header

Slide1

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Air Canada
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΚΑΝΑΔΑΣ
Ημερομηνία: 05/05/2020
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Οττάβας
Κείμενο:

Στις 4 Μαΐου 2020, η καναδική αεροπορική εταιρεία Air Canada, που εδρεύει στο Μόντρεαλ, κατά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων του α΄ τριμήνου 2020, ανακοίνωσε την απώλεια ενός δισεκατομμυρίου δολλαρίων εξαιτίας της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού Covid-19. Τα έσοδα του α΄ τριμήνου μειώθηκαν κατά 712 εκ. δολλάρια, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Η πληρότητα των πτήσεων κατά το β΄τρίμηνο 2020 αναμένεται να είναι μειωμένη κατά 85-90%, σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του περασμένου έτους και μειωμένη κατά 75% το γ΄τρίμηνο τ.έ. Επί του παρόντος, η Air Canada δαπανά 22εκ. δολλάρια την ημέρα για την κάλυψη εξόδων (ενοικίων, οφειλών, τόκων και άλλων υποχρεώσεων). Μέχρι στιγμής, έχουν καθηλωθεί 200 αεροσκάφη, έχουν τεθεί σε προσωρινή αργία χιλιάδες υπάλληλοι και έχει μειωθεί ο προγραμματισμός πτήσεων κατά 90%, θέτοντας ουσιαστικά την εταιρεία σε κατάσταση «χειμερίας νάρκης», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Air Canada, κ. Calin Rovinescu.

Περικοπές κόστους και μείωση κεφαλαιουχικών δαπανών συγκαταλέγονται μεταξύ των ληφθέντων μέτρων για την εξακολούθηση της δραστηριότητας της εν λόγω εταιρείας, ενώ πλήρης ανάκαμψη από την πιο μελανή περίοδο στην ιστορία της εμπορικής αεροπορίας αναμένεται να επέλθει τουλάχιστον μετά την πάροδο τριών ετών. Όπως ανέφερε ο κ. Rovinescu, δεν υπάρχουν λέξεις να περιγράψουν τον αντίκτυπο της πανδημίας στην αεροπορική βιομηχανία Κατά τον ίδιο, οι εσωτερικές πτήσεις θα είναι η πρώτη δραστηριότητα που θα επανέλθει και θα ακολουθήσουν τα ταξίδια στις ΗΠΑ. Οι αεροπορικές μετακινήσεις για επαγγελματικούς λόγους θα καθυστερήσουν, εν μέρει επειδή έχει εδραιωθεί το μοντέλο των τηλεσυναντήσεων και της εξ αποστάσεως απασχόλησης. Οι διεθνείς πτήσεις θα είναι το τελευταίο κομμάτι που θα ανακάμψει, εξαρτώμενο από τον τρόπο χειρισμού του θανατηφόρου ιού σε άλλες χώρες. Σημειώνεται ότι, κατά την τελευταία δεκαετία, οι διεθνείς πτήσεις και οι επιχειρηματικοί ναύλοι ήταν οι δύο πυλώνες στήριξης της ανάπτυξης της Air Canada.

Ανακοινώθηκαν, επίσης, μέτρα προς ενθάρρυνση των πελατών και μείωσης του κινδύνου έκθεσης στον ιό. Ως εκ τούτου, θα καταστεί υποχρεωτική η θερμομέτρηση κάθε επιβάτη, μέσω υπέρυθρων σαρωτών, ενώ θα ληφθούν αυστηρότερα μέτρα καθαρισμού του εσωτερικού των αεροπλάνων. Ακόμη, είναι πλέον υποχρεωτική η χρήση μάσκας εν πτήσει. Τα εν λόγω μέτρα αποσκοπούν στην επανάκτηση της εμπιστοσύνης των πελατών, όπως δήλωσε η Εμπορική Διευθύντρια της εταιρείας, κα Lucie Guillemette.

Μεταξύ άλλων, η Air Canada ανακοίνωσε την πρόθεσή της να απαλλαγεί από 79 αεροσκάφη τύπου Boeing 767, Airbus A319 and Embraer 190, τα οποία είναι ενεργειακά ασύμφορα. Έτσι, θα εξοικονομηθούν πόροι και θα απλοποιηθεί η διαδικασία συντήρησης του υπολοίπου στόλου. Σημειώνεται ότι ο συνολικός στόλος της Air Canada και των θυγατρικών της περιλαμβάνει 406 αεροσκάφη. Ο κ. Rovinescu διαβεβαίωσε ότι η μείωση του στόλου δεν είχε σχέση με την πρόσφατη συμφωνία εξαγοράς της ανταγωνίστριας Transat AT Inc, για την οποία εκκρεμεί έγκριση της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης καθώς και των ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών.

Από τις 22 Μαρτίου 2020, η Air Canada πραγματοποίησε περισσότερες από 500 διεθνείς πτήσεις εμπορευματικών μεταφορών, μετά την αφαίρεση καθισμάτων σε ορισμένα αεροσκάφη, προκειμένου να ελευθερωθεί χώρος για τη μεταφορά εμπορευμάτων. Κατά το β’ τρίμηνο 2020, προγραμματίζεται η πραγματοποίηση 150 διεθνών πτήσεων ανά εβδομάδα. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Οικονομικό Διευθυντή της εταιρείας, κ. Michael Rousseau, αν και οι εμπορευματικές πτήσεις είναι προσοδοφόρες, η εταιρεία δεν επιθυμεί να βρίσκεται στις εμπορευματικές μεταφορές επί μακρόν.

Τέλος, ο Καναδός Πρωθυπουργός, κ. Justin Trudeau, στο πλαίσιο της καθημερινής ενημέρωσης προς τους πολίτες, δήλωσε ότι ορισμένοι τομείς, συμπεριλαμβανομένης της αεροπορικής βιομηχανίας, θα χρειαστούν περισσότερη στήριξη από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση, γι’ αυτό θα ανακοινωθούν νέα μέτρα σύντομα. Εν τω μεταξύ, ο κ. Τrudeau αναφέρθηκε στην υπαγωγή της Air Canada στο Πρόγραμμα Επιδότησης Μισθού, ώστε να αποφευχθούν οι μαζικές απολύσεις εργαζομένων. Σύμφωνα με την εταιρεία, 33.000 υπάλληλοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν την επιδότηση μέχρι την 6η Ιουνίου 2020.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports