Search

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Η καταναλωτική συμπεριφορά της “Gen Z” - Διαδικτυακή συζήτηση με τίτλο «Understand Μe, Don’t Define Μe» ( Σικάγο, 24.05.2021)
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Ημερομηνία: 15/09/2021
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Σικάγου
Κείμενο:

H Female Quotient (FQ) επιχειρηματική οργάνωση προώθησης της ισότητας στο χώρο εργασίας (με έδρα το Λος Άντζελες), διοργάνωσε διαδικτυακή συζήτηση με τίτλο «Understand Μe, Don’t Define Μe», την οποία παρακολούθησε η κα Ζ. Προεστάκη, Γραμματέας ΟΕΥ. Θέμα της συζήτησης ήταν η υπό διαμόρφωση καταναλωτική συμπεριφορά της “Generation Z” (άτομα ηλικίας 9 – 24 ετών).

Για δημογραφικούς λόγους η αμερικανική στατιστική υπηρεσία US Census Bureau εντάσσει τον αμερικανικό πληθυσμό σε γενιές με βάση το έτος γέννησης. Συνοπτικά οι ενδιαφέρουσες οικονομικά γενιές είναι οι “Baby Boomers” (γεννηθέντες 1946-1964), “Generation X” (γεν. 1965-1980), “Millennials” (γεν. 1981-1996), “Generation Z” (γεν. 1997-2012) και “Generation Alpha” (γεν. αρχές δεκαετίας 2010 – μέσα δεκαετίας 2020). Οι γενιές αυτές παρουσιάζουν μεταξύ τους ουσιωδώς διαφοροποιημένη οικονομική συμπεριφορά.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις, που σκοπεύουν να αποκτήσουν μερίδιο της αμερικανικής αγοράς, θα ήταν χρήσιμο να κατανοήσουν τα διαφοροποιημένα μοτίβα καταναλωτικής συμπεριφοράς, που επιδεικνύουν οι γενιές αυτές, ώστε να προσαρμόζουν τα προϊόντα τους και να προσδιορίζουν το κατάλληλο μείγμα marketing για κάθε γενιά.

Η ως άνω συζήτηση έπεται της ομότιτλης έρευνας (αποστέλλεται στους αποδέκτες κλαδικούς φορείς), που εκπόνησε η FQ σε συνεργασία με την εταιρεία ανάλυσης δεδομένων αγοράς IRI (με έδρα το Σικάγο), με αντικείμενο την ανάλυση της αμερικανικής αγοράς και τον επανασχεδιασμό του marketing, ώστε να κατακτηθεί η νέα αυτή καταναλωτική βάση της “Gen Z”, η οποία αντιστοιχεί σήμερα στο 20% των Αμερικανών καταναλωτών και διαθέτει άμεση αγοραστική ισχύ ύψους $143 δισ. (€117 δισ.).

Οι συνομιλήτριες, Shelley Zalis (CEO, FQ), Nikita Seth (Next Gen Board of Advisors, FQ) και Lynne Gillis (Αναλύτρια Αγοράς, IRI) σταχυολόγησαν τα σημαντικότερα ευρήματα της ως άνω έρευνας για τους καταναλωτές της “Gen Z”, εκ των οποίων συγκρατούμε τα κάτωθι σημεία ελληνικού ενδιαφέροντος:

  • Το στοιχείο της ανακάλυψης υπερτερεί στην “Generation Z” αυτού της αφοσίωσης. Πάνω από το 50% επιθυμεί να δοκιμάζει νέα προϊόντα και αντλεί ευχαρίστηση από τη διαδικασία αυτή. Προτιμώνται τα προϊόντα που διαρκώς εξελίσσονται, ώστε να ανταποκρίνονται σε νέες ανάγκες και επιθυμίες. Για το λόγο αυτό το marketing θα πρέπει να παρακολουθεί στενά το περιβάλλον μέσα στο οποίο κινείται η γενιά αυτή.
  • Η “Gen Z” αποτελείται από άτομα που βίωσαν την παγκόσμια οικονομική κρίση, αξιοποιούν με προσοχή τους πόρους τους και έχουν διαμορφώσει την αντίληψη ότι η ποιότητα και η τιμή θα πρέπει να βρίσκονται σε μια σχέση ιδανικής ισορροπίας. Περαιτέρω, η έννοια του σεβασμού προς τους διαθέσιμους πόρους υπερβαίνει το αμιγώς οικονομικό στοιχείο και εκτείνεται στη σφαίρα του κοινωνικού και φυσικού περιβάλλοντος. Πρόκειται για ιδέες που επηρεάζουν την κατανάλωση τόσο της “Gen Z”, όσο και των ύστερων “Millennials”.
  • Ειδικότερα για τα τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά, τα στοιχεία που αξιολογούνται ως σημαντικά, πέρα από τη γεύση και την τιμή, είναι η οικολογική/βιώσιμη συσκευασία (38%), η κατανόηση της συγκεκριμένης καταναλωτικής ανάγκης ή επιθυμίας (34%) και η αυθεντικότητα (24%, «Real is the new Authentic»). Έτσι, καταγράφεται αυξημένη ζήτηση για ντόπια προϊόντα, τα οποία πληρούν τα ανωτέρω κριτήρια.
  • Η υπόσχεση του προϊόντος, που δίνεται μέσω του marketing, θα πρέπει να πραγματοποιείται τελικά, ειδικά υπό το φως της μειωμένης αφοσίωσης. Για το 59% η καλύτερη διαφήμιση για ένα προϊόν ή Brand είναι η θετική σύσταση, που προέρχεται οργανικά από το φυσικό και ηλεκτρονικό χώρο συναναστροφής (πχ TikTok).

·       Η ουδετερότητα ως προς την αναπαράσταση του φύλου και η αποδοχή της ρευστότητας της έμφυλης ταυτότητας – ιδέες που ενστερνίζεται γενικά η “Gen Z” – δεν αποτελούν αποφασιστικούς παράγοντες για την απόφαση αγοράς, εκτός εάν τα στοιχεία αυτά αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του αφηγήματος ενός Brand (θετική επίδραση) ή εάν προσβάλλουν μια ομάδα ατόμων (αρνητική επίδραση).

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov