Search

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

17η Έκθεση SAVENERGY (Λευκωσία, 7-9.04.2023)
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΚΥΠΡΟΣ
Ημερομηνία: 14/05/2023
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Λευκωσίας
Κείμενο:

H Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων σε συνεργασία με το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Περιβάλλοντος διοργάνωσε την 17η Έκθεση Εξοικονόμησης Ενέργειας «SAVΕNERGY 2022» και την 14η Έκθεσης Τεχνολογιών Νερού και Περιβάλλοντος “ENVIROTEC” στον χώρο της Διεθνούς Έκθεσης στη Λευκωσία. Οι Εκθέσεις αυτές αποτελούν τις μεγαλύτερες της Κύπρου για τη βιώσιμη ενέργεια καθώς και σημείο συνάντησης εταιριών και φορέων, που αναζητούν πράσινες λύσεις ενεργειακής απόδοσης για τη μείωση του ενεργειακού κόστους της κατανάλωσης ενέργειας.

            Τις Εκθέσεις εγκαινίασε o κ/ Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου & Βιομηχανίας κ. Γ. Παπαναστασίου, o οποίoς σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στην ανάδειξη και προώθηση των τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εξοικονόμησης ενέργειας καθώς και την ενεργειακή πραγματικότητα στην Κύπρο. Η Κύπρος έχει καταφέρει όχι μόνο να εκπληρώσει τους ενεργειακούς της στόχους, που αποτελούσαν άλλωστε και δεσμεύσεις της προς την ΕΕ και τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, αλλά και να τις υπερβεί. Στις δηλώσεις του εξέφρασε τη στήριξη του Υπουργείου του στο εξαιρετικής σημασίας έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ, το οποίο θα άρει την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μεγαλύτερη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και στην αναθεώρηση της προσέγγισης της κ/κυβέρνησης για τη χρήση φυσικού αερίου ως μεταβατικού καυσίμου και στο μείγμα για χρήση στην εγχώρια αγορά, δίνοντας έμφαση πλέον στο φυσικό αέριο που βρίσκεται στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ΑΟΖ της Κύπρου.

         Επίσης ο κ. Παπαναστασίου αναφέρθηκε σε μερικές από τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί το Υπουργείο του, όπως :

α) τη σύσταση Ενιαίας Υπηρεσίας Εξυπηρέτησης (one-stop-centre) για την αδειοδότηση έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η οποία θα υπάγεται στη Μονάδα Διευκόλυνσης Επιχειρήσεων και θα λειτουργεί μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, η οποία θα είναι έτοιμη σύντομα,

β) την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης, ύψους 98 εκατ. Ευρώ, για μετασχηματισμό της κυπριακής οικονομίας σε κυκλική,

γ) τη δαπάνη 35 εκατ. Ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών, καθώς και κονδύλι 100 εκατ. Ευρώ για επενδύσεις στο ηλεκτρικό δίκτυο, ώστε να στηριχθεί η πράσινη μετάβαση,

δ) τα Σχέδια Χορηγιών, τα οποία δίνουν έμφαση στα ευάλωτα νοικοκυριά, με αυξημένες χορηγίες και αύξηση των δικαιούχων κατά 50 χιλιάδες άτομα,

ε) την υιοθέτηση από 1.4.2023 του virtual net billing για τις επιχειρήσεις, που είχε ήδη εφαρμοστεί από την προηγούμενη χρονιά για νοικοκυριά και γεωργούς.

           

           Στην 17η Έκθεση SAVENERGY (https://savenergy.org.cy/) συμμετείχαν με περίπτερα πενήντα επτά (57) φορείς και εταιρίες-Εκθέτες, οι οποίες κάλυπταν τομείς ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων, δομικών υλικών και ανακαινίσεων, ΑΠΕ, επεξεργασίας νερού, αποκατάστασης συστημάτων σωληνώσεων, ηλεκτρικών και υβριδικών αυτοκινήτων, συμβουλευτικής και χρηματοδότηση στους εν λόγω τομείς. Μεταξύ αυτών ήταν έξι (6) συνεργάτες των διοργανωτών (Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Υπουργείο Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, το Τμήμα Περιβάλλοντος και το Τμήμα Υδάτων του ιδίου Υπουργείου, η ΑΗΚ και η GREEK HEMISHER LTD) και πέντε (5) περίπτερα Χορηγών/Sponsors (Hellenic Bank, OΠΑΠ ΚΥΠΡΟΥ, ΕΚΟ, CYTA Business, SP Energy Green).

Η παρουσία εταιριών εκθετών από την Ελλάδα ανέρχονταν σε οκτώ (8), οι οποίες εκπροσωπούνταν σε δύο (2) ξεχωριστά περίπτερα. Στο περίπτερο της Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος παρουσία και στελεχών της (Υπεύθυνη κα Μάρω Ρόδη) συμμετείχαν έξι (6) εταιρίες : KAPTAIN SA (παραγωγή συνθετικών κουφωμάτων), STROGILIS MARBLE (εμπορία μαρμάρων), DIGENIS AΒΕΕ (παραγωγή και εμπορία μεταλλικών εξαρτημάτων και δομικών κατασκευών για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλής και τάσης), WOOD DESIGN MON EΠΕ (παραγωγή και εμπορία ξύλινων κατασκευών), ΚΑΜΑRIDIS GLOBAL WIRE GROUP (παραγωγή και εμπορία προϊόντων ελάσεως – σύρματα), GOURNAS BROS LTD (εμπορία εργαλείων). Στο περίπτερο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας συμμετείχαν τρεις (3) εταιρίες, μία (1) από την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς και δύο (2) από την Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης. Συγκεκριμένα συμμετείχαν η PANAMARM (Kαστοριά), η ΜΑRΜΑΡΑ ΚΟΖΑΝΙS PAPATHYMIOPOULOS (με παρουσία στην κ/αγορά - εκκλησιαστικό πελατολόγειο - τα μάρμαρα Τρανοβάλτου που εκπροσωπεί τοποθετήθηκαν στον νέο καθεδρικό ναό της Λευκωσίας) και η DIMARAS (παραγωγή και εμπορία κουφωμάτων). Από συνομιλίες που είχαμε με τους Έλληνες εκθέτες, των οποίων τα περίπτερα επισκεφθήκαμε καθώς και από τη γενικότερη εικόνα της φετινής διοργάνωσης προκύπτει ότι οι εν λόγω Εκθέσεις συνεχίζουν να προσφέρουν σημαντικές ευκαιρίες επαφών και συνεργασιών εκθετών και εταιρειών του ενεργειακού τομέα και των συναφών νέων τεχνολογιών. Τα περίπτερα των δύο Περιφερειών επισκέφθηκε ο κ/Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Γ. Παπαναστασίου, παρουσία του Γραφείου μας.

            Στο πλαίσιο, τέλος, του Συνεδρίου της 17ης Έκθεσης Εξοικονόμησης Ενέργειας “SAVENERGY 2023” διοργανώθηκε επίσης Συνέδριο με θέμα “Πράσινη Μετάβαση και Επιχειρηματικότητα – Ευκαιρίες και Προκλήσεις προς μια Βιώσιμη Οικονομία”, την Παρασκευή 07 Απριλίου 2023, στην Διεθνή Έκθεση Κύπρου (Hall A). Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ενεργειακό Γραφείο Κύπρου.

 

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov