Search

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Το Κόσσοβο και η Σερβία συμφωνούν στον οδικό χάρτη για την εφαρμογή των ενεργειακών συμφωνιών
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΣΕΡΒΙΑ
Ημερομηνία: 22/06/2022
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Βελιγραδίου
Κείμενο:

Μετά από εκτενείς συζητήσεις, οι επικεφαλής διαπραγματευτές του Κοσσόβου και της Σερβίας, Besnik Bislimi και Petar Petković, συμφώνησαν στις Βρυξέλλες για τον οδικό χάρτη εφαρμογής των ενεργειακών συμφωνιών στο πλαίσιο του διαλόγου υπό την αιγίδα της ΕΕ, ο οποίος προβλέπει συγκεκριμένες υποχρεώσεις για τα δύο μέρη. Ο οδικός χάρτης καθορίζει σαφές χρονοδιάγραμμα και συγκεκριμένα βήματα για την εφαρμογή των ενεργειακών συμφωνιών του 2013 και του 2015, οι οποίες είχαν εφαρμοστεί μόνο εν μέρει.
Πιο συγκεκριμένα, οι αξιωματούχοι της Σερβίας και του Κοσσόβου συμφώνησαν σε έναν "οδικό χάρτη" σύμφωνα με τον οποίο, η Ρυθμιστική Υπηρεσία Ενέργειας του Κοσσόβου θα εκδώσει άδεια προμήθειας στην Drustvo Elektrosever, θυγατρική της σερβικής κρατικής εταιρείας ενέργειας Elektroprivreda Srbije.
Εντός δέκα ημερών από την έκδοση της άδειας, η Drustvo Elektrosever "θα υπογράψει τις απαραίτητες τεχνικές συμφωνίες με την KOSTT [διαχειριστής του συστήματος δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας του Κοσσόβου] και την KEDS [εταιρεία διανομής και προμήθειας ενέργειας του Κοσσόβου] προκειμένου να δραστηριοποιηθεί στην τοπική αγορά ενέργειας".
Οι συμφωνίες αυτές θα επιτρέψουν στην Drustvo Elektrosever "να παρέχει υπηρεσίες διανομής (τιμολόγηση, συλλογή, συντήρηση και φυσική σύνδεση νέων πελατών) στους τέσσερις βόρειους δήμους με σερβική πλειοψηφία".
Ο πρώτος αναπληρωτής πρωθυπουργός του Κοσσόβου και επικεφαλής διαπραγματευτής Besnik Bislimi έγραψε στο Twitter ότι "τελικά εγκρίναμε τον οδικό χάρτη εφαρμογής των ενεργειακών συμφωνιών του 2013 & 2015", προσθέτοντας ότι "Αυτό επιτρέπει την τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας σε 4 βόρειους δήμους του Κοσσυφοπεδίου, σύμφωνα με τους νόμους και το ρυθμιστικό σύστημα του Κοσσυφοπεδίου".
Ο οδικός χάρτης αναφέρει επίσης ότι, εντός 30 ημερών από την έκδοση της άδειας προμήθειας, η KEDS και η KOSTT - υπό τη διευκόλυνση της ΕΕ, εφόσον απαιτείται - θα έχουν πρόσβαση στον υποσταθμό ηλεκτρικής ενέργειας Valac/Vallaq, καθώς και σε άλλες υποδομές μεταφοράς και διανομής.
Ο υποσταθμός Valac/Vallaq βρίσκεται κοντά στο Zvecan, σε έναν από τους δήμους με σερβική πλειοψηφία στο βόρειο Κόσσοβο. Τον Νοέμβριο του 2021, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς τον χαρακτήρισε ως την καρδιά του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας του Κοσσόβου και το κλειδί για την ενεργειακή σταθερότητα της περιοχής.
Η Σερβία και το Κόσσοβο έκαναν μια αρχική συμφωνία το 2015, σύμφωνα με την οποία μια εταιρεία που υποστηρίζεται από το Βελιγράδι θα έπρεπε να υποβάλει αίτηση για την παροχή ενέργειας στους τέσσερις βόρειους δήμους. Όμως αυτό εμποδίστηκε στη συνέχεια από τη Σερβία, επειδή η συμφωνία προέβλεπε ότι οι εταιρείες που ελέγχονται από τη Σερβία και προσφέρουν προμήθεια ενέργειας θα έπρεπε να εγγραφούν στη Ρυθμιστική Υπηρεσία Ενέργειας του Κοσσόβου. Η Σερβία αρνείται να αναγνωρίσει οποιοδήποτε σύμβολο της κρατικής υπόστασης της πρώην επαρχίας της, της οποίας την ανεξαρτησία δεν αναγνωρίζει. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος, συμφωνήθηκε στη συνέχεια ότι ο φορέας εκμετάλλευσης του Κοσσόβου KOSTT θα αναγνωριζόταν ως προμηθευτής για ολόκληρη την επικράτεια, ενώ η EMS της Σερβίας θα παρείχε υποστήριξη ώστε να γίνει μέλος του ευρωπαϊκού δικτύου διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς, ENTSO-E. Η KOSTT άρχισε να λειτουργεί ανεξάρτητα από τον EMS σε ολόκληρο το Κόσσοβο τον Δεκέμβριο του 2020 και στη συνέχεια έγινε μέλος του ENTSO-E σε ένα κοινό ενεργειακό μπλοκ με την Αλβανία.
Η ΕΕ χαιρέτισε την υιοθέτηση του οδικού χάρτη ως βήμα προόδου για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Κοσσόβου και Σερβίας προς όφελος όλων των πολιτών. Η ΕΕ ευχαριστεί και τους δύο επικεφαλής διαπραγματευτές για τη δέσμευση και την υπεύθυνη προσέγγισή τους στη διαδικασία, η οποία οδήγησε στο θετικό αυτό αποτέλεσμα.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε από τη Γραμματεία της Ενεργειακής Κοινότητας να παρακολουθεί την τεχνική εφαρμογή της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ της Elektrosever και της KEDS, της εταιρείας διανομής ενέργειας του Κοσσυφοπεδίου.

ΜΜ-22.06.2022

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov