Search

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Υπογραφή δεκαετούς Συμφωνίας επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Η.Π.Α.
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΚΥΠΡΟΣ
Ημερομηνία: 14/02/2022
Έκδοση: Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Λευκωσίας
Κείμενο:

                     Υπεγράφη στις 11 Φεβρουαρίου 2022, στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών στην Επιστήμη, δεκαετής Συμφωνία Συνεργασίας στους τομείς της Επιστήμης και της Τεχνολογίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, από τον Υφυπουργό Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής κ. Κυριάκο Κόκκινο και την Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο κα Judith Garber.

                     Η Συμφωνία υπογραμμίζει τη σημασία της επιστήμης και της τεχνολογίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική πρόοδο και αποσκοπεί στην ενίσχυση των επιστημονικών και τεχνολογικών ικανοτήτων, στη διεύρυνση και επέκταση των σχέσεων των επιστημονικών και τεχνολογικών κοινοτήτων των δύο χωρών, καθώς και στην προώθηση της επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας σε τομείς κοινού συμφέροντος και αμοιβαίου οφέλους.

                   Στην παρέμβασή του, ο Υφυπουργός τόνισε τη σημασία της επιστήμης και της τεχνολογίας για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων όπως η κλιματική αλλαγή, η γήρανση του πληθυσμού και οι κοινωνικές ανισότητες. Αναφερόμενος στην ανάγκη αξιοποίησης των δυνατοτήτων και συγκριτικών πλεονεκτημάτων της κάθε πλευράς για κοινό όφελος, ο Υφυπουργός πρόσθεσε ότι τα οικοσυστήματα των δύο χωρών ενσωματώνουν ότι είναι απαραίτητο για την προώθηση βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης: συγκερασμό δεξιοτήτων, νέες ιδέες και φιλόδοξο όραμα. Η επιστημονική κοινότητα χρειάζεται το κατάλληλο πλαίσιο και τα απαραίτητα εργαλεία για την επίτευξη ταχύτερων και πιο ποιοτικών αποτελεσμάτων, με πραγματικό αντίκτυπο στην κοινωνία. Η εν λόγω Συμφωνία αποσκοπεί στο να αποτελέσει πυρήνα ώθησης για την επίτευξη του στόχου αυτού. Επιδιώκεται δηλ.

μέσω της Συμφωνίας η διεύρυνση των οριζόντων της επιστημονικής και επιχειρηματικής κοινότητα πέρα από περιορισμούς και προκλήσεις, η διευκόλυνση της πρόσβασης της σε ελκυστικές ευκαιρίες καθώς και η ενεργότερη συμμετοχή της στις κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις του τόπου.

                   Η κα Erika Olson, Deputy Assistant Secretary στο Γραφείο Ευρωπαϊκών και Ευρασιατικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, χαιρέτησε επίσης    την υπογραφή της συμφωνίας και τόνισε ότι «η επιστήμη και η τεχνολογία αποτελούν κινητήριες δυνάμεις για την καινοτομία, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη βελτίωση της ζωής των πολιτών, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση παγκόσμιων προσκλήσεων, όπως η κρίση στη δημόσια υγεία και η κλιματική αλλαγή. Εξέφρασε την εκτίμησή της προς την Κυπριακή Δημοκρατία για τη δέσμευσή της στα κύρια αποτελέσματα της COP26 στη Γλασκώβη, περιλαμβανομένης της «Παγκόσμιας Δέσμευσης για το Μεθάνιο», καθώς και για την Πρωτοβουλία για την Κλιματική Αλλαγή στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Αναφέρθηκε στην υπογραφή της συμφωνίας ως ένα νέο κεφάλαιο στις διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, που σηματοδοτείται από την ανανέωση της συνεργασίας στην επιστημονική έρευνα και την τεχνολογική καινοτομία. Πρόσθεσε επίσης ότι η Συμφωνία καθορίζει τις κατευθυντήριες αρχές για τη μελλοντική συνεργασία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, με βάση το αμοιβαίο όφελος και τη συνέπεια, στη βάση κοινών επιστημονικών αξιών και ότι αποτελεί έναν ολοκληρωμένο οδικό χάρτη -και δέσμευση– για μία νέα εποχή σχέσεις των δύο πλευρών στον τομέα της επιστημονικής συνεργασίας.

                           Τόσο ο κ. Κόκκινος όσο και η κα Olson τόνισαν την ανάγκη διασφάλισης της ισότιμης πρόσβασης των δύο φύλων στην επιστημονική και τεχνολογική εξέλιξη που τελείται παγκοσμίως, υπογραμμίζοντας πως ο κόσμος μπορεί να επωφεληθεί σημαντικά από τις εμπειρίες των γυναικών, οι οποίες μπορούν να συμβάλουν καταλυτικά στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ ζήτησης και προσφοράς στην αγορά εργασίας στους εν λόγω τομείς καθώς και να εξελιχθούν σε δυναμικούς μοχλούς καινοτομίας και μετασχηματισμού της κοινωνίας, αξιοποιώντας και τις ευκαιρίες που προκύπτουν από αυτή τη Συμφωνία.

                             Τέλος αξίζει να σημειωθεί η ειδική αναφορά που έγινε στη σημασία της αξιοποίησης της γυναικείας δυναμικής για την ενίσχυση της θέσης της Κύπρου ως περιφερειακού κόμβου επιστήμης, καινοτομίας και τεχνολογίας.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov