header

Slide1

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ-ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΥΙΟΘΕΤΗΣΕ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΤΟΥΣ ΚΟΡΩΝΟΙΟΥ
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ημερομηνία: 07/04/2020
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Κιέβου
Κείμενο:
Η κυβέρνηση εισήγαγε νέα μέτρα απομόνωσης (ψήφισμα αριθ. 255 της 2ας Απριλίου 2020), τα οποία τέθηκαν σε ισχύ στις 6 Απριλίου: 
 
Ειδικότερα, μέχρι τις 24 Απριλίου, σε ολόκληρη την επικράτεια της Ουκρανίας απαγορεύεται: να μην φοράει μάσκα ή αναπνευστήρα σε όλους τους δημόσιους  χώρους, να μετακινείτε στους δρόμους χωρίς ταυτότητα και σε ομάδες περισσότερο από δύο άτομα, εκτός από έκτακτες περιπτώσεις για τις  ανάγκες εξυπηρέτησης ή συνοδείας παιδιών ηλικίας κάτω των 14 ετών. 
 
Επίσης απαγορεύεται η παρουσία  ατόμων κάτω των 14 ετών σε δημόσιους χώρους, σε πάρκα και ζώνες αναψυχής εφόσον δεν συνοδεύονται από τους κηδεμόνες τους, εκτός των περιπτώσεων συνοδείας κατοικίδιων ζώων από ένα άτομο ή σε περίπτωσεις υπηρεσιακής ανάγκης.
 
Απαγορεύονται όλες οι εκδηλώσεις  όπου ο αριθμός των συμμετεχόντων υπερβαίνει τα 10 άτομα, εκτός των περιπτώσεων όπου παρόμοιες συγκεντρώσεις απαιτούνται για την εκτέλεση των εργασιών των κεντρικών και τοπικών αρχών.
 
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση προβαίνει σε χαλάρωση των κανόνων λειτουργίας των επιχειρήσεων. 
 
Από τις 6 Απριλίου, οι ακόλουθες επιχειρήσεις θα μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες υπό κατάλληλες συνθήκες υγιεινής: καταστήματα τροφίμων, εργαστήρια πώλησης εξαρτημάτων μεταφοράς και γεωργικών μηχανημάτων, φαρμακεία και καταστήματα ιατρικών κτηνιατρικών προϊόντων, καθώς και καταστήματα ζωοτροφων, φυτοφάρμακων και αγροτοχημικών προϊόντων. Θα επιτρέπονται επίσης οι πωλήσεις σπόρων για την επόμενη σπαρτική περίοδο, ζωικού κεφαλαίου, εξαρτημάτων  επικοινωνίας, όπως κινητών τηλέφωνων, υπηρεσιών χρηματοπιστωτικών και ιατρικών ιδρυμάτων, κτηνιατρικών κλινικών, σταθμών ανεφοδιασμού καυσίμων και μηχανημάτων, υπηρεσιών παροχής επικοινωνιών, καταστήματων επισκευής οικιακών μηχανημάτων, ταχυδρομείων, συμβολαιογράφων και παράδοσης τροφίμων.
 
Αυτή η νέα λίστα περιλαμβάνει περισσότερες επιχειρήσεις σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκδόσεις κυβερνητικών αποφάσεων που ορίζουν μέτρα απομόνωσης(καραντίνας) : τα νέα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης , σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό Denys Shmyhal, συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με τις διακοπές του Πάσχα και αποσκοπούν στη συγκράτηση του COVID-19. 
Επί του παρόντος, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο σταδιακής κατάργησης των περιορισμών στις οικονομικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες μέχρι το Μάιο του 2020.
 
Εμπορικές και τομεακές εξελίξεις.
 
 Στις 2 Απριλίου 2020, η κυβέρνηση εισήγαγε με Νόμο την απαγόρευση των εξαγωγών φαγόπυρου(buckwheat) μέχρι την 1η Ιουλίου 2020. Το ψήφισμα "Σχετικά με τις τροποποιήσεις του παραρτήματος 1 του διατάγματος  toy Υπουργικού Συμβουλίου της Ουκρανίας αριθ. 1109 της 24ης Δεκεμβρίου 2019" ισχύει για τους εμπορικούς κώδικες 1008 10 00 00 και 1104 29 17 00 οι οποίες περιλαμβάνουν  το  φαγόπυρο και τους σπόρους αυτού.
Επιπλέον, στις 30 Μαρτίου, το Υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης, Εμπορίου και Γεωργίας και οι εκπρόσωποι των αγορών σιτηρών υπέγραψαν μνημόνιο συνεννόησης που καθορίζει τα όρια για τους όγκους σιταριού  που μπορούν να εξαχθούν το 2019/2020 δηλαδή μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020. Το ποσό αυτό ανέρχεται σε 20,2 εκατ. τόνους. Το εν λόγω μνημόνιο  έχει ως στόχο να εξασφαλίσει την προβλεψιμότητα των εξαγωγών, τις ανάγκες  της αγοράς σιτηρών στην Ουκρανία και να εμποδίσει την αύξηση των τιμών των αλευριού. 
Στις εν λόγω  συμφωνίες συμπεριελήφθημεν οι παρακάτω επαγγελματικές και συνεταιριστικές οργανώσεις : AmCham, η EBA, η ουκρανική ένωση σιτηρών, η ένωση σιτηρών και ζωοτροφών (GAFTA), το αγροτικό φόρουμ όλων των περιοχών της Ουκρανίας και η ένωση αλευροποιίας. Από τις 26 Μαρτίου, οι συνολικές εξαγωγές σιτηρών ανήλθαν σε 18 εκατ. τόνους, συμπεριλαμβανομένου του σιταριού και του αλεύρου σε 11,1 εκατ. τόνους. Η εγχώρια ζήτηση σε σιτάρι και αλεύρι τροφίμων εκτιμάται σε 4,8 εκατομμύρια τόνους ετησίως. Σχόλιο: Το μέτρο του περιορισμού της εξαγωγής φαγόπυρου έρχεται μετά από παρόμοιους περιορισμούς που αφορούν τα οινοπνευματώδη ποτά και τα φαρμακευτικά προϊόντα .
Ο λόγος  για την εισαγωγή  περιορισμών στην εξαγωγή φαγόπυρο, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης, Εμπορίου και Γεωργίας είναι για να εξασφαλίστει η επισιτιστική επάρκεια  στην Ουκρανία. Το μνημόνιο συμφωνίας είναι ένα απαγορευτικό μέτρο περιορισμού - στην πραγματικότητα, τα εν λόγω μνημόνια  ισχύουν στην Ουκρανία από το 2011. Το μνημόνιο συμφωνίας 2019/2020 υπεγράφη στις 3 Οκτωβρίου. Το παρόν έγγραφο αποτελεί παράρτημα αυτού του μνημονίου που υπεγράφη τον Οκτώβριο του 2019. Η κυβέρνηση δήλωσε προηγουμένως ότι οι ρητοί περιορισμοί στις εξαγωγές όσον αφορά τα σιτηρά, το ηλιέλαιο και τα πουλερικά δεν θα  εφαρμοστούν.
Επί του παρόντος, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο σταδιακής κατάργησης των περιορισμών στις οικονομικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες μέχρι το Μάιο του 2020.
 
 
Οι επιχειρήσεις της Ουκρανίας αγωνίζονται να επιβιώσουν  μετά τη θέσπιση εθνικών περιορισμών στις μετακινήσεις και τα ταξίδια που αρχίσαν στις 12 Μαρτίου. 
Οι περιορισμοί έχουν γίνει πιο αυστηροί  από τότε και πρόκειται να διαρκέσουν τουλάχιστον μέχρι τις 24 Απριλίου. Οι περισσότερες επιχειρήσεις κλείνουν με τους υπαλλήλους τους να  εργάζονται εξ αποστάσεως ή να μην  εργάζονται καθόλου . Οι εξαιρέσεις περιλαμβάνουν σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, τράπεζες, υπηρεσίες παράδοσης δεμάτων. Τα σύνορα είναι κλειστά για τις περισσότερες μορφές κυκλοφορίας, εκτός από τους Ουκρανούς που επιστρέφουν με τα πόδια ή με αυτοκίνητο. Οι περισσότερες εσωτερικές μεταφορές είναι κλειστές ή περιορισμένες. Οι εκτιμήσεις ποικίλλουν  για τον βαθμό στον οποίο η επακόλουθη ύφεση θα βλάψει την Ουκρανία.
 
Περιοριστικά μέτρα για την εξαγωγή ατομικού εξοπλισμού προστασίας:
Το ψήφισμα του Υπουργικού Συμβουλίου αριθ. 214 της 11ης Μαρτίου 2020 τροποποιεί τον κατάλογο των εμπορευμάτων, των οποίων οι εξαγωγές και οι εισαγωγές υπόκεινται σε άδειες εκμετάλλευσης και σε ποσοστώσεις για το 2020. 
Ο αρχικός κατάλογος εγκρίθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 2019 (ψήφισμα CMU Αριθ. 1109 - Η Ουκρανία υιοθετεί κατά κανόνα τέτοιους καταλόγους πριν από το επόμενο ημερολογιακό έτος).
Τα ακόλουθα στοιχεία προστέθηκαν στον κατάλογο (μέχρι την 1η Ιουνίου 2020):
 Αδιάβροχες εργαστηριακές  στολές  3926 20 00 00 0 τόνοι
 6210 10 92 00
 6210 10 98 00
 Γάντια από άλλα πολυμερή υλικά 3926 20 00 00 0 τόνοι
Γάντια, ιατρικά, μη αποστειρωμένα, μη τάλκη, νιτρίλιο 4015 11 00 00
4015 19 00 00 0 τόνοι
Γάντια, μη κονιοποιημένα, νιτρίλιο 4015 11 00 00 0 τόνοι
4015 19 00 00
Στολές  μόνωσης, ιατρικές, για την εφάπαξ χρήση 3926 20 00 00 0 τόνοι
6210 10 92 00
6210 10 98 00
Ιατρικές μάσκες (χειρουργικές) 6307 90 98 00 0 τόνοι
Γυαλιά, προστατευτικά 9004 90 10 00 0 τόνοι
9004 90 90 00
Πτερύγια προστασίας 9004 90 10 00 0 τόνοι
9004 90 90 00
Αναπνευστήρες, με επίπεδο προστασίας όχι μικρότερο από FFP 2 9020 00 00 00 0 τόνους
Το Υπουργικό Συμβούλιο προτίθεται να μειώσει τον αριθμό των σημείων διέλευσης των συνόρων από 49 σε 21.
Αυτό ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό Denys Shmyhal σε μια ενημέρωση,που αναμεταδόθηκε από το  ουκρανικό  πρακτορείο ειδήσεων.
"Συνεχίζουμε να ενισχύουμε τα μέτρα για την προστασία των εξωτερικών συνόρων μας, μόνο 21 σημεία ελέγχου στα κρατικά σύνορα της Ουκρανίας θα παραμείνουν λειτουργικά", ανέφερε.
Ο Shmyhal τόνισε επίσης ότι η εισάγεται η  υποχρεωτική παρακολούθηση   όλων των ατόμων χωρίς εξαίρεση που εισέρχονται στην Ουκρανία για περίοδο 14 ημερών.
Όπως ανακοίνωσε νωρίτερα το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων, το υπουργικό συμβούλιο απαγόρευσε την κίνηση περισσότερων από 2 ατόμων στους δρόμους  κατά τη διάρκεια της καραντίνας
Το υπουργικό συμβούλιο απαλλάσσει τους διπλωμάτες και τους οδηγούς φορτηγών από υποχρεωτική παρακολούθηση τους για  περίοδο 14 ημερών μετά την επιστροφή τους από το εξωτερικό.
Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση σχετικά με τα εισαγόμενα περιοριστικά μέτρα απομόνωσης που δημοσιοποιήθηκαν  από τον πρωθυπουργό Denys Shmyhal σε τηλεοπτικό  κανάλι, σύμφωνα με εκθέσεις του ουκρανικού πρακτορείου ειδήσεων.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση  τα πρόσωπα που διασχίζουν τα κρατικά σύνορα υπόκεινται σε υποχρεωτική παρακολούθηση 14 ημερών.
Επιπλέον, διπλωμάτες, μέλη διεθνών οργανισμών, οδηγοί φορτηγών οχημάτων, μέλη πληρώματος αεροσκαφών και πλοίων απαλλάσσονται  από αυτόν τον υποχρεωτικό περιορισμό, υπ΄τον ‘όρο  ότι  δεν υπάρχει λόγος να θεωρείται  ότι ήρθαν σε επαφή με  ασθενή με κοροναϊό.
Όπως ανακοίνωσε νωρίτερα το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων, το υπουργικό συμβούλιο απαγόρευσε στους πολίτες της Ουκρανίας να περιφέρονται  στους δρόμους χωρίς δελτίο ταυτότητας.
 
ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΕΡΜΕΝΤΖΟΓΛΟΥ 
ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ Α. Ο.Ε.Υ.
 
 
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports