Search

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Χρήση των ΑΠΕ στην Κύπρο/ Στοιχεία Eurostat
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΚΥΠΡΟΣ
Ημερομηνία: 15/03/2023
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Λευκωσίας
Κείμενο:

             Στο 21,8% ανήλθε το 2021 το μερίδιο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας στην ΕΕ, καταγράφοντας μικρή μείωση, 0,3 ποσοστιαίων μονάδων, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Η Κύπρος με 18,4% το 2021 βρισκόταν κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ, αν και το ποσοστό αυξάνεται σταθερά από το 2004 και την ένταξη της χώρας στην ΕΕ.

            Η ΕΕ με σχετική οδηγία έχει θέσει στόχο το μερίδιο αυτό να ανέλθει στο 32% μέχρι το 2030. Με πρόταση της το 2021 η Κομισιόν προώθησε την αλλαγή του στόχου στο 40% και το 2022, μέσω του σχεδίου REPowerEU, πρότεινε νέα αύξηση στο 45%.

            Όπως εξηγεί στην ανακοίνωση της η Eurostat, η μικρή μείωση που καταγράφηκε το 2021 μπορεί να εξηγηθεί από την άρση των μέτρων για περιορισμό της πανδημίας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας και την συνεπακόλουθη μείωση του μεριδίου των AΠΕ. Σε απόλυτους αριθμούς πάντως το 2021 κατεγράφη αύξηση στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές σε σχέση με το 2020.

            Οι αλλαγές ενδέχεται να οφείλονται και σε αλλαγή στη μεθοδολογία του υπολογισμού των δεδομένων, λόγω αλλαγής της νομικής βάσης από την Οδηγία του 2009 στην Οδηγία του 2018.

            Από τη μελέτη των εν λόγω στοιχείων συνάγεται ότι, το 2021 η Σουηδία παραμένει η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό κατανάλωσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (62,6%), βασιζόμενη κυρίως στην παραγωγή ενέργειας από βιομάζα, την υδροηλεκτρική ενέργεια, την αιολική ενέργεια, αντλίες θερμότητας και υγρά βιοκαύσιμα. Ακολουθούν η Φινλανδία (43,1%) και η Λετονία (42,1%), κυρίως με τη χρήση βιομάζας και υδροηλεκτρικής ενέργειας, η Εσθονία (37,6%, κυρίως βιομάζα και αιολική ενέργεια), η Αυστρία (36,4%, κυρίως υδροηλεκτρική ενέργεια και βιομάζα) και η Δανία (34,7%, κυρίως βιομάζα και αιολική ενέργεια).

            Συνολικά, δέκα πέντε (15) από τα είκοσι επτά (27) κράτη μέλη, δηλαδή πάνω από τα μισά, μεταξύ τους και η Κύπρος, βρέθηκαν κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ το 2021. Τα υπόλοιπα κράτη μέλη που βρίσκονταν κάτω από τον μέσο όρο ήταν το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Ιταλία, οι Κάτω Χώρες, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Σλοβακία και η Τσεχία).

            Τα χαμηλότερα ποσοστά κατανάλωσης ενέργειας από ΑΠΕ κατέγραψαν το Λουξεμβούργο (11,7%), η Μάλτα (12,2%), οι Κάτω Χώρες (12,3%), η Ιρλανδία (12,5%) και το Βέλγιο (13,0%).

Τέλος, σημειώνεται ότι παρά το γεγονός ότι

  • οι στόχοι της Κύπρου για τη συνεισφορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην κατανάλωση ενέργειας έχουν καλυφθεί για τα προηγούμενα έτη, και το ενδιαφέρον για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών είναι έντονο,       τα τελευταία στοιχεία της Eurostat καταδεικνύουν ότι οι επιδόσεις της Κύπρου στο συγκεκριμένο κεφάλαιο δεν είναι οι αναμενόμενες
  • η Κύπρος είναι από τις πρώτες χώρες της Ευρώπης στην κατανάλωση ορυκτών καυσίμων. Η Μάλτα βρίσκεται στην 1η θέση με 96% και στην 2η θέση η Κύπρος και η Ολλανδία με ποσοστό 89%, εξάρτηση που συμβάλλει στη σημαντική αύξηση στους λογαριασμούς (στο αυξημένο κόστος του μαζούτ προστίθενται οι «ποινές» που καταβάλλει η Κύπρος για την πρόκληση αερίων του θερμοκηπίου),
  • οι υψηλές τιμές του ρεύματος πλήττουν όχι μόνο τα νοικοκυριά, αλλά και τις επιχειρήσεις καθώς το βιομηχανικό ρεύμα στην Κύπρο είναι το τέταρτο πιο ακριβό της Ευρώπης, γεγονός που εκτοξεύει το κόστος λειτουργίας κυρίως των επιχειρήσεων εντάσεως εργασίας,
  • τα τελευταία χρόνια η Κύπρος έχει εντατικοποιήσει τις προσπάθειες για διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας,
  • σε διαδικασία ολοκλήρωσης βρίσκεται το μεγάλο έργο κατασκευής πλωτού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου, ενώ παράλληλα προχωρούν οι διαδικασίες για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρου με Ισραήλ, Ελλάδα και Αίγυπτο,
  • έχουν δρομολογηθεί μία σειρά έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με στόχο η διείσδυση των ΑΠΕ να αγγίξει το 23% έως το 2030. Τα τελευταία στατιστικά στοιχεία της Εurostat δείχνουν ότι στην Κύπρο το ποσοστό της χρήσης ΑΠΕ είναι το πέμπτο χαμηλότερο της ΕΕ και ανέρχεται σε 14,8%.
  • η χώρα μετέχει σε σειρά μεγάλων διεθνών ενεργειακών έργων, προκειμένου να αναδειχθεί σε πε-ριφερειακό ενεργειακό κέντρο της Ευρώπης.

 

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov