στην Τυνησία έχει δυσκολίες κυρίως γιατί οι κρατικές υπηρεσίες δεν καθορίζουν έγκαιρα το ποσοστό συμμετοχής δημοσίου – ιδιωτικού τομέα στην υλοποίηση των έργων και δεν τηρούνται οι προθεσμίες για τους διαγωνισμούς κλπ με αποτέλεσμα να χρονίζουν, λ.χ. έργο διαχείρισης απορριμμάτων του Gabès. Σε ό,τι αφορά αντίστοιχες διαδικασίες για έργα απορριμμάτων σε άλλες περιοχές της χώρας (Bizerte, Sousse) όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί ανέφερε ότι θέλουν να αξιολογήσουν τη α΄φάση και να διερευνήσουν αν η τυνησιακή πλευρά έχει διαθέσιμους πόρους να καλύψει τοποσοστό συμμετοχής της. Σε ό,τι αφορά τη βιομάζα ανέφερε ότι δεν έχουν προγράμματα.

Στον τομέα της διαχείρισης υδάτων υπάρχουν προγράμματα που συγχρηματοδοτούνται με την ελβετική αναπτυξιακή συνεργασία https://www.eda.admin.ch/countries/tunisia/en/home/internationale-zusammenarbeit/projekte.filterResults.html/content/dezaprojects/SECO/en/2015/UR00636/phase10?oldPagePath=/content/countries/tunisia/en/home/internationale-zusammenarbeit/projekte.html. Βάσει αυτών υπάρχει σχεδιασμός για μελλοντικούς διαγωνισμούς για αξιοποίηση των οργανικών υπολειμμάτων.

Στον τομέα των ηλιακής ενέργειας – φωτοβολταϊκών, έχει χρηματοδοτήσει στο πλαίσιο του κρατικού προγράμματος Plan Solaire Tunisien (PST) τις μονάδες παραγωγής Tozeur I και Tozeur II δυναμικότητας 10 MW έκαστη. Έχουν κλείσει οι διαγωνισμοί για τα φωτοβολταϊκά και αναμένεται να ακολουθήσουν διαγωνισμοί για τις μπαταρίες και λοιπού εξοπλισμού του έργου Tozeur II.

 

Υπάρχει επίσης υπό σχεδιασμό έργο (με τη συμμετοχή της GIZ) για την ενεργειακή αποδοτικότητα δημοσίων κτιρίων σε συνεργασία με την ενεργειακή Αρχή ANME http://www.anme.nat.tn/. Η γερμανική πλευρά θα διαθέσει χαμηλότοκο δάνειο 15 εκ. ευρώ και θα υπάρξουν διαγωνισμοί σε υλικά και κατασκευές θερμανσης, ψυξης κλπ. Υπάρχει επίσης πρόγραμμα για ηλιακά πανελς σε δημόσια κτίρια. Είναι επίσης πιθανή η χρηματοδότηση σε σχεδιαζόμενο υδροηλεκτρικό σταθμό άντλησης Pumped-storage hydroelectricity.

Η τυνησιακή κυβέρνηση προκηρύσσει κατά καιρούς διαγωνισμούς για την αύξηση της παραγωγής ενέργειας από ανεξάρτητους παραγωγούς οι οποίοι και δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Ενέργειας http://www.energymines.gov.tn/web/. Για αιολικά πάρκα δεν υπάρχει κρατική χρηματοδότηση αλλά ευνοείται η ανάπτυξή τους μέσω σχημάτων ΒΟΤ.

Η τράπεζα δεν χρηματοδοτεί έργα με  φυσικό αέριο.

Τέλος, οι κρατικοί τυνησιακοί φορείς που συνεργάζονται με την KFW είναι οι STEG https://www.steg.com.tn/fr/index.html, ANME http://www.anme.nat.tn/, SONEDE http://www.sonede.com.tn/, ONAS http://www.onas.nat.tn/Fr/index.php?code=3 για την διαχείριση υγρών απόβλητων, ANGED http://www.anged.nat.tn/, για την διαχείριση στερεών απόβλητων. Οι προκηρύξεις έργων δημοσιεύονται και στην κρατική ιστοσελίδα TUNEPS https://www.tuneps.tn/index.do

Όλες οι προκηρύξεις με χρηματοδότηση από την KFW δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της GTAI

https://www.gtai.de/gtai-en/meta/search/66080!search;eNptj8FuwjAQRP9lz4lEKxRBPoAf4Fj1sLE31JWzTndtIUD5d-xI9BB8HL8Zz-wDRjQUFfoHDEkdk2qLQlgelDyZSBb6L4iCluB7aUDSIM5s-fHYdZ8rNyFxlNvGUIhmEUQrxOO15p_JOPQVQiZwmN5WrPVJY5hqJaNjZEOynb7fH7p1-fyDSrUvwzQj3075MIvRBa7eJo5qrZqG36zfSOnDC53dPVd-7Br4g56T9zkRJNuhtTRi8rGFBnLtOozYvlyCfKH_SMSSKWJZnhghoBs

Χρήσιμο είναι οι ενδιαφερόμενες ελληνικές επιχειρήσεις να εγγραφούν στο newsletter της GTAI https://www.gtai.de/gtai-en για να λαμβάνουν σχετική πληροφόρηση. Επειδή όμως είναι κάπως δύσχρηστο η διαδικασία είναι η εξής: Πρέπει να δημιουργήσει κάποιος έναν λογαριασμό, ο οποίος είναι δωρεάν. Σε ένα δεύτερο βήμα πρέπει να μεταβεί στην αγγλική έκδοση στο menu / trade / search kfw tenders. Στη συνέχεια εισαγωγή φιλτρου για τους διαγωνισμούς (tenders) της kfw στην Τυνησία. Σε τελευταίο βήμα θα πρέπει να ενεργοποιθεί η ειδοποίηση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (το εικονίδιο «καμπανάκι» κάτω από τις ενέργειες).

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov