Αθήνα, 11 Μαρτίου 2010
κ. Π. ΣΑΒΒΙΔΗΣ: Θα συνομιλήσουμε με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Δρούτσα, ο οποίος είναι στην τηλεφωνική γραμμή. Να καλησπερίσω τον κ. Υπουργό. Είναι στην Ουάσιγκτον.
κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Καλησπέρα σας.
κ. Π. ΣΑΒΒΙΔΗΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω, πέραν των όσων ήδη έγιναν γνωστά σε ό,τι αφορά κυρίως στα οικονομικά ζητήματα, αν έχετε να μας επισημάνετε κάτι που συζητήθηκε στη συνάντηση του κ. Παπανδρέου με τον κ. Ομπάμα και αν έχετε επίσης να συμπληρώσετε κάτι σ' αυτά που ήδη έχουν αναφερθεί στα Μέσα Ενημέρωσης στην Ελλάδα και από την ευρωπαϊκή του περιοδεία.
κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Κύριε Σαββίδη, νομίζω ότι έχουμε κάθε λόγο να είμαστε ιδιαιτέρως ικανοποιημένοι από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού εδώ στην Ουάσιγκτον, αλλά και από την ευρωπαϊκή περιοδεία που προηγήθηκε. Νομίζω ότι τα μηνύματα είναι πολύ καθαρά, πολύ θετικά.
Σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση της δύσκολης οικονομικής κατάστασης στη χώρα μας ήταν ένα καθαρό μήνυμα στήριξης της Ελλάδας. Έχουν αναγνωρίσει όλοι ότι η Ελλάδα, η ελληνική Κυβέρνηση, ο ελληνικός λαός κάνει μια πολύ σοβαρή προσπάθεια.
Έχει προετοιμαστεί με συστηματικό τρόπο, έχει παρουσιάσει πολύ σοβαρά μέτρα, τα οποία θα υλοποιηθούν. Και αυτό έχει προσδώσει στην Ελλάδα πάλι την αξιοπιστία η οποία, πολύ λυπούμαι που θα το πω, είχε χαθεί τον τελευταίο καιρό. Και αυτό ήταν το πρώτο μεγάλο στοίχημα για εμάς. Πάλι αυτήν την αξιοπιστία να την κερδίσουμε. Και νομίζω ότι ο ελληνικός λαός μπορεί να αισθάνεται υπερήφανος, παρά βεβαίως το γεγονός ότι είναι δύσκολη η κατάσταση, είναι σκληρά τα μέτρα τα οποία έχουν παρθεί. Δεν θα είναι εύκολες οι επόμενες εβδομάδες, οι επόμενοι μήνες. Αλλά το κυριότερο είναι ότι στη διεθνή σκηνή η αξιοπιστία και το κύρος της χώρας έχει έρθει πάλι στο επίπεδο στο οποίο αξίζει.
κ. Π. ΣΑΒΒΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, βεβαίως το θέμα της αξιοπιστίας θα φανεί κυρίως τώρα όταν θα βγει η χώρα να ζητήσει ένα νέο δάνειο, να δανειστεί χρήματα από τις αγορές. Και εκεί θα φανεί εάν θα πέσουν τα επιτόκια του δανεισμού.
Αυτό βέβαια είναι στο επίπεδο των αγορών, αλλά φαίνεται πράγματι, και είναι και μια εκτίμηση δημοσιογραφική, ότι σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας Ευρώπης και Αμερικής υπήρξε κάποια αλλαγή σε σχέση με την αρχική εικόνα της έναρξης αυτής της κρίσης.
Ήθελα να σας ρωτήσω όμως το εξής κ. Υπουργέ. Εάν, πέραν του οικονομικού ζητήματος, στη συνάντηση του κ. Παπανδρέου με τον κ. Ομπάμα ετέθησαν θέματα που άπτονται της εξωτερικής πολιτικής. Δηλαδή το Σκοπιανό, το Κυπριακό, οι σχέσεις με την Τουρκία.
κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Kαι στη συνάντηση με τον Barack Obama και στη συνάντηση με την Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, την κα Clinton, βεβαίως συζητήθηκαν και θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Συζητήθηκαν τα θέματα άμεσου ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως αναφερθήκατε ήδη ο ίδιος, οι εξελίξεις στο Κυπριακό, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο ρόλος της Ελλάδας στα Βαλκάνια και βεβαίως και το ζήτημα της ονομασίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.
Είχαμε την ευκαιρία, για άλλη μια φορά, να εξηγήσουμε, να παρουσιάσουμε τις καθαρές θέσεις τις οποίες έχει η Ελλάδα σε όλα αυτά τα θέματα. Αλλά και να τονίσουμε ότι πέραν αυτών των θεμάτων η Ελλάδα αποκτά πάλι το ρόλο και τη φωνή που αξίζει να έχει, ιδίως στην άμεση περιοχή μας, όπως είναι στη Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια.
κ. Π. ΣΑΒΒΙΔΗΣ: Υπάρχει συγκεκριμένη αμερικανική πρόταση σε ό,τι αφορά στο θέμα της ονομασίας της γειτονικής μας χώρας;
κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Δεν υπάρχει αμερικανική πρόταση. Αυτό που υπάρχει είναι η ελληνική εθνική κόκκινη γραμμή την οποία τονίσαμε για άλλη μια φορά στους συνομιλητές μας, μια ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για κάθε χρήση. Αυτό είναι το οποίο συζητήσαμε, αυτό είναι το οποίο παρουσιάσαμε.
κ. Π. ΣΑΒΒΙΔΗΣ: Η κόκκινη γραμμή αφορά, εάν δηλαδή τα Σκόπια δεχθούν τη συζήτηση μόνο στο θέμα της ονομασίας και διαχωρίσουν τη συζήτηση από το θέμα της γλώσσας και της ταυτότητας, το συζητάει αυτό το θέμα η Ελλάδα;
κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Αυτό που συζητάει η Ελλάδα - και αυτό είναι και το mandat των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο είναι ξεκάθαρο - είναι να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή ονομασία για τη γείτονά μας.
κ. Π. ΣΑΒΒΙΔΗΣ: Περιμένω ότι θα έχουμε τη δυνατότητα κάποια φορά να τα πούμε στο στούντιο κ. Υπουργέ, αλλά ήθελα να σας ρωτήσω κάτι ακόμη.
Γράφτηκε ή μάλλον ερμηνεύθηκε από τις δηλώσεις του κ. Πρωθυπουργού ότι συζητήθηκε και το ζήτημα της περαιτέρω, πιο ενισχυμένης συμμετοχής και παρουσίας της Ελλάδας στο Αφγανιστάν. Είναι αληθές;
κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Κ. Σαββίδη ευχαριστώ πολύ για τη δυνατότητα που μου δίνετε να ξεκαθαρίσω για άλλη μια φορά ότι δεν ετέθη τέτοιο θέμα. Αντιθέτως, και στη συνομιλία μας με την κυρία Clinton, αλλά και ο ίδιος ο Barack Obama εξέφρασε τις ευχαριστίες του και την εκτίμησή του προς την Ελλάδα για τη συνεισφορά στο Αφγανιστάν και μάλιστα, όπως τόνισε ο ίδιος, σε μια περίοδο δύσκολης δημοσιονομικής κατάστασης για τη χώρα μας. Δεν μας ζητήθηκε τίποτα παραπάνω.
Εστιάσαμε και οι δυο πλευρές την προσοχή μας σ' αυτό που η ελληνική πλευρά πιστεύει πάρα πολύ, ότι πλέον έχει έρθει η ώρα το Αφγανιστάν, ο ίδιος ο αφγανικός λαός να πάρει την τύχη της χώρας στα χέρια του. Και γι' αυτό, το θέμα της εκπαίδευσης όχι μόνο των Σωμάτων Ασφαλείας, αλλά σε όλα τα επίπεδα, είναι κάτι στο οποίο πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας. Κι αυτός είναι ένας τομέας όπου θα δούμε κι εμείς ως Ελλάδα τί μπορούμε να κάνουμε.
κ. Π. ΣΑΒΒΙΔΗΣ: Η τελευταία μου ερώτηση κ. Υπουργέ έχει να κάνει με το Κυπριακό. Θυμόμαστε από την υπόθεση του σχεδίου Ανάν ότι πριν πάει η ελληνική αντιπροσωπεία να συναντηθεί με την αμερικανική ηγεσία τότε και προχωρήσει το θέμα στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, είχε κάνει μια επίσκεψη στον τότε Αμερικανό Πρόεδρο ο κ. Ερντογάν.
Σημειολογικά και τώρα είδαμε μια επίσκεψη πριν από λίγο καιρό του κ. Ερντογάν στις Ηνωμένες Πολιτείες και τώρα βεβαίως αυτές τις ημέρες ο κ. Ομπάμα είδε και τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Υπάρχει κάτι με το Κυπριακό το οποίο είναι σαν ειλημμένη απόφαση στον άξονα Ουάσιγκτον – Άγκυρα και το προωθούν εν πάση περιπτώσει και σαν λύση του προβλήματος;
Κι αν θέλετε ως Αναπληρωτής Υπουργός και ένα σχόλιο, διότι μας έχει ξενίσει πολύ αυτό το ζήτημα και είναι επίκαιρο, για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που ουσιαστικά αναγνωρίζει το κατοχικό «Δικαστήριο».
κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, υπάρχει η διαδικασία υπό τα Ηνωμένα Έθνη. Οι προσπάθειες του Προέδρου Χριστόφια στις συνομιλίες του με τον τουρκοκύπριο ηγέτη τον κ. Ταλάτ. Αυτή είναι η διαδικασία η οποία υπάρχει. Αυτή είναι η διαδικασία την οποία και εμείς στηρίζουμε. Για άλλη μια φορά θα μου επιτρέψετε να εκφράσω την πλήρη στήριξη στον Πρόεδρο Χριστόφια. Πάνω σ' αυτήν τη διαδικασία πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας και όχι σε οποιαδήποτε άλλη μεθόδευση που μπορεί κάποιοι να νομίζουν ότι υπάρχει.
Το μόνο που υπάρχει είναι ακριβώς αυτή η διαδικασία και πρέπει να δούμε με όλες τις δυνάμεις μας πώς μπορούμε να βρούμε τη λύση που επιθυμούμε, λύση βάσει των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Και αυτό που τονίζουμε εμείς προς πάσα κατεύθυνση, λύση ευρωπαϊκή. Διότι μην ξεχνάμε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Κύπρος και μετά από μια λύση θα είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άρα πρέπει η Κύπρος να μπορεί να λειτουργεί αποτελεσματικά στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό σημαίνει ότι η λύση που θα συμφωνηθεί θα πρέπει να σέβεται πλήρως το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι αυτό ήταν ένα από τα μηνύματα τα οποία μετέφερε και ο Πρωθυπουργός στον κ. Obama όταν μιλήσαμε για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.
κ. Π. ΣΑΒΒΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, ευχαριστώ πολύ για τη συνομιλία που είχαμε.
κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ.