Maximenu CK

Search

Search Icon

search

header

Slide1

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Επίσκεψη σε πόλη Ningbo, επαρχίας Zhejiang ,Συνέδριο CEEC Economic Cooperation & Culture Exchange (16/11/2019)
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΚΙΝΑ
Ημερομηνία: 19/11/2019
Συναπτόμενο αρχείο: Φωτογραφικό Υλικό Ningbo 161119 cn.docx
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Σαγκάης
Πηγή: Γραφείο ΟΕΥ Σαγκάης
Κείμενο:

Επίσκεψη σε πόλη Ningbo,  επαρχίας Zhejiang ,Συνέδριο CEEC Economic Cooperation & Culture Exchange (16/11/2019)

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (16/11/2019) επίσκεψη του Γραφείου ΟΕΥ Σαγκάης στη πόλη Ningbo, της επαρχίας Zhejiang ,περιοχής αρμοδιότητας Γενικού Προξενείου Σαγκάης, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης του τοπικού Γραφείου κινεζικού Υπουργείου Εμπορίου.

Η κινεζική επαρχία Zhejiang, ανατολική παραθαλάσσια κινεζική επαρχία με πρωτεύουσα την πόλη Hangzhou, ανήκει στις πλουσιότερες επαρχίες της Κίνας. Ειδικά το Βορειοανατολικό τμήμα της, κομμάτι της μητροπολιτικής περιοχής του Δέλτα του Yangtze ποταμού, αποτελεί το οικονομικό κέντρο της επαρχίας.Περιλαμβάνει έξι βασικές πόλεις της επαρχίας, τις πόλεις Hangzhou, Ningbo, Jiaxing, Huzhou, Shaoxing και Zhoushan.

Το ιδιαίτερο αναπτυξιακό μοντέλο της επαρχίας βασίστηκε, κυρίως, στην ιδιωτική πρωτοβουλία και μη επεμβατική κυβερνητική πολιτική στη διαχείριση των επιχειρήσεων, σε συνδυασμό με κατάλληλη οικονομική στήριξη ιδιωτικών επιχειρήσεων, και έχει οδηγήσει την επαρχία να αποτελεί σήμερα από τις πλουσιότερες επαρχίες της Κίνας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η επαρχία παρουσιάζει σταθερά μέσους ρυθμούς ανάπτυξης της τάξεως του 10% τα τελευταία τριάντα χρόνια. Η επαρχία έχει εκτεταμένο σύγχρονο οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο, οι πόλεις Ningbo (δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της Κίνας), Wenzhou, Taizhou και Zhoushan είναι μεγάλα εμπορικά λιμάνια, ενώ αεροδρόμια υπάρχουν στις πόλεις Hangzhou, Ningbo, Wenzhou, Zhoushan, Yiwu, Taizhou και Quzhou. Το τμήμα του ΑΕΠ που αντιστοιχεί στο δευτερογενή και τριτογενή τομέα έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Η βιομηχανική παραγωγή της επαρχίας επικεντρώνεται, κυρίως, σε ηλεκτρομηχανολογική βιομηχανία, κλωστοϋφαντουργία, χημική βιομηχανία, τρόφιμα και δομικά υλικά. Το κέρδος επτά τομέων, συγκεκριμένα της κλωστοϋφαντουργίας, των προϊόντων ένδυσης, των δερμάτινων προϊόντων, ειδών πολιτισμού, εκπαίδευσης και άθλησης, χημικά και πετροχημικά και γενικά μηχανήματα της περιοχής αντιστοιχεί στο ένα πέμπτο του συνόλου των τομέων αυτών σε εθνικό επίπεδο. Στους τομείς αυτούς έχει δημιουργηθεί αριθμός εταιριών με μεγάλα μερίδια αγοράς, ανταγωνιστικότητα και κυρίαρχη θέση στον τομέα τους, όπως οι Wahaha Group Co.,Wanxiang Group Co., και Zhejiang Nice Chemical Industry Co. Ltd.

Η επαρχία Zhejiang βρίσκεται στην πρώτη θέση στη χώρα και στους πέντε δείκτες: συνολική αξία παραγωγής, συνολικό όγκο πωλήσεων, έσοδα από λιανική πώληση καταναλωτικών αγαθών, εισαγωγή ξένου συναλλάγματος από εξαγωγές προϊόντων και αριθμός επιχειρήσεων στις κορυφαίες 500 επιχειρήσεων της Κίνας στον ιδιωτικό τομέα. Συγκεκριμένα, 170 από τις κορυφαίες 500 ιδιωτικές επιχειρήσεις στην Κίνα, το μεγαλύτερο τμήμα δηλαδή από μια μεμονωμένη κινεζική επαρχία, βρίσκονται στην επαρχία Zhejiang, μεταξύ των οποίων και τέσσερις από τις πέντε μεγαλύτερες ιδιωτικές εταιρίες στην Κίνα, συγκεκριμένα οι εταιρίες Jinyi, Jintian, Bangdi και Feiyue.

Η επαρχία καταβάλλει ιδιαίτερη προσπάθεια περαιτέρω αύξησης της εξωστρέφειάς της, η πολιτική του “going global” την οποία ακολουθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικά υποβοηθείται από τα περιφερειακά Γραφεία του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών και ειδικά κέντρα προώθησης διεθνών επενδύσεων (όπως το Zhejiang International Investment Promotion Center), τα οποία οργανώνουν συχνά ειδικές εκδηλώσεις προώθησης επενδύσεων σε διάφορες περιοχές και χώρες.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια διοργανώθηκε και το Συνέδριο : CEEC Economic Cooperation & Culture Exchange στη πόλη Ningbo, με θέμα την συνεργασία των χωρών  CEEC (17+1), όσον αφορά στην ανάπτυξη συνεργειών στους τομείς της οικονομίας και του πολιτισμού. Η πρόσφατη είσοδος της Ελλάδος στην πρωτοβουλία, χαιρετίστηκε από τους κινέζους αξιωματούχους της πόλης του Ningbo, ιδιαίτερα δε η σημασία της κινεζικής επένδυσης της Cosco Shipping στο λιμάνι του Πειραιά, δεδομένης της σημασίας που αποδίδει η πόλη του Ningbo στον θαλάσσιο δρόμο του μεταξιού, ούσα η ίδια σημαντικό λιμάνι της μητροπολιτικής περιοχής του Δέλτα του ποταμού Yangtze.

Καθώς η Κίνα εφαρμόζει την Πρωτοβουλία «One Belt, One Road», "Μία ζώνη, ένας δρόμος" και επιταχύνει το άνοιγμα της οικονομίας της διεθνώς , η επαρχία  Zhejiang και η πόλη  Ningbo, ειδικότερα, εισέρχονται σε μια όλο και πιο έντονη δυναμική ανάπτυξης που βασίζεται σε μία ισχυρή γεωστρατηγική παρουσία κατά μήκος του ποταμού Yangtze.

Στην πόλη Νingbo και στο περιθώριο του Συνεδρίου CEEC Economic Cooperation & Culture Exchange, Γραφείο ΟΕΥ Σαγκακς πραγματοποίησε πλήθος επαφών με πολιτειακούς, θεσμικούς, αλλά και επιχειρηματικούς παράγοντες της πόλης προκειμένου διερευνήσουμε ευκαιρίες για επενδύσεις στην Ελλάδα, τοποθέτηση αγροτικών ποιοτικών ελληνικών προϊόντων στην περιοχή,  προώθηση του ελληνικού τουριστικού πακέτου στους κατοίκους της ευρύτερης μητροπολιτικής περιοχής του Ningbo κ.ο.κ.

 

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov