header

Slide1

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Οικονομικός απολογισμός Ουκρανίας 2018
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ημερομηνία: 21/12/2018
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Κιέβου
Κείμενο:

H ουκρανική δεξαμενή σκέψης International Centre for Policy Studies (icps.com.ua/en/) πραγματοποίησε ενημερωτική εκδήλωση που περιλάμβανε απολογισμό του τρέχοντος έτους στις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις. 

Από την ενημέρωση, και σε ό,τι αφορά τις οικονομικές εξελίξεις του τρέχοντος έτους σταχυολογούμε τα παρακάτω:

Μακροοικονομικά και χρηματοπιστωτικός τομέας

- Η χώρα αναμένεται να παρουσιάσει οικονομική ανάπτυξη 3% το έτος 2018, η οποία σύμφωνα όμως με τους ειδικούς του ICPS οφείλεται κυρίως στην αύξηση των μισθών, η οποία με την σειρά της ενδέχεται να δημιουργήσει πληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία.

- Το κεντρικό επιτόκιο της χρίβνας , μετά από σειρά αποφάσεων για αύξηση του από την κεντρική τράπεζα ανέρχεται στο 18%, επίπεδο υψηλό που περαιτέρω δυσχεραίνει την επιχειρηματική δραστηριότητα και οικονομική ανάπτυξη.

- Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια φτάνουν στο 54,3% του συνόλου των δανείων.

Διεθνείς οικονομικές σχέσεις

- Η χώρα πέτυχε τόσο νέο πρόγραμμα μακροοικονομικής βοήθειας από την ΕΕ όσο και Stand By Agreement από το Δ.Ν.Τ.

- Στο εξωτερικό εμπόριο η ανταγωνιστικότητα της χώρας μειώθηκε περαιτέρω. Για τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2018 το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας ανέρχεται στα 3,45 δις $ (3 δις €) έναντι 1,1 δις $ (0,96 δις €) την ίδια περίοδο του 2017.

- Για τους ειδικούς του ICPS η χώρα φέρεται να στερείται σχεδιασμού διαχείρισης του χρέους της και στρατηγική για αναζήτηση πόρων από τις διεθνείς αγορές.

Γεωστρατηγικές εξελίξεις – "Non-market shocks"

- Τόσο τα γεγονότα στην Αζοφική όσο και η κήρυξη του στρατιωτικού νόμου, ειδικά αν η επιβολή του τελευταίου συνεχιστεί πέραν των 30 ημερών, μπορούν να επιδράσουν αρνητικά στην οικονομία 

- Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την de facto υπολειτουργία των λιμένων Μαριούπολης και Μπερντιάνσκ, αναφέρθηκε ότι το φορτωτικό έργο αυτών υπολογίζεται στους 4 εκατ. τόνους, έναντι 34 εκατ. τόνων του λιμένα Οδησσού. Κατά συνέπεια οποιαδήποτε περαιτέρω εξέλιξη σε ό,τι αφορά αυτούς τους λιμένες δεν επιδρά τόσο στην ουκρανική οικονομία όσο ενδεχόμενες εξελίξεις που θα περιελάμβαναν αποκλεισμό ή οιασδήποτε μορφής παρεμπόδιση έργου λιμένα Οδησσού.

Ενέργεια

- Η χώρα απολαμβάνει υψηλά αποθέματα φυσικού αερίου και άνθρακα, στον μακροπρόθεσμο ωστόσο ορίζοντα παραμένουν τα ερωτηματικά για τον ρόλο της στον διεθνή ενεργειακό χάρτη.

- Είναι χαρακτηριστική η αποστροφή ομιλίας ουκρανού ειδικού ICPS που αναρωτήθηκε αν μετά την ολοκλήρωση αγωγού αερίου NordStream 2 οι υποδομές των ουκρανικών αγωγών φυσικού αερίου θα καταλήξουν scrap metal.

Iδιωτικοποιήσεις

Πρόκειται μάλλον για το αντικείμενο με την μεγαλύτερη καθυστέρηση από πλευράς Ουκρανίας. Καμία μεγάλη ιδιωτικοποίηση στην χώρα δεν προχώρησε εντός του 2018 παρά τις σχετικές φιλόδοξες ανακοινώσεις του Μαΐου τρέχοντος έτους, οι σχετικές προτεραιότητες μετατίθενται για το 2019.

Συνολικές προβλέψεις για το 2019

- Επιβράδυνση ανάπτυξης ΑΕΠ στο 2,3%

- Στις αρχές του έτους αναμένεται αναζωπύρωση του πληθωρισμού λόγω αυξημένων τιμών αερίου και κοινοχρήστων για νοικοκυριά. Σε επίπεδο έτους όμως ο πληθωρισμός θα κλείσει στο 6,8% (έναντι πρόβλεψης 10% για τρέχον έτος).

- Δεδομένου ότι η χώρα πρέπει να πραγματοποιήσει το 2019 πληρωμές ύψους 5,88 δις $ (5,1 δις €) για εξυπηρέτηση εξωτερικού και 14,8 δις € (12,8 δις €) για εξυπηρέτηση εσωτερικού χρέους, με τα αποθέματα χρυσού και συναλλάγματος να παραμένουν στα ίδια επίπεδα, οι προκλήσεις χρηματοδότησης για το ουκρανικό δημόσιο θα παραμείνουν.

- Η οικονομία παραμένει ευάλωτη σε εξωτερικά σοκ, δεδομένων των τάσεων προστατευτισμού και εμπορικών αντιπαραθέσεων που παρατηρούνται στον διεθνή οικονομικό ορίζοντα.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports