header

Slide1

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

ΕΚΤΑΚΤΟ -ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΛΙΒΑΝΟΥ - Ανακοίνωση αθέτησης πληρωμής Ευρωομολόγου 1,2 δις.
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΛΙΒΑΝΟΣ
Ημερομηνία: 09/03/2020
Συναπτόμενο αρχείο: AGORA ανακοινωση αθετησης lb.docx
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Βηρυτού
Κείμενο:

Mε διάγγελμα το Σάββατο 7/9 ο πρωθυπουργός κ. Ντιάμπ ανακοίνωσε ότι ο Λίβανος θα αναστείλει την πληρωμή του ευρωομολόγου ύψους 1,2 δισ δολαρίων η λήξη του οποίου τοποθετείται την Δευτέρα 9/3 και η κυβέρνηση θα ξεκινήσει «επίσημες διαπραγματεύσεις με ξένους και με τοπικούς πιστωτές (λιβανικές τράπεζες), σχετικά με την αναδιάρθρωση των συνολικών δανείων ύψους 37 δισ δολαρίων καθώς και την ημερομηνία λήξης τους. Μετά την αδυναμία πληρωμής του ευρώ σε δολάριο ύψους 1,2 δισ. Ευρώ, το υπουργικό συμβούλιο του Λιβάνου πρόκειται να συναντηθεί την Τρίτη σε ειδική σύνοδο που αφιερώνεται σε ένα σχέδιο οικονομικής διάσωσης για να αποφευχθεί η συνολική κατάρρευση της οικονομίας της χώρας. Οι συνομιλίες σχετικά με την επίσημη αναδιάρθρωση του χρέους μεταξύ του Λιβάνου και των ομολογιούχων του αναμένεται να ξεκινήσουν σε περίπου σε δύο εβδομάδες.

              Η επιλογή για τον ευρωομόλογο της 9ης Μαρτίου θα συνοδευτεί από την έναρξη ενός ολοκληρωμένου προγράμματος αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, δήλωσε ο Πρωθυπουργός σε τηλεοπτική ομιλία προς τους Λιβανέζους το Σάββατο μετά από συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου νωρίτερα την ίδια ημέρα που ομόφωνα επικύρωσε την προεπιλεγμένη απόφαση. Ο κ. Ντιάμπ επιβεβαίωσε τη δέσμευση του Λιβάνου για την εφαρμογή μιας σειράς βασικών οικονομικών μεταρρυθμίσεων που υποσχέθηκαν στο συνέδριο CEDRE του 2018 που πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές είναι σημαντικές για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της υποστήριξης από τους Άραβες αδελφούς μας και τη διεθνή κοινότητα, ανέφερε. Επίσης το πρόγραμμα της κυβέρνησης θα περιλαμβάνει μια εθνική στρατηγική κατά της διαφθοράς και θα επικεντρωθεί στην ανανέωση των παραγωγικών τομέων της οικονομίας, ιδίως της γεωργίας, της βιομηχανίας, της πληροφορικής, του τουρισμού και των υπηρεσιών.

              Η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου να αναστείλει την πληρωμή των ευρωομολόγων σημάδεψε την πρώτη στην ιστορία χρεοκοπία της χώρας που πλήττεται από την κρίση στο δημόσιο χρέος της, εν μέσω μιας συνεχιζόμενης λαϊκής εξέγερσης που ξέσπασε στις 17 Οκτωβρίου ενάντια στην εδραιωμένη πολιτική τάξη. Η αθέτηση οφείλεται επίσης στο γεγονός ότι ο Λίβανος αντιμετωπίζει τη χειρότερη οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση από το τέλος του Εμφυλίου Πολέμου 1975-90 και θα μπορούσε να επιδεινώσει περαιτέρω και να ωθήσει την οικονομία στην οικονομική κατάρρευση. Εν μέσω κρίσης ρευστότητας σε δολάρια, η λίρα Λιβάνου έχει ήδη χάσει περισσότερο από το 40% της αξίας της σε σχέση με το δολάριο στη μαύρη αγορά και οι τράπεζες έχουν επιβάλει άτυπους ελέγχους κεφαλαίου στις αναλήψεις μετρητών και τις μεταφορές χρημάτων στο εξωτερικό.

Στην ομιλία του, ο κ. Ντιάμπ δήλωσε ότι το χρέος του Λιβάνου άγγιξε τα 90 δισ δολάρια ή το 170% του ΑΕΠ, καθιστώντας το ένα από τα υψηλότερα στον κόσμο ενώ, το συνολικό χρέος και οι τόκοι που έπρεπε να αποπληρώσει ο Λίβανος το 2020 ανέρχονται σε 4,6 δισ. Δολ. Επίσης πρόσθεσε ότι τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος έχουν φθάσει σε ένα "κρίσιμο και επικίνδυνο επίπεδο", και ότι η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αναστείλει όλες τις πληρωμές ευρωομολόγων που πρέπει να γίνουν στις 9 Μαρτίου, ώστε να μπορέσει να συνεχίσει να παρέχει βασικά προϊόντα στον λαό του Λιβάνου. Σήμερα, η απόφαση για την παρακράτηση της πληρωμής είναι ο μόνος τρόπος για τον Λίβανο να σταματήσει την εξάντληση των αποθεμάτων τoυ και να προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον, παράλληλα με την έναρξη μιας συνολικής ατζέντας μεταρρυθμίσεων για την οικοδόμηση μιας ανθεκτικής και βιώσιμης οικονομίας.

 Από τη σύστασή της στις 21 Ιαν τ.ε, η 20μελής κυβέρνηση, αποτελούμενη από τεχνοκράτες, άρχισε να επεξεργάζεται ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα. Η αναδιάρθρωση του χρέους που αποτελεί μέρος του προγράμματος μεταρρύθμισης της κυβέρνησης για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην δήλωση πολιτικής της, ειδικά στα μέτρα που υποσχέθηκε να λάβει κατά τη διάρκεια της πρώτης περιόδου των 100 ημερών. Θα ακολουθήσουν σχέδια για περικοπή των κρατικών δαπανών, μείωση του διογκωμένου τραπεζικού τομέα και μεταρρύθμιση του προβληματικού κλάδου ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία κοστίζει περί τα 2 δισ. Δολ ετησίως σε επιδοτήσεις.

Η απόφαση έχει τροφοδοτήσει τους φόβους των πολιτών σχετικά με την επιβολή νέων φόρων για τη δημιουργία εσόδων και τη μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού σε μια στιγμή αντιδημοκρατικοί διαδηλωτές έχουν πραγματοποιήσει συγκεντρώσεις στη Βηρυτό και σε άλλες περιοχές τις τελευταίες εβδομάδες για να διαμαρτυρηθούν για την επιδείνωση των οικονομικών και διαβίωσης όρους και να καταγγείλουν σχέδια για επιβολή νέων φόρων.

Η αναδιάρθρωση και οι μεταρρυθμίσεις των ευρωομολόγων θα απαιτήσουν χρόνο και προσπάθειες και σίγουρα θα απαιτήσουν δύσκολα μέτρα όπως η επιβολή νέων φόρων π.χ. η αύξηση του φόρου προστιθέμενης αξίας από τις 11% στο 15%, σε είδη πολυτελείας, η αύξηση της τιμής των 20 λίτρων βενζίνης κατά 5.000 λίρες και ο διπλασιασμός των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.

Ταυτόχρονα, οι πιστωτές έχουν ξεκινήσει τις προσπάθειες να ανοίξουν κατάλληλες γραμμές επικοινωνίας με τον Λίβανο και τους συμβούλους του, δήλωσε ο κ. H. Humes, διευθύνων σύμβουλος της επενδυτικής εταιρείας Greylock Capital Management με έδρα τη Νέα Υόρκη, που συγκρότησε ήδη ομάδα για να αναζητήσει τις πιθανές επιλογές. Ένα ερώτημα είναι εάν η κυβέρνηση θα κάνει διάκριση μεταξύ των ομολόγων των εγχώριων και των ξένων επενδυτών. Οι τοπικοί δανειστές, οι οποίοι κατέχουν σχεδόν τα 14 δισ δολάρια των ομολόγων, άσκησαν πίεση εναντίον μιας αδυναμίας πληρωμής, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει έντονες απώλειες στους πιστωτές, προειδοποιώντας ότι θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημία στη φήμη των τραπεζών της χώρας και του κεφαλαίου τους. Η κεντρική τράπεζα, η οποία κατέχει το ίδιο χρέος περίπου 5,5 δισ δολαρίων, πρότεινε την ανταλλαγή του ομόλογου του Μαρτίου με άλλο πλέον μακροχρόνιο.

Υπάρχει επίσης ανησυχία για τον κίνδυνο διαφορών, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας ότι ορισμένοι ξένοι επενδυτές θα μπορούσαν να υποβάλουν μήνυση ζητώντας από τις αρχές των Η.Π.Α. να κατάσχουν φυσικά περιουσιακά στοιχεία του Λιβάνου. Η επιλογή αυτή του Λιβάνου είναι ένα χτύπημα για την Ashmore Group Plc, η οποία προσελκύσθηκε από τις αποτιμήσεις των ομολόγων καθώς έχαναν σε αξία το 2019 και η εταιρεία είχε στοιχηματίσει ότι η κυβέρνηση θα τα αποπληρώσει. Η εταιρεία που εδρεύει στο Λονδίνο έχει συγκεντρώσει μεγάλες θέσεις στο ομολογιακό δάνειο των 1,2 δισ δολαρίων, καθώς και 1,3 δισ δολάρια που λήγουν τον Απρίλιο και τον Ιούνιο, ώστε να απορρίψει πιθανές προτάσεις αναδιάρθρωσης που υποστηρίζονται από άλλους πιστωτές.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports