Maximenu CK

Search

Search Icon

search

header

Slide1

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Παρουσίαση Λευκής Βίβλου του Συμβουλίου Ξένων Επενδυτών της Σερβίας (Foreign Investors Council)- Βελιγράδι 7/11/18
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΣΕΡΒΙΑ
Ημερομηνία: 09/11/2018
Συναπτόμενο αρχείο: WB Essentials 2018 rs.pdf
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Πρεσβείας Βελιγραδίου
Κείμενο:

Παρουσιάστηκε (7/11) η ετήσια έκθεση του Συμβουλίου των Ξένων Επενδυτών –FIC, στην οποία αποτυπώνεται το σημερινό επιχειρηματικό/επενδυτικό περιβάλλον στη Σερβία και προτάσεις για τη περαιτέρω βελτίωση αυτού. Η παρουσίαση έγινε από την Πρόεδρο του FIC κα Yana Mikhailova, ενώ συμμετείχαν: η Πρωθυπουργός της Σερβίας κα Brnabić, η Υπουργός Κατασκευών, Μεταφορών και Υποδομών κα Zorana MIhailovic και ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Σερβία κ. Fabrizi.
Κατά την παρέμβασή της η κα Brnabić τόνισε ότι κατά τους εννέα μήνες του 2018 το ΑΕΠ της Σερβίας έφθασε μέχρι το 4,5% ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα κυμανθεί γύρω στο 4%,
Από την άλλη πλευρά η Πρωθυπουργός σχολιάζοντας την εκτίμηση της Λευκής Βίβλου του 2017 για το 2018, τόνισε ότι η εκτιμώμενη οικονομική ανάπτυξη του Συμβουλίου ήταν μόνο 3,5% του ΑΕΠ. Η Πρωθυπουργός εξέφρασε την προσδοκία ότι το πλεόνασμα στον προϋπολογισμό θα είναι 0,6% μέχρι το τέλος του έτους ( 28 δισ. RSD). Ανέφερε επίσης ότι "Το μερίδιο του δημόσιου χρέους συνεχώς μειώνεται και θα κλείσει στο τέλος του έτους στο 56% του ΑΕΠ. Σκοπεύουμε να το μειώσουμε περαιτέρω στο 45% του ΑΕΠ αν και αυτό απαιτεί χρόνο και ενέργεια", προσθέτοντας επίσης ότι οι άμεσες ξένες επενδύσεις θα ξεπεράσουν το 2018 τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ. Η κα Brnabić σημείωσε ότι η ανεργία μειώνεται, ο πληθωρισμός είναι σταθερός, η ισοτιμία του δηναρίου είναι σταθερή, ενώ το μερίδιο των μη-εξυπηρετούμενων δανείων μειώνεται στο 6,7%, από 21,6% που ήταν στο τέλος του 2015.
Στην εισαγωγική της ομιλία η πρόεδρος του FIC σημείωσε ότι , η Σερβία συνεχίζει μία σταθερή πορεία αλλά παρατηρείται μέτρια πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις, η οποία όμως δεν επαρκεί για να επιτύχει τον καθορισμένο στόχο που είναι ένα πλήρως βιώσιμο και ανταγωνιστικό επιχειρηματικό κλίμα, μια ισχυρή οικονομία που μπορεί να συμβαδίσει με τις αναπτυγμένες αγορές και ένα υψηλό βιοτικό επίπεδο. Η Σερβία πρέπει να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις και τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με ΕΕ. Οι βασικές προσδοκίες από την κυβέρνηση θα πρέπει να είναι η επίτευξη βιώσιμης δημοσιονομικής εξυγίανσης (διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ιδίως ιδιωτικοποίηση και κεφαλαιοποίηση κρατικών επιχειρήσεων), η βελτίωση της εφαρμογής του νόμου, ιδίως στον φορολογικό τομέα (ενίσχυση της φορολογικής διοίκησης) και η μεγαλύτερη διαφάνεια στις δημόσιες διαβουλεύσεις με επίκεντρο τις μεταρρυθμίσεις σε 8 θέματα προτεραιότητας: φορολογία, εργασία, ψηφιοποίηση & ηλεκτρονικό εμπόριο, ακίνητη περιουσία, επιθεωρήσεις, ασφάλεια των τροφίμων και γενικό νομικό πλαίσιο, με έμφαση στους κανονισμούς για τις πράξεις πτώχευσης και συναλλάγματος ».
Σύμφωνα με τον "Δείκτη FIC", ο οποίος δημοσιεύθηκε στη νεώτερη έκδοση του Λευκής Βίβλου , μεταξύ Οκτωβρίου 2017 και Οκτωβρίου 2018, οι 4 κορυφαίοι κλάδοι για τη σερβική οικονομία παραμένουν οι ίδιοι δηλαδή οι του real estate και των κατασκευών, της προστασίας των χρηστών των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, των μεταφορών και της ρύθμισης της βιομηχανίας καπνού. Από τους 8 τομείς προτεραιότητας του FIC μόνο η ακίνητη περιουσία και η προστασία των χρηστών των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών σημείωσαν αξιοσημείωτη πρόοδο. Οι κανονισμοί ψηφιοποίησης, πτώχευσης και συναλλάγματος είχαν μέτρια πρόοδο, ενώ σημαντικοί τομείς όπως η φορολογία, η εργασία και η ασφάλεια των τροφίμων δεν καταγράφουν πρόοδο.
Κατά τη συζήτηση για τους τρόπους βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στη Σερβία, ανταλλάχθηκαν απόψεις μεταξύ της Πρωθυπουργού, της Υπουργού Κατασκευών, Μεταφορών και Υποδομών και του Υπουργού Οικονομικών κ. Siniša Mali.
Φέτος, η FIC εισήγαγε αρκετές καινοτομίες όπως η δημοσίευση του "The White Book Essentials" - φυλλαδίου που παρουσιάζει τα κύρια συμπεράσματα της φετινής δημοσίευσης, "FIC Index", και τους 8 τομείς προτεραιότητας για τη μελλοντική οικονομική ανάπτυξη της Σερβίας. Ο «δείκτης FIC» είναι ένας νέος όρος για την κατάταξη της προόδου στην εφαρμογή των συστάσεων του Λευκής Βίβλου σε όλους τους τομείς του επιχειρηματικού κλίματος. Τέλος, προκειμένου να ενσωματωθεί πλήρως στην εποχή της ψηφιοποίησης, αλλά και να είναι φιλικό προς το περιβάλλον, η FIC επέλεξε να μην εκτυπώσει τη Λευκή Βίβλο, αλλά να είναι διαθέσιμο για δωρεάν download στην ιστοσελίδα της FIC (www.fic.org.rs).

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov