Αθήνα, 18 Φεβρουαρίου 2010
κ. G. JANDROKOVIC: Κυρίες και κύριοι, θα ήθελα καταρχάς να σας καλωσορίσω θερμά όλους και να σας εκφράσω τη χαρά μου για την επίσκεψη του συναδέλφου, κ. Δημήτρη Δρούτσα, στην τελετή ορκωμοσίας του 3ου Προέδρου της Κροατίας. Είχαμε μια πολύ ανοιχτή και φιλική συζήτηση και συμπεράναμε ότι οι σχέσεις μας είναι καλές, ότι δεν υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών μας και εκφράσαμε και οι δύο την ευχή να επεκτείνουμε περαιτέρω, να εμβαθύνουμε και να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας αυτές.
Εξέφρασα επίσης την ευγνωμοσύνη μου στην ελληνική πλευρά για τη στήριξη που παρείχαν στην ένταξη της Κροατίας στο ΝΑΤΟ και τους ευχαρίστησα για την ισχυρή υποστήριξη που παρέχουν στην ενταξιακή πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και στην ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Συζητήσαμε επίσης για την κατάσταση στη νοτιο-ανατολική Ευρώπη και συμπεράναμε ότι είναι απαραίτητο όλες οι χώρες της περιοχής να έχουν σαφή ευρω-ατλαντική προοπτική και να εκπληρώσουν τα κριτήρια ένταξης στην Ε.Ε., να προσχωρήσουν σε αυτή και φυσικά, όσες το επιθυμούν, να ενταχθούν επίσης στο ΝΑΤΟ.
Και η Ελλάδα και η Κροατία θα κάνουν ότι περνά από το χέρι τους για να βοηθήσουν τις χώρες της περιοχής να συμμετάσχουν στην ευρωατλαντική ολοκλήρωση και θα μεριμνήσουν ώστε οι λαοί των χωρών αυτών να αισθανθούν ότι υπάρχει η πιθανότητα να γίνουν σύντομα μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας.
κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Καταρχάς, σας ευχαριστώ πολύ για το θερμό καλωσόρισμα. Είναι φυσικά χαρά και τιμή μου που βρίσκομαι σήμερα εδώ, στο Ζάγκρεμπ, αυτή τη σημαντική ημέρα και που εκπροσωπώ επίσημα την ελληνική κυβέρνηση στην τελετή ορκωμοσίας του νέου Προέδρου της Κροατίας.
Πρόκειται για μια καλή ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε και πάλι το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Κροατίας. Η υποστήριξη της Ελλάδας στην ένταξη της Κροατίας στο ΝΑΤΟ, καθώς και η υποστήριξή μας στην ενταξιακή πορεία της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι γνωστές και ειλικρινείς, και προσβλέπουμε να καλωσορίσουμε πολύ σύντομα την Κροατία ως πλήρες μέλος της ευρωπαϊκής μας οικογένειας.
Η Κροατία είναι για μας ένα πραγματικό μοντέλο και μια επιτυχία για ολόκληρη την περιοχή. Όπως συζητήσαμε, είναι επίσης πολύ σημαντικό να δώσουμε σε ολόκληρη την περιοχή της νοτιο-ανατολικής Ευρώπης και των Δυτικών Βαλκανίων μια γνήσια προοπτική ένταξης στην Ε.Ε.
Υπό αυτό το πρίσμα, είχαμε επίσης τη δυνατότητα να συζητήσουμε την ελληνική πρωτοβουλία για την «Ατζέντα 2014», σχετικά με την ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Πιστεύουμε ότι η ένταξη στην Ε.Ε είναι η καλύτερη εγγύηση για διαρκή ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή και, υπό το πρίσμα αυτό, προωθήσαμε αυτή την ιδέα για τον καθορισμό μια ημερομηνίας-ορόσημου για την ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. μέχρι το 2014.
Πρόκειται για μια συμβολική ημερομηνία, την 100η επέτειο από την κήρυξη του πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως η πηγή όλων των συγκρούσεων που ταλανίζουν ακόμη τα Βαλκάνια. Υπό την έννοια αυτή, η Ευρωπαϊκή Ένωση - το πλέον επιτυχημένο μοντέλο ειρήνης - μπορεί να διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στην προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, δεχόμενη στους κόλπους της τις χώρες αυτές.
Φυσικά, προϋπόθεση για την ένταξή τους στην Ε.Ε. είναι η εκπλήρωση όλων των απαραίτητων κριτηρίων, αλλά πιστεύουμε ότι πρέπει να δώσουμε μια απτή προοπτική, καθώς και μια συμβολική ημερομηνία σε αυτές τις χώρες. Και πάλι τονίζω την πεποίθησή μου ότι, στις προσπάθειες αυτές, η Κροατία μπορεί να διαδραματίσει ζωτικό ρόλο και είναι μεγάλη μου χαρά που συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε περαιτέρω και να προωθήσουμε αυτή την ιδέα της «Ατζέντας 2014».
Σας ευχαριστώ και πάλι γι’αυτό το θερμό καλωσόρισμα και τις καλές συζητήσεις που είχαμε, και σας προσκαλώ ολόθερμα να επισκεφθείτε την Ελλάδα, την Αθήνα, όποτε βρείτε το χρόνο.