Maximenu CK

Search

Search Icon

search

header

Slide1

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Επίσκεψη σε ενημερωτική εκδήλωση της Zhoushan City, Archipelago New Area, China Zhejiang Pilot Free Trade Zone (17.1.2018, Σαγκάη)
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΚΙΝΑ
Ημερομηνία: 02/02/2018
Συναπτόμενο αρχείο: Zhoushan cn.docx
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Σαγκάης
Κείμενο:

Επίσκεψη σε ενημερωτική εκδήλωση της Zhoushan City, Archipelago New Area, China Zhejiang Pilot Free Trade Zone (17.1.2018, Σαγκάη)

Πραγματοποιήθηκε στις 17 Ιανουαρίου τ.ε. επίσκεψη Γραφείου ΟΕΥ Σαγκάης , σε εκδήλωση παρουσίασης της περιοχής Zhoushan City και της ομώνυμης Πιλοτικής Ζώνης Ελέυθερου Εμπορίου σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης της Σαγκάης στην περιοχή Pudong, κατόπιν σχετικής επίσημης πρόσκλησης.

Κατόπιν αρχικού χαιρετισμού από Δημοτικούς Άρχοντες της πόλης Zhoushan ακολούθησε εκτενής παρουσίαση της δυναμικότητας της περιοχής, η οποία αποτελεί το μεγαλύτερο Αρχιπέλαγο (1.390 νήσοι) και έναν από τους σημαντικότερους λιμένες της Κίνας.

Βρίσκεται γεωγραφικά στην επαρχία Zhejiang, στα νότια της πόλης της Σαγκάης.

Η κινεζική επαρχία Zhejiang, ανατολική παραθαλάσσια κινεζική επαρχία με πρωτεύουσα την πόλη Hangzhou, ανήκει στις πλουσιότερες επαρχίες της Κίνας. Ειδικά το Βορειοανατολικό τμήμα της, κομμάτι της μητροπολιτικής περιοχής του Δέλτα του Yangtze ποταμού, αποτελεί το οικονομικό κέντρο της επαρχίας.Περιλαμβάνει έξι βασικές πόλεις της επαρχίας, τις πόλεις Hangzhou, Ningbo, Jiaxing, Huzhou, Shaoxing και Zhoushan.

Το ιδιαίτερο αναπτυξιακό μοντέλο της επαρχίας βασίστηκε, κυρίως, στην ιδιωτική πρωτοβουλία και μη επεμβατική κυβερνητική πολιτική στη διαχείριση των επιχειρήσεων, σε συνδυασμό με κατάλληλη οικονομική στήριξη ιδιωτικών επιχειρήσεων, και έχει οδηγήσει την επαρχία να αποτελεί σήμερα από τις πλουσιότερες επαρχίες της Κίνας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η επαρχία παρουσιάζει σταθερά μέσους ρυθμούς ανάπτυξης της τάξεως του 10% τα τελευταία τριάντα χρόνια. Η επαρχία έχει εκτεταμένο σύγχρονο οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο, οι πόλεις Ningbo (δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της Κίνας), Wenzhou, Taizhou και Zhoushan είναι μεγάλα εμπορικά λιμάνια, ενώ αεροδρόμια υπάρχουν στις πόλεις Hangzhou, Ningbo, Wenzhou, Zhoushan, Yiwu, Taizhou και Quzhou.

Η επαρχία Zhejiang βρίσκεται στην πρώτη θέση στη χώρα και στους πέντε δείκτες: συνολική αξία παραγωγής, συνολικό όγκο πωλήσεων, έσοδα από λιανική πώληση καταναλωτικών αγαθών, εισαγωγή ξένου συναλλάγματος από εξαγωγές προϊόντων και αριθμός επιχειρήσεων στις κορυφαίες 500 επιχειρήσεων της Κίνας στον ιδιωτικό τομέα. Συγκεκριμένα, 170 από τις κορυφαίες 500 ιδιωτικές επιχειρήσεις στην Κίνα, το μεγαλύτερο τμήμα δηλαδή από μια μεμονωμένη κινεζική επαρχία, βρίσκονται στην επαρχία Zhejiang, μεταξύ των οποίων και τέσσερις από τις πέντε μεγαλύτερες ιδιωτικές εταιρίες στην Κίνα, συγκεκριμένα οι εταιρίες Jinyi, Jintian, Bangdi και Feiyue.

Το Αρχιπέλαγος καλύπτει έκταση 22.200 τ.χιλ. χερσαίως και θαλασσίως επιπλέον των 20.800 τ.χιλ. Η μέση θερμοκρασία ετησίως είναι 16,6 βαθμοί κελσίου και η ποιότητα του περιβάλλοντος είναι πολύ πιο υψηλή σε σχέση με τν υπόλοιπη Κίνα. Το κατά κεφαλήν εισόδημα της περιοχής το 2016 ήταν 16.000 δολάρια. Οι εταιρείες, οι οποίες ήδη είναι εγκαταστημένες στην περιοχή είναι μεταξύ άλλων οι Boeing, Hilton, Netease, Auchan, Shanghri-La, Cosco Shipping κ.α.

Το Zhoushan έχει τα χαρακτηριστικά μιας βιομηχανικής πόλης, με κυρίαρχο σημείο αναφοράς τον λιμένα της. Η πόλη έχει διαμορφώσει κυρίως ένα ανοικτό οικονομικό σύστημα με ξεχωριστά ωκεάνια χαρακτηριστικά, όπως τη βιομηχανία λιμένων, την πράσινη βιομηχανία πετροχημικών (Zhoushan Green Petrochemical Base, Zhoushan Grain and Oil Industrial Park), την εκσυγχρονισμένη αεροπορική βιομηχανία (Zhoushan Aviation Industrial Park), την αυτοκινητοβιομηχανία, την κατασκευή εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας, την υγειονομική βιομηχανία, με εγκαταστάσεις για εμπορικές και μεταφορικές υπηρεσίες (Dinghai Industrial Park), τον ωκεανογραφικό μηχανολογικό εξοπλισμό και τη θαλάσσια αλιεία (Zhoushan National Deep-Sea Fishing Base).

Το λιμάνι του Zhoushan έχει 234 γραμμές μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, από τις οποίες 117 είναι ωκεανογραφικές γραμμές, 67 είναι υποθαλάσσιες υπεράκτιες και 50 είναι υπόγειες εσωτερικής ναυσιπλοΐας. Επί του παρόντος, είναι ανοικτές 13 αεροπορικές εταιρείες για το αεροδρόμιο Putuoshan στο Zhoushan, γύρω από το οποίο βρίσκονται πολλά διεθνή αεροδρόμια με πολλαπλές διεθνείς αεροπορικές συνδέσεις.

Την περιοχή Zhoushan επισκέφτηκαν συνολικά 46.106.100 τουρίστες το έτος 2016. Οι τοπικές Αρχές δίδουν μεγάλη σημασία στην προστασία του περιβάλλοντος και την ήπια ανάπτυξη της περιοχής (για παράδειγμα τα «πράσινα» διυλιστήρια).

Το 2016, το ΑΕΠ της πόλης έφτασε τα 122.851 δισ. Γιουάν, διαχειρίζοντας 425.900.000 τόνων μεταφορικών φορτίων μέσω του λιμένα και η ολική μεταφορική ικανότητα μέσω θαλάσσης ανήλθε σε 5.547.700 τόνους.

Στη νήσο Xiaogan, στα νότια του Zhoushan, σχεδιάζεται να αναπτυχθεί το Qiandao Central Business District, το οποίο εντάσεται στην Πιλοτική Ζώνη Ελεύθερου Εμπορίου και στοχεύει στο να εγκατασταθούν και εξελιχθούν εντός της επικράτειας του ντόπιες και ξένες εταιρείες, σε μία έκταση 4 εκ. τ.μ., σε μία επένδυση ύψους 50 δις γιουάν. Το έργο φέρει το όνομα «Infrastructure Construction EPC+ Industry-City Integrated Development and Operation» και πρόκειται για έργο σύμπραξης Δημόσιου (Τοπική Κυβέρνηση- Peoples Government of Zhounshan City) και ιδιωτικού τομέα (China Communications Construction Company - CCCC).

Το 2018 αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευσή του εν λόγω έργου, και προβλέπεται η κατασκευή τριών υπερσύγχρονων γεφυρών οι οποίες, πέραν των ακτοπλοϊκών συνδέσεων, θα εξασφαλίζουν στη νήσο συνδεσιμότητα με την ενδοχώρα.

Οι επιμέρους τομείς, οι οποίοι θα ενθαρρύνονται για επενδύσεις περιλαμβάνουν τη ναυτιλία, τις οικονομικές υπηρεσίες, το εμπόριο - θα δημιουργηθεί νέο υπερσύγχρονο εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο - καθώς επίσης και υπηρεσίες τουρισμού και κρουαζιέρας.

Συμπερασματικά, πρόκειται για φιλόδοξο πολυεπίπεδο και πολυτομεακό υπερέργο της τοπικής κυβέρνησης, όπως πλήθος άλλων παρόμοιων ανά την κινεζική επικράτεια, το οποίο όμως, (κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις), θα μπορούσε να αποτελέσει μία καλή πλατφόρμα εισόδου ελληνικών εξωστρεφών επιχειρήσεων στην κινεζική αγορά, ειδικότερα επιχειρήσεων των κλάδων ναυτιλίας και συμπληρωματικών προϊόντων αυτής, τουρισμού - κρουαζιέρας και ιχθυοκαλλιεργειών. Κατά την διάρκεια κατ’ ιδίαν συζητήσεων μας με παράγοντες της τοπικής κυβέρνησης της πόλης Zhoushan, στα πλαίσια της εκδήλωσης, διαπιστώσαμε την προθυμία τους να διευκολύνουν με κάθε τρόπο σχετικό ενδιαφέρον από ελληνικής πλευράς, στα πλαίσια ενεργειών προώθησης επενδύσεων από εγχώριες και αλλοδαπές εταιρείες.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov