Search

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Απολογισμός Διεθνούς Έκθεσης ITB 2024 (Βερολίνο, 05-07.03)
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ημερομηνία: 28/03/2024
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Βερολίνου
Κείμενο:

Α. Γενικός απολογισμός

Η 55η Διεθνής Έκθεση Τουρισμού Βερολίνου (InternationaleTourismusBörse/ITB 2024) - η κορυφαία εμπορική έκθεση του τουριστικού κλάδου στον κόσμο, ολοκληρώθηκε με επιτυχία στο Βερολίνο (05-07.03) με φετινή τιμώμενη χώρα το Σουλτανάτο του Ομάν. Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας ήταν η Υπουργός Τουρισμού κυρία ΟλγαΚεφαλογιάννη, συνοδευόμενη από τον Αντιπρόεδρο του ΕΟΤ, κ. Κ. Ζήκο, τον ΓΓ ΕΟΤ κ. Δ. Φραγκάκη, και υπηρεσιακούς παράγοντες –επίσης μετείχε ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Ν. Χαρδαλιάς, επικεφαλής μεγάλης αντιπροσωπείας από την Περιφέρεια.

Στην ΙΤΒ 2024 μετείχαν πάνω από 134 Έλληνες εκθέτες και εκπροσωπήθηκαν όλες οι Περιφέρειες και επί μέρους περιφερειακοί και τοπικοί (ιδιωτικοί και δημόσιοι) φορείς και εκπρόσωποι όλων των τουριστικών κλάδων από όλη την χώρα, με Περίπτερα που αναδείχθηκαν για μία ακόμα φορά από τα δημοφιλέστερα της Έκθεσης με μεγάλη συρροή επισκεπτών και ενδιαφερομένων επαγγελματιών στον Τομέα του Τουρισμού.

Στην εναρκτήρια εκδήλωση της Έκθεσης στις 5/3 χαιρετισμούς απηύθυναν ο CEO του Εκθεσιακού Οργανισμού Βερολίνου (MesseBerlin), Dr. M. Tobias, o Πρωθυπουργός / Δήμαρχος του Βερολίνου, K. Wegner, η Πρόεδρος και CEO του Παγκοσμίου Συμβουλίου Τουρισμού (WTTC) J. Simpson, ο ΓΓ του UNTourism, Z. Pololikashvili, o Συντονιστής της Γ/Κυβέρνησης για την Εμπορική/Ναυτική Οικονομία και τον Τουρισμό, D. Janecek, και ο Υπουργός Κληρονομιάς και Τουρισμού του Ομάν (ως τιμώμενης χώρας φέτος) SalimbinMohammedAlMahroudi. Όλοι οι ομιλητές συμφώνησαν ότι μετά την πανδημία λαμβάνει χώρα στην Ευρώπη μια «τουριστική έκρηξη», ενώ η Simpson αναφέρθηκε ειδικότερα στη μεγάλη αύξηση των τουριστικών ροών το 2023-2024 προς Ελλάδα και Πορτογαλία.

Η φετινή ITB φιλοξένησε περίπου 5600 εκθέτες (2023: 5.500, 2019:10.000) προερχόμενους από 170 χώρες και εδάφη (2023: 160), ενώ ο αριθμός των εμπορικών επισκεπτών υπερέβη, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, τους 100.000 (2023: 90.100, 2019: 113.500). Την ITB 2024 επισκέφτηκαν επίσης 80 Υπουργοί και Υφυπουργοί από όλο τον κόσμο, 3.200 διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι από 103 χώρες, καθώς και πάνω από 300 bloggers.

Εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τα μεγέθη αυτά, ο Δ. Σύμβουλος της MesseBerlin επεσήμανε ότι «η ITB Berlin είναι στο κέντρο της παγκόσμιας τουριστικής βιομηχανίας. Το κλίμα μεταξύ των εκθετών, των επισκεπτών και των ομιλητών ήταν πολύ θετικό. Ούτε ο πληθωρισμός ούτε το υψηλό ενεργειακό κόστος φαίνεται να μειώνουν τη ζήτηση για ταξίδια.»

Εξίσου επιτυχημένο θεωρείται και το παραλλήλως διεξαγόμενο Διεθνές Συνέδριο Τουρισμού (ITBBerlinConvention), με 400 κορυφαίους ομιλητές από όλους τους κλάδους της τουριστικής βιομηχανίας, 200 θεματικές συνεδρίες, εκδηλώσεις και εργαστήρια, και περί τους 24.000 συμμετέχοντες. Στο Συνέδριο έγινε παρουσίαση των διεθνών τάσεων και βέλτιστων πρακτικών από όλον τον κόσμο και αναλύθηκαν διάφορα κρίσιμα ζητήματα που θα διαμορφώσουν  το τουριστικό «προϊόν» τα επόμενα χρόνια, όπως η ψηφιοποίηση, η τεχνητή νοημοσύνη, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις του κλάδου λόγω της έλλειψης καταρτισμένου στελεχιακού δυναμικού, η κλιματική δικαιοσύνη κλπ.

Επισημαίνεται, ότι η επόμενη 56η ITB θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο από 4-6 Μαρτίου 2025 με τιμώμενη χώρα την Αλβανία.

Β. Ελληνική συμμετοχή

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των διοργανωτών, η χώρα μας ενίσχυσε φέτος τη ισχυρή διαχρονικά δυναμική της παρουσία στην ITB 2024, με 134 συμμετοχές εκθετών (2023:122, 2019:158) από όλο το φάσμα των τουριστικών επιχειρήσεων: τουριστικά γραφεία, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και όμιλοι, επιχειρήσεις παροχής ταξιδιωτικών υπηρεσιών κ. ά., καθώς και θεσμικούς εκθέτες (από όλες τις Περιφέρειες, Δήμους και Νησιά, Επιμελητήρια και τοπικούς / θεματικούς Τουριστικούς Φορείς κλπ.). Εκ του συνόλου των Ελλήνων εκθετών, 85 (2023: 75) φιλοξενήθηκαν στο περίπτερο του ΕΟΤ, συνιστώντας τη μεγαλύτερη εθνική ελληνική αποστολή των τελευταίων ετών.

Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας ήταν η Υπουργός Τουρισμού κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη η οποία επισκέφθηκε την Έκθεση (05.03) και πραγματοποίησε διμερείς συναντήσεις με τον Σαουδάραβα ομόλογό της, A.AlKhateeb, και τον Υφυπουργό Τουρισμού της Κύπρου, Κ. Κουμή. Μάλιστα ο κ. AlKhateeb, του οποίου η χώρα αναπτύσσεται ραγδαίως τουριστικά και το 2023 υποδέχθηκε 100 εκατ. τουρίστες, εξέφρασε την επιθυμία όπως επισκεφθεί και περιηγηθεί ο ίδιος το Ελληνικό Περίπτερο μαζί με την κυρία Υπουργό, όπως και έγινε, συνοδευόμενος από πολυπληθή αντιπροσωπεία. Επίσης, στο εθνικό Περίπτερο του ΕΟΤ, η κυρία Κεφαλογιάννη πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους της διεθνούς και γερμανικής τουριστικής βιομηχανίας (TUI, EasyJet, Jet2holidays, Lufthansa, Condor, DeutscheReiseVerband – DRV) και έδωσε σειρά συνεντεύξεων και δηλώσεων προς τους εκπροσώπους των ελληνικών και διεθνών ΜΜΕ.

 Σε δηλώσεις της στην DeutscheWelle η κυρία Κεφαλογιάννη υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα είχε μια χρονιά – ρεκόρ για τον τουρισμό το 2023 σε ό,τι αφορά τις αφίξεις και τα έσοδα» και τόνισε ότι η χώρα μας, μετά τα δύσκολα χρόνια της κρίσης, έχει επιστρέψει πλέον δυναμικά στους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς στην Ευρώπη, γυρίζοντας ταυτόχρονα σελίδα ως προς το αναβαθμισμένο μοντέλο τουρισμού που επιδιώκει. Σε σχέση με τις προκλήσεις του μέλλοντος, η Υπουργός Τουρισμού επεσήμανε ότι «βλέπουμε το μέλλον του τουρισμού μέσα από το πρίσμα της βιωσιμότητας. Η βιωσιμότητα είναι ένας τρόπος για να προστατευθεί το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον και οι τοπικές κοινωνίες, για να γίνουν επενδύσεις με μια πιο ισορροπημένη προσέγγιση αναφορικά με τις τουριστικές δραστηριότητες και τις τοπικές κοινωνίες.»

Σύμφωνα με τον κυρία Κεφαλογιάννη, σε μια τουριστική χώρα όπως η Ελλάδα «η βιωσιμότητα ξεκινά με τους ανθρώπους. Και είναι σύμφυτη με πολλές παραδόσεις μας, είναι σύμφυτη με τη φιλοξενία των Ελλήνων για όλους τους επισκέπτες μας. Ως υπουργείο Τουρισμού επενδύουμε πολύ σε εξειδικευμένες τουριστικές υποδομές ώστε να τις αναβαθμίσουμε, να γίνουν πιο πράσινες. Χρησιμοποιώντας μέσα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης θέλουμε να εκπαιδεύσουμε και μετεκπαιδεύσουμε τους εργαζομένους στον τομέα του τουρισμού. Θεωρώ ότι η βιωσιμότητα είναι ένας στόχος που έχουμε εδώ και χρόνια, αλλά πλέον είναι επιτακτική ανάγκη να τον προωθήσουμε ακόμη περισσότερο».

Τέλος, η Υπουργός Τουρισμού θέλησε να υπογραμμίσει τις θετικές πρακτικές που ξεκίνησαν σε νησιά, τα οποία έχουν ήδη γίνει πιο πράσινα, όπως η Χάλκη και η Αστυπάλαια: «Θα ακολουθήσουν και πολλά άλλα. Επίσης μαζί με την Ένωση Ξενοδόχων έχουμε δεσμευθεί να κάνουμε τα ελληνικά ξενοδοχεία απόλυτα βιώσιμα μέχρι το 2030.»

Επίσης ο ΓΓ ΕΟΤ κ. Δημήτριος Φραγκάκης είχε σειρά επαφών:

  • Εκπροσώπησε τον ΕΟΤ κατά την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με την αεροπορική εταιρεία Emirates (05.03) με στόχο την ενίσχυση του τουρισμού στην Ελλάδα. Όπως τόνισε, κατά τη διάρκεια της σχετικής εκδήλωσης, ο κ. Φραγκάκης, «η Ελλάδα διακρίνεται όχι μόνο για τους εμβληματικούς καλοκαιρινούς προορισμούς της αλλά και για το μεγάλο εύρος επιλογών που παρέχει καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Υλοποιώντας στρατηγικές πρωτοβουλίες όπως η σημερινή, είμαστε σίγουροι ότι θα προσελκύσουμε ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου κοινού να εξερευνήσει την ομορφιά και τον πλούτο της Ελλάδας σε κάθε εποχή.»
  • Υπέγραψε τη συμμετοχή της Ελλάδας στο MastercardTourismInnovationHub (06.03), το Κέντρο Καινοτομίας για τον Τουρισμό, με έδρα τη Μαδρίτη.
  • Πραγματοποίησε συναντήσεις με εκπροσώπους της διεθνούς και γ/τουριστικής βιομηχανίας (DERTouristik, Eurowings, DiscoverAirlines, AidaCruises).
  • Παραχώρησε συνέντευξη στο γ/περιοδικό ταξιδιωτικού περιεχομένου „TouristikAktuell“, καθώς και στα τηλεοπτικά δίκτυα Eurosport, Discovery και NBCUniversal.

Το Ελληνικό Περίπτερο και τη συμμετοχή της Περιφέρειας Αττικής επισκέφθηκε (06.03) και ο Περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στους εκπροσώπους του τύπου ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε τη σημασία της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης για την Αττική, μια περιφέρεια-κλειδί για την Ελλάδα, με κρίσιμες υποδομές αλλά και βασικό τουριστικό κόμβο για όλη τη χώρα. Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, τρεις είναι οι βασικοί πυλώνες για την βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη στην Περιφέρεια Αττικής: «Το rebranding της Αττικής, η εξωστρέφεια, και οι επενδύσεις στην αναβάθμιση των υποδομών».

Tο μεγάλης κλίμακας (εμπλουτισμένο με πολυμέσα και διαδραστικό) Ελληνικό Περίπτερο ήταν για ακόμη μια χρονιά ένας από τους πλέον πολυσύχναστους και πολυσυζητημένους τομείς της φετινής ΙΤΒ με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα, αντανακλώντας τη σοβαρή προσπάθεια του Ελληνικού Τουρισμού επί πολλά έτη, που αντιπροσωπεύει τη «βαριά βιομηχανία μας» με το 25% του ελληνικού ΑΕΠ.

Στις 06.03 πραγματοποιήθηκε στο Ελληνικό Περίπτερο μεγάλη εκδήλωση με πολυπληθή συμμετοχή κοινού και ειδικών δημοσιογράφων με θέμα «Ελλάδα – Βιώσιμη και Αυθεντική» (Greece – Sustainable&Authentic) όπου παρουσιάστηκαν πιο αναλυτικά τα νησιά Χάλκη και Αστυπάλαια, και τα νησιά του Αργοσαρωνικού, με συνοπτικές παρουσιάσεις της Περιφέρειας Αττικής, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, των Δήμων Χάλκης και Αστυπάλαιας, ενώ ακολούθησε δικτύωση και κέρασμα προσκεκλημένων με ελληνικά εδέσματα / οίνους.

Γ. Παράλληλες εκδηλώσεις

  • Eπ’ ευκαιρία και στο περιθώριο της ITB απονεμήθηκαν στις 04.03 στο Βερολίνο τα διεθνή βραβεία της Τουριστικής Βιομηχανίας TUI για τον τουριστικό κλάδο (TUIGlobalHotelAwards 2023). Στην εν λόγω εκδήλωση η χώρα μας βρέθηκε, για ακόμη μια χρονιά, στην κορυφή των τιμηθέντων ξενοδοχείων με πολλές κορυφαίες διακρίσεις: βραβεύτηκαν 4 ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις (KalitheaMarePalace, GrecotelCaramelBoutiqueResort, GrecotelCretaPalace, LindosBluLuxuryHotel) με 5 από τα 17 βραβεία που απονεμήθηκαν.
  • Επισημαίνεται ιδιαίτερα, ότι το Ξενοδοχείο της Ρόδου LindosBluLuxuryHotel&Suites βραβεύθηκε ως το καλύτερο ξενοδοχείο της TUI στον κόσμο, γεγονός που αποτελεί εξαιρετικά τιμητική διάκριση για την χώρα μας, γιατί όπως ανέφερε και ο D. Schelp, CEOMarkets&Airlines του ομίλου TUI, «πρόκειται για εξαιρετικό επίτευγμα, δεδομένου ότι συνεργαζόμαστε με 13.000 ξενοδοχεία από όλο τον κόσμο».

Επίσης άκρως τιμητική για τη χώρα μας ήταν και η συμμετοχή μας σε ανώτατο επίπεδο από πλευράς Πρεσβείας και ΕΟΤ, στο ExecutiveITBDinner που διοργάνωσε η TUI (06.03) με συμμετοχή επιφανών πολιτικών, όπως ο Συντονιστής της Γ/Κυβέρνησης για την Εμπορική για τη Ναυτική Οικονομία και τον Τουρισμό, D. Janecek, και κορυφαίων εκπροσώπων της γερμανικής τουριστικής βιομηχανίας.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov