Search

Search Icon

search

header

Slide1

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Συνέχιση πτωτικής πορείας κινεζικής χρηματαγοράς Αύγουστος 2015
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΚΙΝΑ
Ημερομηνία: 26/08/2015
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Πεκίνου (Αρμοδιότητα και για Μογγολία)
Κείμενο: Η συνεδρίαση των χρηματιστηρίων της ηπειρωτικής Κίνας ήτοι Σαγκάης και Shenzhen της 24.8 χαρακτηρίστηκε από μεγάλη πτώση των διαπραγματευόμενων μετοχών. Ιδιαίτερα η πτώση στο χρηματιστήριο της Σαγκάης πήρε τη μορφή μαζικής εξόδου των επενδυτών. Ο δείκτης Shanghai Composite Ιndex υποχώρησε κατά -8,49% σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες από το Φεβρουάριο του 2007 και φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Μάρτιο. Οι απώλειες έρχονται σε συνέχεια της καθοδικής πορείας της περασμένης εβδομάδας (-12%) και στην ουσία εξανεμίστηκαν όλα τα κέρδη του 2015. Αντίστοιχα, ο δείκτης Shenzhen Component Index του Χρηματιστηρίου του Shenzhen υποχώρησε κατά 7,2%.
Η αρνητική αυτή εξέλιξη αποδίδεται από το διεθνή οικονομικό τύπο κυρίως στα τελευταία αποθαρρυντικά δεδομένα της κινεζικής οικονομίας και δευτερευόντως στο γεγονός ότι τα μέτρα τόνωσης της χρηματαγοράς που έλαβε η κινεζική κυβέρνηση δεν φαίνεται να αποδίδουν άμεσα. Ένα από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση ήταν και η παραχώρηση για πρώτη φορά του δικαιώματος στα συνταξιοδοτικά / ασφαλιστικά ταμεία να επενδύουν σε μετοχές. Τα ταμεία θα μπορούν να επενδύουν έως 30% των καθαρών κεφαλαίων τους ή 600 δις γιουάν συνολικά (97 δις δολ. ΗΠΑ) σε μετοχές κρατικών επιχειρήσεων, κρατικά μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια κ.α. Παρότι το μέτρο αυτό εκτιμάται ότι μακροπρόθεσμα θα συμβάλλει στη σταθεροποίηση της χρηματαγοράς, επί του παρόντος φαίνεται ότι δεν είχε τον αναμενόμενο θετικό αντίκτυπο στην ψυχολογία των μετόχων.
Η πτώση αυτή συμπαρέσυρε και τις λοιπές ασιατικές αγορές με το χρηματιστήριο του Hong Kong να υποχωρεί κατά -5,17%, του Τόκυο κατά -4,61%, της Ινδίας κατά -4,02% και της Ταϊβάν κατά -4,51%. Αντίστοιχα και οι λοιπές παγκόσμιες αγορές γνώρισαν μεγάλη πτώση (Dow Jones - 3,57%, Nasdaq -3,82%, FTSE -4,67% Dax -4,70%). Η πτώση στις λοιπές χρηματαγορές ερμηνεύεται από το φόβο των επενδυτών για τις επιπτώσεις της επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας.
Τα βασικότερα αρνητικά δεδομένα είναι η πτώση του εξωτερικού εμπορίου κατά το διάστημα Ιανουαρίου - Ιουλίου 2015 κατά - 7,3% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014 (πτώση Ιουλίου έναντι Ιουνίου: -8,9%), η πτώση των άμεσων ξένων επενδύσεων στο βιομηχανικό τομέα κατά -5,4% κατά το ίδιο διάστημα, οι φόβοι για την μη επίτευξη των τεθέντων στόχων οικονομικής ανάπτυξης κατά το τρέχον έτος και η δραματική μείωση στο δείκτη βιομηχανικής παραγωγής Caixin China PMI (purchasing managers' index) ο οποίος τον Ιούλιο βρέθηκε σε χαμηλό διετίας 47,8, ενώ για τον Αύγουστο με τα ως τώρα δεδομένα διαμορφώνεται σε χαμηλό εξαετίας ήτοι 47,1.

Επίσης, μια σειρά από βασικούς δείκτες όπως ο σχηματισμός παγίου κεφαλαίου, η οικοδομική δραστηριότητα, οι λιανικές πωλήσεις, οι πωλήσεις αυτοκινήτων, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, τα σιδηροδρομικά φορτία είναι κάτω του μέσου όρου της τελευταίας τετραετίας. Επιπλέον, η αιφνιδιαστική υποτίμηση του κινεζικού νομίσματος που είχε μεταξύ άλλων ως στόχο και τη στήριξη των εξαγωγών ενέτεινε το διεθνή σκεπτικισμό για την δυναμική της κινεζικής οικονομίας και αναζωπύρωσε φόβους για τις παγκόσμιες συνέπειες αυτής. Ακόμη στην τάση φυγής κεφαλαίων από το κινεζικό χρηματιστήριο θεωρείται ότι συμβάλλουν και οι προσδοκίες αύξησης του επιτοκίου από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ εντός του τρέχοντος έτους.
Τα ίδια αρνητικά δεδομένα σημειώθηκαν και στη σημερινή συνεδρίαση καθώς το Χρηματιστήριο της Σαγκάης άνοιξε με πτώση 5,5% η οποία σταδιακά όμως βαίνει μειούμενη. Έχει εκκινήσει ένας "μακροοικονομικός πανικός" ο οποίος εκτιμάται ότι θα διαρκέσει μέχρι την λήψη δραστικών μέτρων από την κινεζική κυβέρνηση. Ως ένα από τα πιθανά μέτρα τόνωσης της κινεζικής οικονομίας, αναφέρεται από δυτικούς αναλυτές η περαιτέρω υποτίμηση του κινεζικού νομίσματος ως ένα μέτρο ενδυνάμωσης αυτής.
Οι αναλύσεις στον εδώ οικονομικό τύπο πάντως εστιάζουν στην ανάγκη παρέμβασης αλλά όχι με κάθε κόστος, προτάσσεται ο εντοπισμός και η αντιμετώπιση των αιτιών αυτής της εξέλιξης. Η ακολουθούμενη οικονομική πολιτική υπό την επωνυμία "New Normal" σημαίνει την αποδοχή των χαμηλότερων ρυθμών ανάπτυξης και τη διατήρηση της σταθερότητας με ταυτόχρονη εστίαση στην ποιοτική και βιώσιμη ανάπτυξη και τη συνέχιση των δομικών μεταρρυθμίσεων. Με αυτή τη λογική τα μέτρα που λαμβάνονται, όπως η προαναφερθείσα δυνατότητα αγοράς μετοχών από ασφαλιστικά ταμεία, στοχεύουν σε μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Προκρίνεται αντί της στήριξης της κεφαλαιαγοράς με διάφορες ενέσεις ρευστότητας, η διοχέτευση πόρων στην πραγματική οικονομία, η στήριξη της καινοτομίας και επιχειρηματικότητας και η τόνωση της εγχώριας της κατανάλωσης. Επισήμως δε, και η πρόσφατη υποτίμηση στόχευε κατ΄ αρχήν στην επιδιωκόμενη συμπερίληψη του νομίσματος στο καλάθι των Ειδικών Τραβηκτικών Δικαιωμάτων του ΔΝΤ.
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov