Search

Search Icon

search

header

Slide1

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Χρηματοδοτήσεις της ΕΤΕπ και της African Export-Import Bank προς την Αίγυπτο
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Ημερομηνία: 19/07/2020
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Καΐρου
Κείμενο:

Στις 19/7 η Αιγύπτια Υπουργός Διεθνούς Συνεργασίας κα Al Mashat ανακοίνωσε ότι το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ενέκρινε τη χορήγηση χρηματοδοτήσεων συνολικού ύψους €1,9 δισ. προς την Αίγυπτο, με σκοπό τη στήριξη του τομέα των μεταφορών, καθώς και του κλάδου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προς αντιμετώπιση των αρνητικών οικονομικών συνεπειών της διεθνούς πανδημίας κορωνοϊού.

Πιο αναλυτικά, τα δανειακά κονδύλια προς την Αίγυπτο που ενέκρινε η ΕΤΕπ περιλαμβάνουν κατ’ αρχάς κεφάλαια ύψους €1,1 δισ. προς την Εθνική Αρχή Σηράγγων (ΝΑΤ) για την υλοποίηση τριών επενδυτικών σχεδίων (σημ.: η ΝΑΤ ασχολείται μεταξύ άλλων με τα έργα επέκτασης του μετρό Καΐρου), όπως επίσης κεφάλαια ύψους €800 εκατ. προς τη μεγαλύτερη τράπεζα της Αιγύπτου –κρατικής ιδιοκτησίας- National Bank of Egypt (NBE) με σκοπό τη χρηματοδοτική στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χώρα. Σύμφωνα με την κα Al Mashat, οι εγκριθείσες χρηματοδοτήσεις προς την Αίγυπτο ήρθαν ως αποτέλεσμα της επίσκεψης κλιμακίου της ΕΤΕπ στη χώρα τον παρελθόντα Φεβρουάριο, με επικεφαλής την -αρμόδια για τις χώρες της ανατολικής και νότιας γειτονίας της Ε.Ε.- διευθύντρια της ΕΤΕπ, κα Palanza. Οι ως άνω χρηματοδοτήσεις προς την Αίγυπτο εντάσσονται στο συνολικό πακέτο διεθνών χρηματοδοτήσεων της ΕΤΕπ προς σειρά χωρών της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής, ύψους €16,6 δισ., τόσο προς αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας, όσο και προς στήριξη επιλεγμένων κλάδων δραστηριότητας (υγείας, μεταφορών, ενέργειας, οικιστικής ανάπτυξης, αντιμετώπισης κλιματικής αλλαγής, αναβάθμισης των κρατικών υπηρεσιών).

Η κα Al Mashat ανέφερε επίσης ότι το τρέχον χαρτοφυλάκιο χρηματοδοτήσεων της ΕΤΕπ προς τον αιγυπτιακό κλάδο μεταφορών υπολογίζεται σε $5 δισ., για την υλοποίηση 30 συνολικά projects, τα οποία συγχρηματοδοτούνται από άλλους διεθνείς χρηματοδοτικούς οργανισμούς (Παγκόσμια Τράπεζα, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης & Ανάπτυξης – EBRD), καθώς και μέσω διμερών δανείων με ευνοϊκούς όρους, από χώρες όπως η Ιαπωνία, η Κίνα, η Ν. Κορέα και η Γαλλία. Σύμφωνα εξάλλου με σχετικές δηλώσεις του Υπουργού Μεταφορών της Αιγύπτου, κ. El Wazir, μέρος των χρηματοδοτήσεων της ΕΤΕπ προς τον κλάδο μεταφορών αποτελεί δάνειο ύψους €240 εκατ. για την υλοποίηση έργων ανακαίνισης / αναβάθμισης της δεύτερης γραμμής του μετρό Καΐρου –συνολικού προϋπολογισμού €500 εκατ.- ενώ η γαλλική υπηρεσία αναπτυξιακής συνεργασίας (Agence Française de Développement – AFD) αναμένεται -κατά πάσα πιθανότητα- να συγχρηματοδοτήσει τα εν λόγω έργα.

Αναφορικά με τις χρηματοδοτήσεις της ΕΤΕπ προς τον κλάδο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η Αιγύπτια Υπουργός Διεθνούς Συνεργασίας επισήμανε πως αυτές στοχεύουν στην παροχή ικανών επιπέδων ρευστότητας προς στήριξη του κεφαλαίου κίνησης και των κεφαλαιουχικών δαπανών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και, εμμέσως, της απασχόλησης. Σύμφωνα με την κα Al Mashat, η ΕΤΕπ έχει χορηγήσει στην Αίγυπτο συνολικά κεφάλαια πλησίον των €9,7 δισ. από το έτος 1979, ενώ η αξία του τρέχοντος χαρτοφυλακίου χρηματοδοτήσεων της τράπεζας προς την Αίγυπτο ανέρχεται σε €2,3 δισ. 

Επιπλέον, σύμφωνα με σχετικό ενημερωτικό της δελτίο, στις 15/7 η –εδρεύουσα στο Κάιρο- πολυμερής αφρικανική τράπεζα African Export-Import Bank (Afreximbank) ανακοίνωσε ότι έχει διοχετεύσει στην Αίγυπτο –και πιο συγκεκριμένα στον τραπεζικό τομέα, μέσω της Κεντρικής Τράπεζας Αιγύπτου (CBE)- χρηματοδοτικά κεφάλαια συνολικού ύψους $3,55 δισ. από την εποχή του ξεσπάσματος της πανδημίας τον παρελθόντα Μάρτιο, στο πλαίσιο της ειδικής πιστωτικής γραμμής που διαθέτει, με την επωνυμία “Pandemic Trade Impact Mitigation Facility” (PATIMFA). Η Afreximbank ανακοίνωσε εξάλλου ότι έχει διαθέσει χρηματοδοτήσεις $300 εκατ. προς τη μεγαλύτερη αιγυπτιακή τράπεζα, National Bank of Egypt (NBE), με σκοπό τη χρηματοδότηση της εμπορικής δραστηριότητας και των συναλλαγών με άλλες αφρικανικές χώρες, όπως επίσης και επιχορήγηση ύψους $250.000 με αντικείμενο τη στήριξη του υγειονομικού κλάδου της Αιγύπτου προς αντιμετώπιση της πανδημίας.

Θυμίζουμε ότι κατά το προηγούμενο δίμηνο τρέχοντος έτους, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ενέκρινε διαδοχικά δύο αιτήματα της αιγυπτιακής κυβέρνησης, κατ’ αρχάς για λήψη επείγουσας χρηματοδοτικής αρωγής ύψους $2,772 δισ. μέσω του διαθέσιμου “rapid financing instrument” (RFI) και εν συνεχεία για λήψη χρηματοδοτικής διευκόλυνσης μέσω “stand-by arrangement” δωδεκάμηνης διάρκειας, συνολικού ύψους $5,2 δισ. Επιπλέον, όπως έχουν αναφέρει κρατικές πηγές, η αιγυπτιακή κυβέρνηση ευρίσκεται σε συνομιλίες και με άλλους διεθνείς πιστωτές, τόσο χρηματοδοτικούς οργανισμούς όσο και χώρες, με στόχο την εξασφάλιση πρόσθετων πόρων $4 δισ.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov