Αρχική Σελίδα | Χάρτης Πλοήγησης | Έκδοση Κειμένου | Συχνές Ερωτήσεις | Αναζήτηση |   Ελληνικά |  English |  Francais | 
Το κτίριο του Υπουργείου Εξωτερικών

Το Εθνόσημο της Ελληνικής Δημοκρατίας


Η Ελλάδα στην Ευρώπη
Το ΥπουργείοΕπικαιρότηταΕξωτερική ΠολιτικήΕυρωπαϊκή ΠολιτικήΟικονομική ΔιπλωματίαΟ Ελληνισμός της ΔιασποράςΥπηρεσίεςHellenic AID
» Επικαιρότητα » Ενημέρωση Συντακτών
Στείλτε με e-mail αυτή τη σελίδα Εκτυπώστε  αυτή τη σελίδα

                                                                                                                          Αθήνα, 30 Ιανουαρίου 2008

 

κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Καλημέρα σε όλους. Είναι η πρώτη μας συνάντηση τη νέα χρονιά. Να ευχηθώ λοιπόν καλή χρονιά σε όλους. Όλα τα καλά.

 

Τη Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου και ώρα 11.00 η Υπουργός των Εξωτερικών θα έχει συνάντηση στο Υπουργείο Εξωτερικών με Αντιπροσωπεία του European Jewish Congress.

 

Στις 16.00 της ίδιας ημέρας η κα Μπακογιάννη θα κηρύξει την έναρξη του συνεδρίου που γίνεται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, με θέμα την «Προστασία Μαρτύρων σε Δίκες Παράνομης Διακίνησης Ανθρώπων», με επίκεντρο στις χώρες της Ν.Α. Ευρώπης και του Καυκάσου. Η διεθνής αυτή συνάντηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των προσπαθειών για την καταπολέμηση του διασυνοριακού οργανωμένου εγκλήματος, ιδιαίτερα δε την αποτελεσματική αντιμετώπιση της σύγχρονης μάστιγας της διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων και ναρκωτικών.

 

Στις 4 Φεβρουαρίου στις 19.00 το απόγευμα η Υπουργός των Εξωτερικών θα παρευρεθεί στην τελετή για την ημέρα Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων Ολοκαυτώματος, που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής και στην οποία αναμένεται να παραστούν ο Ιταλός και Ισπανός Υφυπουργοί Εξωτερικών.

 

Στις 11 Φεβρουαρίου η Υπουργός των Εξωτερικών θα συμμετάσχει στην Υπουργική Συνάντηση της Ε.Ε. με τον Αραβικό Σύνδεσμο. Η συνάντηση αυτή πραγματοποιείται στη Βαλέτα στη Μάλτα.

 

Την επομένη, 12 Φεβρουαρίου, η κα Μπακογιάννη θα αναχωρήσει για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το πρόγραμμα τελεί ακόμα υπό διαμόρφωση. Με επιφύλαξη αλλαγών που μπορεί να προκύψουν στην πορεία, θέλω να σας ενημερώσω ότι στις 13 Φεβρουαρίου έχει προγραμματιστεί συνάντησή της με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου κ. Στίβεν Χάντλεϋ. Επίσης στις 13 του μηνός, η κα Μπακογιάννη αναμένεται να μιλήσει σε εκδήλωση προς τιμήν της που διοργανώνει το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (Center for Strategic and International Studies).Τέλος, στις 14 Φεβρουαρίου, έχει προγραμματιστεί συνάντηση με την Αμερικανίδα ομόλογό της, κα Κοντολίζα Ράις.

 

Αν υπάρχουν ερωτήσεις;

 

***

 

κ. ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ: Επειδή υπάρχουν διάφορα δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο σύμφωνα με τα οποία ο κ. Ερντογάν γνωστοποίησε στον Πρωθυπουργό την πρόθεση του να προχωρήσει στο άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης ζητώντας διάφορα ανταλλάγματα για την ελληνική μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, αν έχετε κάτι από αυτό. Και αν εσείς είδατε μετά τη συνάντηση του Κώστα Καραμανλή με τον κ. Ερντογάν μια προσπάθεια εξίσωσης των προβλημάτων που μπορεί να αντιμετωπίζει η ελληνική μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης με τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζει η ελληνική κοινότητα της Κωνσταντινούπολης.

 

κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Όπως γνωρίζετε το Υπουργείο Εξωτερικών τοποθετείται επί επισήμων ανακοινώσεων και δηλώσεων.

 

Όσον αφορά στη δεύτερη ερώτησή σας, θέλω να είναι σαφές ότι δεν υπάρχει διασύνδεση, είτε συσχετισμός μεταξύ των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει ως υποψήφια προς ένταξη χώρα η Τουρκία έναντι της Ε.Ε. - και εδώ ανοίγω μια παρένθεση για να υπενθυμίσω τη σειρά των Εκθέσεων Προόδου, οι οποίες κάνουν σαφή μνεία σε σειρά ζητημάτων στα οποία η υποψήφια χώρα πρέπει να επιτελέσει συγκεκριμένη πρόοδο, μεταξύ αυτών και το θέμα του σεβασμού της θρησκευτικής ελευθερίας, το οποίο άπτεται των θεμάτων του Οικουμενικού Πρακτορείου Κωνσταντινούπολης, και της Σχολής της Χάλκης -, και της πολιτικής που ασκεί η χώρα μας όσον αφορά στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.

 

Η Ελλάδα, μια ευρωπαϊκή και δημοκρατική χώρα, ασκεί τη δική της μειονοτική πολιτική. Πολιτική ισονομίας και ισοπολιτείας η οποία, όπως έχει και πρόσφατα φανεί με τα μέτρα που ελήφθησαν, εμβαθύνεται. Δεν είναι στατική η πολιτική μας.

 

κ. ΜΕΛΕΤΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, έχουν περάσει 6 μέρες από τη μέρα που έγινε η συνάντηση των δύο Πρωθυπουργών στην Άγκυρα και αν θυμάμαι καλά και όπως αποτυπώθηκε και δημοσίως ο κ. Ερντογάν έθεσε ένα θέμα. Μίλησε για δυο μειονότητες που τα δυο Υπουργεία Εξωτερικών θα εργαστούν γι' αυτά, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους. Είναι προφανές ποιες μειονότητες εννοούσε και πώς συσχετίζει η Τουρκία αυτές τις δυο μειονότητες. Η απάντηση που δίνετε αφορά τις δηλώσεις αυτές του κ. Ερντογάν;

 

κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Ετέθη ένα ερώτημα από συνάδελφο σας. Επ’ αυτού απάντησα.

 

κ. ΜΕΛΕΤΗΣ: Ναι, γιατί στον κ. Ερντογάν δεν απάντησε κανένας, γι' αυτό ρωτάω. Μπορούμε να εκλάβουμε την απάντηση σας και ως απάντηση προς τον κ. Ερντογάν μια βδομάδα μετά;

 

κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Βρισκόμαστε στη διαδικασία ενημέρωσης των διπλωματικών συντακτών. Ετέθη ένα συγκεκριμένο ερώτημα. Σε αυτό απάντησα. Δεν βλέπω τους συνειρμούς και τις διασυνδέσεις που επιχειρείτε δια της ερωτήσεώς σας.

 

κ. ΜΕΛΕΤΗΣ: Ωραία. Απάντηση η ελληνική κυβέρνηση στον ισχυρισμό του κ. Ερντογάν, πριν από 1 βδομάδα, ότι υπάρχουν δυο μειονότητες που απασχολούν τα προβλήματα τους τις δυο χώρες και τα δυο Υπουργεία Εξωτερικών θα ασχοληθούν με αυτά, ποιος θα δώσει απάντηση; Θα δώσετε εσείς τώρα παρακαλώ;

 

κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Πιστεύω ότι εξ αρχής κατέστη σαφές ότι δεν υπάρχει κάποιου είδους επιτροπή ή άλλου είδους μηχανισμός διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο Υπουργείων για αυτά τα θέματα.  

 

Άλλωστε, όπως προέκυψε και από την προηγούμενη απάντησή μου,  η Ελλάδα ασκεί τη δική της πολιτική όσον αφορά στο θέμα της μειονότητας. Όσον αφορά στην Τουρκία γνωρίζετε ότι οι υποχρεώσεις και τα προαπαιτούμενα τα οποία έχουν τεθεί από πλευράς Ε.Ε. είναι θέματα στα οποία η υποψήφια προς ένταξη Τουρκία πρέπει να επιτελέσει πρόοδο προκειμένου να διευκολυνθεί η ευρωπαϊκή της πορεία. Δεν υπάρχει αλληλεξάρτηση ή άλλη διασύνδεση των δυο αυτών ζητημάτων.

 

κ. ΦΟΥΡΛΗΣ: Ήθελα να σας ρωτήσω επί των συναντήσεων που μας ανακοινώσατε. Φαντάζομαι ότι είναι πρόωρο, αλλά αν υπάρχει ατζέντα για τη συνάντηση της Υπουργού με την κα Ράις θα θέλαμε να τη γνωρίζουμε. Και επίσης θα ήθελα να ήξερα στη Βαλέττα έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον κ. Μπαμπατζάν και τι θα συζητήσουν εκεί η Υπουργός με τον κ. Μπαμπατζάν;

 

κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Ξεκινώντας από τη δεύτερη σας ερώτηση, δεν έχω καμία πληροφορία αυτή τη στιγμή για συνάντηση της κας Υπουργού με τον κ. Μπαμπατζάν στη Βαλέτα.

 

Όσον αφορά στα θέματα της ημερήσιας διάταξης, όπως αντιλαμβάνεστε είναι πολύ νωρίς ακόμα να αναφερθώ λεπτομερώς. Σε κάθε περίπτωση, κάθε φορά γίνεται συζήτηση για όλο το φάσμα των θεμάτων, διμερών αλλά και ευρύτερου περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος.

Στο πλαίσιο αυτό μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο ότι θα υπάρξει ιδιαίτερη αναφορά στις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, δηλαδή στην πορεία του ζητήματος του καθορισμού του μελλοντικού καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου και βεβαίως στο ζήτημα της εξελισσόμενης διαδικασίας για την προσπάθεια εξεύρεσης μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

 

κ. ΜΕΛΕΤΗΣ: Ποιος ζήτησε τη συνάντηση;

 

κ. Γ.  ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Η ελληνική πλευρά.

 

κ. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δύο ερωτήσεις. Μία που σχετίζεται με τη συνάντηση με την κα Ράις. Καταρχήν αν έχουμε κάποια πληροφόρηση για το πότε θα υπάρξει η συνάντηση των δύο διαπραγματευτών στην Αθήνα υπό τον κ. Νίμιτς, αν γνωρίζετε δηλαδή αν θα προηγηθεί ή θα ακολουθήσει της συνάντησης. Και όσον αφορά στο θέμα για το οποίο έχουμε ήδη ρωτήσει και αφορά τη συσχέτιση τουλάχιστον με βάση το δημοσίευμα της «ΧΟΥΡΙΕΤ» μεταξύ του ανοίγματος της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και της μουσουλμανικής μειονότητας εδώ, τον περασμένο Οκτώβριο, αν δεν κάνω λάθος, υπήρξαν κάποιες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων οι οποίες κρίνοντας το ζήτημα των «τουρκικών συλλόγων», δεν συμφωνούν με αυτές που έχει ήδη λάβει ο Άρειος Πάγος. Πως το σχολιάζετε αυτό με βάση και το δημοσίευμα της «ΧΟΥΡΙΕΤ»;

 

κ. Γ.  ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Δε σχολιάζω με βάση τα διάφορα δημοσιεύματα. Κατά τα λοιπά δεν έχω παρά να επαναλάβω ότι η Ελλάδα εφαρμόζει και εμβαθύνει πολιτική ισονομίας και ισοπολιτείας, ως μία ευρωπαϊκή δημοκρατική χώρα, με απόλυτο σεβασμό στις πρόνοιες και κατ’ εφαρμογήν των προνοιών της Συνθήκης της Λοζάνης. Ταυτόχρονα είναι προφανές ότι οι αποφάσεις Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων που αναφέρονται μάλιστα και σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα και βεβαίως λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από την χώρα μας.

 

Για το άλλο θέμα. Δεν έχω συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα της επόμενης συνάντησης των διαπραγματευτών και του κ. Νίμιτς. Σε κάθε περίπτωση το χρονικό όριο, ήταν όριο εβδομάδων και όχι μηνών από την προηγούμενη συνάντηση. Αν θα συμπέσει, αν θα είναι λίγο πριν ή λίγο μετά της συνάντησης στην Ουάσιγκτον, αυτή τη στιγμή  - επειδή δεν έχει ληφθεί σχετική απόφαση για συγκεκριμένη ημερομηνία του επόμενου γύρου που θα γίνει στην Αθήνα - δεν έχω κάτι περισσότερο να σας πω.

 

κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, επειδή το θέμα Ζαχόπουλου έχει μονοπωλήσει το τελευταίο διάστημα την επικαιρότητα και το σπουδαίο και με εθνικές διαστάσεις ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Τουρκία - θα έλεγα ότι έμεινε λίγο πίσω σε ενημερότητα-, θα ήθελα να μου πείτε τι πετύχαμε απ’ αυτό το ταξίδι όσον αφορά την πορεία των εθνικών μας θεμάτων και ιδιαίτερα στο Κυπριακό. Και πριν κλείσω, θα έλεγα ότι ο Πρωθυπουργός έθεσε σαν αφετηρία στον κ. Ερντογάν για ένα νέο διάλογο, που είναι και θέση της Κυπριακής Κυβερνήσεως, την 8η Ιουλίου. Αυτή η θέση απερρίφθη από την τουρκική πλευρά ή έγινε αποδεκτή;

 

κ. Γ.  ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Όσον αφορά στην επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Άγκυρα, έχουν όλοι μιλήσει και θα το επαναλάβω και εγώ για μια ιστορική επίσκεψη, με δεδομένο ότι επίσημη επίσκεψη σε αυτό το επίπεδο έγινε μετά από το μεγάλο χρονικό διάστημα των 49 ετών. Είναι πολύ σημαντικό ότι κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης κατεγράφη με τρόπο που δεν επιδέχεται οιασδήποτε αμφιβολίας ή αμφισβήτησης, η πολιτική βούληση των δύο χωρών να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους προς την πορεία περαιτέρω βελτίωσης των διμερών σχέσεων. Και αυτό είναι ένα πολύ καθαρό, χειροπιαστό και θετικό αποτέλεσμα.

 

Έχουμε και παλαιότερα πει ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν αναπτύσσονται ευθύγραμμα. Επομένως τέτοιοι σταθμοί, όπου καταγράφεται τόσο καθαρά η πολιτική βούληση κινήσεως προς τα μπροστά, πολιτική βούληση για ουσιαστική πρόοδο, έχουν αυτόχρημα τη δική τους ιδιαίτερη σημασία.

 

Άλλωστε κατά την επίσκεψη αυτή, όπως γνωρίζετε και από τις δημόσιες δηλώσεις που έγιναν, ο Έλληνας Πρωθυπουργός έθεσε στον Τούρκο ομόλογό του το σύνολο των προβληματισμών και των θεμάτων που απασχολούν τη χώρα μας.

 

Όσον αφορά ιδιαίτερα στο Κυπριακό, αφενός η ανάγκη ομαλοποίησης των σχέσεων της Τουρκίας με την Κυπριακή Δημοκρατία είναι πολύ σημαντικό στοιχείο της ενταξιακής διαδικασίας στην οποία βρίσκεται η Τουρκία. Αφετέρου όσον αφορά αυτό καθαυτό το θέμα της επίλυσης του Κυπριακού ζητήματος, ο Έλληνας Πρωθυπουργός και δημόσια επέμεινε στο γεγονός ότι η συμφωνία της 8ης Ιουλίου είναι αυτή τη στιγμή η μόνη χειροπιαστή βάση, επί της οποίας μπορεί να ξεκινήσει μία καλά προετοιμασμένη διαδικασία για την εξεύρεση λύσης βιώσιμης και λειτουργικής, προς όφελος και των δύο κοινοτήτων που ζουν στο νησί.

Επανειλημμένως έχει ειπωθεί ότι η περίοδος μετά τις Προεδρικές εκλογές στην Κύπρο αναμένεται να είναι μια περίοδος δραστηριότητας και κινητικότητας προς την κατεύθυνση την οποία μόλις σας ανέφερα.

 

κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Ποια ήταν η θέση της από εκεί πλευράς;

 

κ. Γ.  ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Όπως ξέρετε δεν μιλάμε για τοποθετήσεις των εκάστοτε συνομιλητών μας. Άλλωστε ο κ. Ερντογάν έκανε τις δικές του δημόσιες δηλώσεις οι οποίες βεβαίως είναι υπό την κρίση και την ερμηνεία σας.

 

κα ΣΠΑΝΟΥ: Εφόσον προταθεί λύση σύνθετης ονομασίας για διεθνή χρήση χωρίς να αλλάξει η συνταγματική ονομασία των Σκοπίων, ποια θα είναι η απάντηση της ελληνικής πλευράς;

 

κ. Γ.  ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Κυρία Σπανού είναι υποθετική η ερώτηση.

 

κα ΣΠΑΝΟΥ: Είναι υποθετική αλλά είναι και ρεαλιστική. Φαντάζομαι θα έχετε διαμορφωμένη πολιτική γι’ αυτό.

 

κ. ΜΕΛΕΤΗΣ: Ή διαφορετικά, ποια λύση επιζητούμε σε αυτή τη διαδικασία;

 

κ. Γ.  ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Αν με είχατε αφήσει να ολοκληρώσω την απάντησή μου, θα είχατε την απάντηση που επιζητάτε ή τουλάχιστον, εν πάση περιπτώσει, την απάντηση που έχω να σας δώσω.

Είπα ότι η ερώτηση είναι υποθετική διότι αφορά ενδεχόμενη εξέλιξη, ενδεχόμενο αποτέλεσμα μιας εξελισσόμενης διαπραγματευτικής διαδικασίας η οποία, επιπροσθέτως, έχει χαρακτήρα εμπιστευτικότητας, τον οποίο η ελληνική πλευρά σέβεται απολύτως.

 

Αλλά με αυτήν την αφορμή και εφόσον μου ζητάτε την ελληνική θέση, η ελληνική θέση είναι ότι αναζητείται μία λύση αμοιβαία αποδεκτή η οποία θα ισχύσει έναντι όλων. Αυτό επιδιώκει η Ελλάς σε αυτήν τη διαπραγμάτευση.

 

κ. ΜΕΛΕΤΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μπορείτε να μας πείτε αν με οποιοδήποτε τρόπο στη διάρκεια της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στην Τουρκία, είτε στην κυρία Υπουργό, είτε στον κ. Πρωθυπουργό, τέθηκε από τουρκικής πλευράς θέμα που αφορά την ελληνική μουσουλμανική μειονότητα;

 

κ. Γ.  ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Τα ζητήματα που η κάθε πλευρά θέτει, είναι λίγο-πολύ γνωστά. Υπ’ αυτήν την έννοια δεν υπάρχει τίποτα το ιδιαίτερο όταν κάποια  πλευρά εγείρει ή αναφέρεται σε θέματα που εκείνη κρίνει ότι θέλει να εγείρει.

 

κ. ΜΕΛΕΤΗΣ: Δεν προσπάθησα να δώσω κάποια δραματικότητα. Ρώτησα απλώς κάτι συγκεκριμένο. Μια και επιβεβαιώνετε ότι πράγματι έθεσε θέματα για τη μειονότητα, μπορείτε να μας πείτε ποια θέματα έθεσε για τη μειονότητα η τουρκική πλευρά;

 

κ. Γ.ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Σας είπα και με αφορμή άλλη ερώτηση ότι δεν προτίθεμαι να μιλήσω για θέματα που αφορούν την τουρκική πλευρά.

 

κ. ΜΕΛΕΤΗΣ: Διαψεύδετε ότι η τουρκική πλευρά έθεσε θέμα για τη λειτουργία «τουρκικών συλλόγων» στη Θράκη;

 

κ. Γ.  ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Σας είπα ότι δεν πρόκειται να μπω σε καμία αναπαραγωγή θέσεων ή απόψεων που εξέφρασε η τουρκική πλευρά. Η τουρκική πλευρά έχει μία πολιτική στα θέματα αυτά. Έχουν ορισμένες απόψεις και θέσεις που εκφράζονται και δημοσίως. Επομένως πέραν αυτών των δημοσίων τοποθετήσεων, εγώ δεν έχω να προσθέσω τίποτα.

 

κ. ΜΕΛΕΤΗΣ: Δηλαδή για να καταλάβω, συγνώμη, είναι η τελευταία ερώτηση, δεν θα σας απασχολήσω άλλο, αν ετίθετο τέτοιο ζήτημα από την ελληνική πλευρά η απάντηση είναι ότι απορρίπτονται τέτοια ζητήματα; Αυτό αφορά την ελληνική πλευρά, όχι την τουρκική.

 

κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Έχω ξεκαθαρίσει το πλαίσιο της ελληνικής προσέγγισης στο ζήτημα αυτό.

 

Η Ελλάδα ασκεί μια συγκεκριμένη, δική της, μειονοτική πολιτική. Πολιτική που ανταποκρίνεται  στο και αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι είναι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή και δημοκρατική χώρα. Έχουμε επανειλημμένως πει ότι η εφαρμογή της πολιτικής ισονομίας και ισοπολιτείας δεν είναι στατική πολιτική. Εμβαθύνεται και διευρύνεται.

 

κα ΦΡΥΣΣΑ: Ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει κάποιο σχόλιο για τις έρευνες που κάνει το τουρκικό πλοίο στο Αιγαίο.

 

κ. Γ.  ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Όχι, δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο σχόλιο. Αυτή τη στιγμή αυτό το οποίο έχει ανακοινωθεί από την τουρκική ακτοφυλακή που έχει εκδώσει σχετική «NAVTEX», είναι ότι οι έρευνες αυτές γίνονται εντός τουρκικών χωρικών υδάτων. Επομένως, επ’ αυτού δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο από πλευράς μας.

 

κ. ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ: Αν έχουμε κάτι νεώτερο σχετικά με το γεγονός ότι σε δύο Έλληνες τους έχουν αφαιρεθεί τα διαβατήρια στην Ινδία, καθώς φέρονται εμπλεκόμενοι σε παρακύκλωμα εμπορίας οργάνων κλπ; Και αν έχουμε κάτι νεώτερο σχετικά με το Κόσοβο, αν έχει ξεκαθαρίσει η ελληνική στάση, τι θα κάνετε σε περίπτωση που τεθεί άμεσα το θέμα της ανεξαρτητοποίησης;

 

κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Όσον αφορά στο πρώτο σας ερώτημα. Η Ελληνική Πρεσβεία μόλις ενημερώθηκε ότι Έλληνες πολίτες αντιμετωπίζουν κάποια συγκεκριμένα θέματα, προβλήματα ή ανησυχίες έκανε αυτό το οποίο παγίως οφείλει να κάνει κάθε Διπλωματική και Προξενική Αρχή. Έδωσε, μέσα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της και του απόλυτου σεβασμού του νόμου, τη δική της αρωγή.

 

Ένα ζεύγος Ελλήνων, ένα μέλος του οποίου είναι ασθενής, βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα μετά και από ενέργειες της Πρεσβείας μας. Δύο άλλοι Έλληνες πολίτες αυτή τη στιγμή παραμένουν στο Νέο Δελχί, διότι δεν έχουν ακόμα επιστραφεί τα διαβατήριά τους,  καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες από τις αρμόδιες ινδικές αρχές και πιθανώς εκείνοι μπορούν να παράσχουν χρήσιμες ή απαραίτητες πληροφορίες.

 

Μάλιστα οι εν λόγω Έλληνες πολίτες βοηθήθηκαν να έρθουν σε επαφή και με δικηγόρο, στην περίπτωση που θα χρειαστεί.

 

κ. ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ: Υπάρχει κάτι νεότερο για το Κόσοβο, πως διαγράφεται η ελληνική θέση;

 

κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο και σύνθετο ζήτημα. Βρίσκεται σε ιδιαίτερα λεπτή φάση. Η Ελλάδα δεν θα είναι βιαστική στις αποφάσεις της. Θα μελετήσει όλες τις παραμέτρους. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ενιαία ευρωπαϊκή στάση στο κατ’ εξοχήν ευρωπαϊκό αυτό ζήτημα. Θα ήθελα ταυτόχρονα να συμπληρώσω ότι αυτό δεν σημαίνει επιβολή μιας άποψης σε άλλα κράτη – μέλη που έχουν προβληματισμούς ανησυχίες ή αποκλίσεις, οι οποίες θα πρέπει επίσης να εκτιμηθούν και να ληφθούν υπόψη.

 

κ. ΜΕΛΕΤΗΣ: Πώς θα γίνει αυτός ο συμβιβασμός, είναι συγκεκριμένο το ερώτημα, αν θα αναγνωριστεί η ανεξαρτησία του Κοσόβου. Η Κύπρος παραδείγματος χάρη λέει δεν θα αναγνωρίσει και εναντίον της ανεξαρτητοποίησης του Κοσόβου. Πώς θα γίνει αυτό να υπάρχει ευρωπαϊκή κοινή στάση και συγχρόνως να γίνουν σεβαστές οι ανησυχίες των κρατών – μελών; Και συμπληρωματικώς και με την ελληνική στάση, πότε η Ελλάδα θα ακολουθήσει το παράδειγμα ή αν θα το ακολουθήσει, το παράδειγμα της Ρουμανίας η οποία χθες δήλωσε δια του Προέδρου της ότι δεν θα αναγνωρίσει ανεξάρτητο Κόσοβο χωρίς απόφαση του ΟΗΕ;

 

κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Θα πρέπει να υπάρξει ενιαία ευρωπαϊκή στάση που θα πρέπει να λάβει υπ’ όψιν της ότι σε, τελική ανάλυση, τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να διατηρήσουν το δικαίωμα να αποφασίσουν το πότε και το πώς θα προβούν στη δική τους τοποθέτηση στο ενδεχόμενο  ανεξαρτητοποίησης. Αυτό το οποίο εμείς θέλουμε να το τονίσουμε είναι, ότι θα πρέπει να γίνουν όλες εκείνες οι ενέργειες προκειμένου να διασφαλιστεί η περιφερειακή σταθερότητα.

 

κ. ΜΕΛΕΤΗΣ: Αν ισχύει η θέση ότι πρέπει να υπάρχει απόφαση του ΟΗΕ για να αναγνωρίσουν ανεξάρτητο το Κόσοβο;

 

κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ:  Αναφερθήκατε στη θέση της Ρουμανίας και σας είπα, ότι η θέση της Ελλάδος θα ανακοινωθεί και θα ληφθεί εκτιμώντας όλα τα δεδομένα.

 

κα ΚΟΥΡΜΠΕΛΑ:  Κύριε Εκπρόσωπε, ήθελα να ρωτήσω, η επίσκεψη του κ. Καραμανλή στον τομέα της οικονομικής συνεργασίας τι ουσιαστικά αποτελέσματα προόδου έχει επιτύχει;

 

κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ:  Εννοείτε την επίσκεψη …

 

κα ΚΟΥΡΜΠΕΛΑ:  Εννοώ τον οικονομικό τομέα, εννοώ για την οικονομική συνεργασία.

 

κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ:  Υπάρχουν οι δηλώσεις των δύο Πρωθυπουργών στο οικονομικό Forum. Εκ των υστέρων ανακοινώθηκαν -δεν θέλω να μπω σε ονοματολογία συγκεκριμένων εταιρειών- αλλά νομίζω ότι ανακοινώθηκαν και συγκεκριμένα αποτελέσματα συνεργασιών μεταξύ ελληνικών και τουρκικών επιχειρήσεων.

 

Σ’ αυτά τα οποία έχουν δει και το φως της δημοσιότητας, δεν έχω να προσθέσω κάτι. Οι εκτενείς δηλώσεις και των δύο ηγετών, αλλά και όσων συμμετείχαν στο οικονομικό Forum, δίνουν σε γενικές γραμμές απάντηση στο ερώτημά σας.

 

κα ΚΟΥΡΜΠΕΛΑ:  Ξέρετε, συγνώμη, να συμπληρώσω κάτι. Αυτή η συνεργασία έχει και μια ευρωπαϊκή διάσταση, με δεδομένο ότι η Τουρκία θα πάρει πολλά χρήματα προενταξιακής βοήθειας και συνεργάζεται με τους Έλληνες ήδη εδώ και μερικά χρόνια, αν αυτή η συνεργασία προωθήθηκε μετά την επίσκεψη του κ. Πρωθυπουργού; Και επίσης ήθελα να ρωτήσω αν στο πλαίσιο της προσαρμογής της Τουρκίας προς το κοινοτικό κεκτημένο εντείνονται οι συνεργασίες στον τομέα αυτό μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας;

 

κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Για το δεύτερό σας ερώτημα δεν έχω αυτή τη στιγμή συγκεκριμένα στοιχεία να σας δώσω.

 

κα ΚΟΥΡΜΠΕΛΑ:  Δηλαδή συγνώμη, να αναφέρω το παράδειγμα, ότι πριν από μερικούς μήνες είχε έρθει εδώ πέρα πολυάριθμη αντιπροσωπεία Τούρκων δικαστών, όπου έγινε ενημέρωση από την ελληνική πλευρά και το Υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με το Κοινοτικό Δίκαιο.

 

κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ:  Κοιτάξτε, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει η γειτονική χώρα να κάνει ουσιαστικά βήματα προόδου στην ενταξιακή της πορεία, η Ελλάδα με δεδομένη τη βασική της πολιτική επιλογή, έχει τη δική της συμβολή.

 

Πάντως αυτό το οποίο είναι στοιχείο χειροπιαστό, είναι ότι υπάρχει πραγματικά μία αποτελεσματική εντατικοποίηση της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών είτε σε διμερές πλαίσιο, είτε ακόμα και στο ευρωπαϊκό.

 

κ. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ: Δύο ερωτήσεις κ. Εκπρόσωπε. Η πρώτη, πώς θα στείλει η Ελλάδα το πολιτικό προσωπικό στο Κόσοβο για στήριξη του νέου κράτους εάν δεν το έχει αναγνωρίσει και αν δεν έχει συμφωνήσει στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της πλειοψηφίας των χωρών τουλάχιστον της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Και η δεύτερη ερώτηση, γίνονται παράλληλες συνομιλίες για την επίλυση του προβλήματος με τα Σκόπια σε επίπεδο ΝΑΤΟ, ασχέτως αυτών που διεξάγει ο κ. Νίμιτς; Υπάρχει δηλαδή μια πρόταση ελληνική στο ΝΑΤΟ διαφορετική απ’ αυτήν που επεξεργάζεται ο κ. Νίμιτς;

 

κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ:  Ξεκινώ από το δεύτερό σας ερώτημα. Όπως γνωρίζετε, στο ΝΑΤΟ υπάρχουν κάποιες διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν, όσον αφορά στην ενδεχόμενη πρόσκληση της γειτονικής χώρας για ένταξη.

 

Στο πλαίσιο των υποχρεώσεων και των αρμοδιοτήτων της η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στο ΝΑΤΟ οποτεδήποτε γίνεται συζήτηση στα όργανα της Συμμαχίας για το τι μέλλει γενέσθαι όσον αφορά την πιθανή, ενδεχόμενη, μελετώμενη πρόσκληση της γειτονικής χώρας για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, κάνει και πράττει αυτά τα οποία οφείλει να πράττει κατόπιν οδηγιών του κέντρου.

Αυτό δεν συνιστά - θέλω να είμαι κατηγορηματικός – άλλη, παράλληλη διαδικασία, που υποκαθιστά καθοιονδήποτε τρόπο την διαδικασία που γίνεται υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης.

 

Ως προς το πρώτο σας ερώτημα, όπως ξέρετε έχει υπάρξει μία απόφαση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μία πολιτική απόφαση, να πραγματοποιηθεί η αποστολή. Αυτή η απόφαση ελήφθη ομόφωνα χωρίς εξαίρεση οιουδήποτε κράτους-μέλους.  

 

Έκτοτε δεν υπάρχει κάτι νεώτερο, δηλαδή συγκεκριμένη εξειδίκευση αυτής της πολιτικής απόφασης, για το οποίο να έχω κάτι να προσθέσω. Η Ελλάδα θα πάρει και τις εξειδικευμένες και ειδικές αποφάσεις όταν έρθει η στιγμή. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε όμως κάτι τέτοιο.

 

κ. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ: Η απόφαση που ελήφθη από την ολομέλεια των μελών – κρατών αφορά την αποστολή πολιτικού προσωπικού με βάση την 1244. Εδώ όμως θα έχουμε μια νέα πραγματικότητα, θα έχουμε ανεξάρτητο κράτος και όχι σερβική επαρχία υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών. Γι’ αυτό το πράγμα μιλάω.

 

κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ:  Σας λέω, λοιπόν, και δεν είναι υπεκφυγή, ότι αυτή η γενική πολιτική απόφαση-πλαίσιο που ελήφθη, θα πρέπει να εξειδικευτεί. Ο χρόνος που θα εξειδικευτεί επίσης θα έχει τη σημασία του.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλάει χωρίς μικρόφωνο)

 

κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ:  Υπάρχει ομόφωνη απόφαση, γενική πολιτική απόφαση, ότι πρέπει να υπάρξει αυτή η αποστολή και θεωρείται επαρκής νομική βάση η 1244. Αυτό είναι δεδομένο τη στιγμή αυτή. Άλλο είναι το στάδιο της εξειδίκευσης των επιμέρους όρων, των τεχνικών και επιχειρησιακών λεπτομερειών. Του πότε και του πώς. Εκεί θα τα ξανά συζητήσουμε όταν θα έρθει η ώρα.

 

κ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ:  Καθώς πλησιάζει η ώρα των αποφάσεων για την διεύρυνση του ΝΑΤΟ και με δεδομένη την πρόθεση της Ουάσιγκτον να στηρίξει τα Σκόπια, τι θα επιδιώξει η Υπουργός στις συναντήσεις της, ποιο είναι το μήνυμα που θα μεταφέρει;

 

κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ:  Η πολιτική της Ελλάδος σ’ αυτό το ζήτημα έχει γίνει δημόσια απολύτως κρυστάλλινη. Ό,τι λέγεται δημοσίως λέγεται και κατ’ ιδίαν σε όλες τις συναντήσεις που έχει η Υπουργός των Εξωτερικών.

 

Αλλά στην ερώτησή σας -αν θα μου επιτρέψτε μια παρατήρηση- ξεκινήσατε λέγοντας ότι υπάρχει μια δεδομένη στάση των ΗΠΑ για στήριξη της Π.Γ.Δ.Μ.

 

Αυτή τη στιγμή, τα πρόσφατα μηνύματα που ήρθαν από το ΝΑΤΟ είναι, ότι όλοι οι Σύμμαχοι έχουν λάβει πολύ σοβαρά υπόψη στον τρόπο που αντιμετωπίζουν το συγκεκριμένο ζήτημα, την ελληνική επιχειρηματολογία, την καθαρότητα των ελληνικών θέσεων.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλάει χωρίς μικρόφωνο)

 

κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ:  Αυτό το οποίο εμείς διαπιστώνουμε, και από τις πρόσφατες συζητήσεις που έγιναν στο ΝΑΤΟ, είναι ότι η ελληνική επιχειρηματολογία έχει το δικό της - ειδικού βάρους - αντίκτυπο. Με αυτό δεν εννοώ ότι έχουν ανατραπεί πλήρως θέσεις και απόψεις ορισμένων συμμάχων. Αυτό που λέω είναι ότι η ελληνική επιχειρηματολογία λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη.Έχει συγκεκριμένο αντίκτυπο.

 

κ. ΦΟΥΡΛΗΣ:  Γνωρίζοντας τη ρήτρα εμπιστευτικότητας τέλος πάντων, απορρήτου των συνομιλιών, θα μπορούσατε όμως να μας πείτε εάν αισθάνεται η ελληνική πλευρά, πιστεύει ότι υπήρξε πρόοδος πάντως στην τελευταία συνάντηση που έγινε στα Σκόπια και αν βρίσκει ενδιαφέρουσες ή όχι τις τρεις προτάσεις που κατέθεσε η Σκοπιανή πλευρά ως μέτρα, ξέρω εγώ, οικοδόμησης εμπιστοσύνης να τα πω;

 

κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ:  Έχουμε δημοσίως τονίσει, και μου δίνετε μια ευκαιρία να το επαναλάβω, ότι η διαπραγμάτευση έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο, στόχο και σκοπό όπως έχει καθοριστεί από τις σχετικές Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και την Ενδιάμεση Συμφωνία. Δηλαδή ότι πρέπει να υπάρχει η εξεύρεση λύσης σ’ αυτό το ζήτημα.

 

Δεν είναι μια διαδικασία συζητήσεως Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Άλλωστε εάν φτάσουμε σε μία αμοιβαία αποδεκτή λύση, όπως επιδιώκει η ελληνική πλευρά με συνέπεια και συνέχεια, αυτό θα είναι το καλύτερο Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Αυτή η εξέλιξη, αυτή η πρόοδος θα επιφέρει και πρόοδο στα όποια άλλα ζητήματα.

 

κ. ΦΟΥΡΛΗΣ:  Πρόοδος υπήρξε όμως, στην τελευταία συνάντηση;

 

κ. Γ.  ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Δεν υπάρχει κάτι που να ανακοινωθεί, όπως είχε συμβεί στην προηγούμενη συνάντηση με τον κ. Νίμιτις, όταν ελήφθη η απόφαση εντατικοποίησης της διαδικασίας.

 

κ. ΚΑΠΟΥΤΣΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, νομίζετε ότι υπάρχει κάποιος συσχετισμός ή κάποια επιρροή του θέματος του μελλοντικού καθεστώτος του Κόσοβου και ό,τι αυτό συνεπάγεται, με την πορεία των διαπραγματεύσεων των ελληνο-σκοπιανών σχέσεων για το θέμα του ονόματος. Υπάρχει κάποιος αλληλοσυσχετισμός; Επηρεάζεται έστω έμμεσα το ένα απ’ το άλλο;

 

κ. Γ.  ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Η διαδικασία διαπραγμάτευσης έχει αυτονομία. Είναι πολύ συγκεκριμένη. Εμείς σε αυτήν καταβάλουμε τις προσπάθειές μας. Τις καταβάλουμε με τη βεβαιότητα ότι η επίλυση αυτού του ζητήματος για το οποίο επί 15 χρόνια γίνονται διαπραγματεύσεις, θα είναι μία πολύτιμη θετική συμβολή στην περιφερειακή σταθερότητα.

 

Και αυτό σημαίνει ότι έχει τον ανάλογο θετικό αντίκτυπο γενικά στα ζητήματα που απασχολούν αυτήν την περίοδο τα Δυτικά Βαλκάνια, βεβαίως προεξάρχοντος του Κοσσυφοπεδίου.

Όμως η διαπραγμάτευση αυτή καθαυτή δε σχετίζεται με άλλα γεγονότα.

 

κα ΣΠΑΝΟΥ: Η εντατικοποίηση συνομιλιών για το Αιγαίο όπως παρουσιάστηκε, με την επισήμανση δηλαδή ότι τώρα υπάρχει πολιτική βούληση, σημαίνει «αποκήρυξη» της πολιτικής Μολυβιάτη στα ελληνοτουρκικά;

 

κ. Γ.  ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Η βούληση της Ελλάδας να καταγράφονται ουσιαστικά και συγκεκριμένα βήματα προόδου προς τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι διαχρονικά σταθερή και ειλικρινής.

Η εντατικοποίηση, αντικατοπτρίζει απολύτως την έκφραση της πολιτικής βούλησης των δύο μερών να προχωρήσουν προς αυτή την κατεύθυνση.

 

Η εντατικοποίηση αφορά, αφενός την πύκνωση των σχετικών συναντήσεων, αφ’ ετέρου την ενεργό εποπτεία αυτής της διαδικασίας από τις πολιτικές ηγεσίες.

 

κ. ΜΕΛΕΤΗΣ: Δεν υπήρχε τότε εποπτεία;

 

κ. Γ.  ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Απάντησα.

 

κ. ΤΣΑΚΑ: Πρόσφατα το μεγαλύτερο αλβανικό πρακτορείο ειδήσεων οργάνωσε μια δημοσκόπηση εάν πρέπει τα Σκόπια να ονομαστούν με το συνταγματικό όνομα και το 84% των Αλβανών είναι κατά της ονομασίας με το συνταγματικό όνομα. Αυτό πως το σχολιάζετε; Και εάν πρέπει να πάρουν υπόψη και την τάση αυτή των Αλβανών περί του ονόματος.

 

κ. Γ.  ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Ομολογώ ότι δεν γνωρίζω τη συγκεκριμένη δημοσκόπηση.

 

κ. ΤΣΑΚΑ: Είχε μεγάλη συμμετοχή πάντως.

 

κ. Γ.  ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Δεν αμφισβητώ τα όσα μου λέτε. Όπως ξέρετε δεν σχολιάζω αποτελέσματα δημοσκοπήσεων. Από εκεί και πέρα αυτό το οποίο παγίως λέγεται και αυτό το οποίο πραγματικά και ειλικρινά εμείς πιστεύουμε, είναι ότι η λύση του ζητήματος αυτού θα συμβάλει στην περιφερειακή σταθερότητα, άρα θα είναι προς όφελος όλης της περιοχής, όλων των κατοίκων της και όλων των κρατών της.

 

Θεωρώ πολύ πιθανό ότι αυτή η θέση της χώρας μας έχει ευρύτερη απήχηση.

 

κ. ΒΙΒΕ: Κύριε Εκπρόσωπε, όπως ξέρετε 3 του μηνός θα υπάρχει ο δεύτερος γύρος των Προεδρικών εκλογών στη Σερβία. Ενδέχεται όπως στον πρώτο γύρο να εκλεγούν και να κερδίσουν οι εθνικιστές. Εάν τελικώς γίνει αυτό, θα υπάρχει κάποια αλλαγή στη στάση της Ελλάδος απέναντι στο ζήτημα του Κοσόβου;

 

κ. Γ.  ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Είμαστε σε πολύ κρίσιμη στιγμή της εκλογικής διαδικασίας, μιας πολύ σημαντικής εκλογικής διαδικασίας. Δεν πρόκειται να κάνω κανενός είδους σχόλιο. Αυτό το οποίο είναι σημαντικό, αυτό το οποίο επιδιώκει η Ελλάδα και πρωτοστατεί μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι ότι η Σερβία θα πρέπει να έχει μια χειροπιαστή πρόοδο στην πορεία της προς την ένταξη.

Πιστεύουμε ότι η εξέλιξη που επιτεύχθηκε στο πρόσφατο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων ήταν μια θετική εξέλιξη, ένα θετικό μήνυμα, ένα ισχυρό θετικό μήνυμα, προς τον σερβικό λαό, ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες πιστεύουν και επιθυμούν να δουν τη Σερβία να συμμετέχει στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

 

κ. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξ όσων γνωρίζετε έχει λάβει υπόψη της το ενδεχόμενο μιας νίκης του κ. Νίκολιτς; Γιατί η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι πορεύεται μόνο με βάση το δεδομένο μιας νίκης του κ. Τάντιτς. Και δεύτερον, όσον αφορά την εντατικοποίηση/πύκνωση των διερευνητικών επαφών, έχει γίνει κάποια συζήτηση για κάποιο χρονοδιάγραμμα μέσω του οποίου ενδεχομένως θα μπορούσε να πιεστεί η Τουρκία, έτσι ώστε να μην καταστούν πάρα πολύ χρονοβόρες αυτές οι επαφές, ενδεχομένως ένα χρονοδιάγραμμα συνδεόμενο με συγκεκριμένα σημεία στην ενταξιακή της πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση;

 

κ. Γ.  ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Όσον αφορά στην απόφαση εντατικοποίησης των διερευνητικών επαφών, δεν έχω να προσθέσω κάτι στα όσα είπα.

 

Όσον αφορά στο ζήτημα των πιθανών αποτελεσμάτων της εκλογικής διαδικασίας στη Σερβία, η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ξέρετε, έχει όργανα που λαμβάνουν τις αποφάσεις, όπως το Συμβούλιο. Έχει επίσης και άλλου είδους όργανα και δομές που κάνουν μελέτες, αναλύσεις εξετάζουν σενάρια κλπ. προς υποβοήθηση της λήψης αποφάσεων από τα αρμόδια όργανα.

 

κα ΠΕΛΩΝΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, ως προς την εντατικοποίηση των διερευνητικών επαφών, υπάρχει κάτι που σας κάνει να αισιοδοξείτε ότι αυτή τη φορά θα μπορέσουν να φτάσουν σε ένα επίπεδο διμερούς συμφωνίας ή ενδεχομένως υπογραφής ενός συνυποσχετικού για κάποια θέματα του Αιγαίου; Δεδομένου ότι δεν κατέστει δυνατόν ούτε επί κυβερνήσεων Σημίτη που είχαν εισάγει και τη διαδικασία.

 

κ. Γ.  ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Η μακρά διάρκεια και η έντονη προσπάθεια των διερευνητικών επαφών που έχουν γίνει μέχρι τώρα, καταδεικνύει ένα πράγμα: την πολυπλοκότητα, το σύνθετο και τη δυσκολία των ζητημάτων που απασχολούν τις διερευνητικές επαφές. Η εντατικοποίηση αποβλέπει στο να διερευνηθεί κάθε δυνατότητα, κάθε πτυχή, ώστε να γίνουν βήματα προόδου.

 

Εννοείται – και αυτό δε νομίζω ότι είναι πλεονασμός να επαναλαμβάνεται – ότι η Ελλάδα συμμετέχει σε αυτή τη διαδικασία με τη δεδομένη θέση της ότι το πλαίσιο είναι ο απόλυτος σεβασμός του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών.

 

κ. ΧΑΔΟΥΛΗΣ: Ήθελα να ρωτήσω, οι δύο Έλληνες που επέστρεψαν από την Ινδία έχουν κάποια άλλη εκκρεμότητα με τις ινδικές αρχές, για τις οποίες θα επιληφθεί τώρα η ελληνική πλευρά; Και  αυτοί οι δύο που είναι ακόμα εκεί, σε ποια φάση εμποδίζεται η αναχώρησή τους;

 

κ. Γ.  ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Δεν έχω να προσθέσω κάτι σε όσα ήδη ανέφερα για το θέμα.

Ευχαριστώ.

Καλό σας μεσημέρι.

 

 

 





© Copyright 2010 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Επικοινωνήστε μαζί μας| Όροι Χρήσης | Βιβλιοθήκη| RSS
Ο Υπουργός
Η Αναπληρωτής Υπουργός
Οι Υφυπουργοί
Γενικός Γραμματέας
Γενικός Γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων
Γενικός Γραμματέας ΔΟΣ&ΑΣ
Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας ΔΟΣ&ΑΣ
Ειδική Γραμματεία Α.Δ.Π
Δομή
Αρχές Εξωτερικού
Ιστορία
Διεθνείς Συμβάσεις
Οργανισμός ΥΠΕΞ
Βιογραφικό
Πρόγραμμα
Δηλώσεις - ομιλίες
Επικοινωνία
Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου
Σπύρος Κουβέλης
Δημήτριος Δόλλης
Ιωάννης-Αλέξιος Ζέπος
Κωνσταντίνος Α. Παπαδόπουλος
Ειδική Γραμματέας Α.Δ.Π
ΕΥΣΧΕΠ
Αποστολή και Αρμοδιότητες
Στελέχωση
Εθιμοτυπία
Διπλωματική Ακαδημία
Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων
Διπλωματικό και Ιστορικό Αρχείο
Ανάπτυξη - Σχεδιασμός
Γραφείο Προώθησης Ελληνικών Υποψηφιοτήτων
Ίδρυση - Εξέλιξη
Εγκαταστάσεις
Ειδήσεις - Ανακοινώσεις
Πρώτο Θέμα
Δεύτερο Θέμα
Αρχείο Πρώτων Θεμάτων
Ενημέρωση Συντακτών
Δηλώσεις - Ομιλίες
Συνεντεύξεις - Άρθρα
Πρόγραμμα Πολιτικής Ηγεσίας
Δραστηριότητες
Σημερινές Ανακοινώσεις
Νέα εβδομάδας
Αρχείο
Ανακοινώσεις έως 11/2005
Υπουργός Εξωτερικών
Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών
Υφυπουργός Εξωτερικών
Γεωγραφικές Περιοχές
Πολυμερής Διπλωματία
Βουλή και Εξωτερική Πολιτική
Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής
Ευρώπη
Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη
Μεσόγειος - Μέση Ανατολή
Ρωσία - Ανατολική Ευρώπη - Κεντρική Ασία
Βόρειος Αμερική
Ασία-Ωκεανία
Υποσαχαρική Αφρική
Λατινική Αμερική - Καραϊβική
Διεθνείς Οργανισμοί
Παγκόσμια Ζητήματα
Πολιτισμός
Ομιλίες
Η Ελλάδα στην Ε Ε
Εξωτερικές σχέσεις - Διεύρυνση
Εσωτερική Αγορά-Τομεακές Πολιτικές
Εσωτερικές Υποθέσεις
H Προεδρεύουσα χώρα της ΕΕ
ΚΕΠΠΑ
Η Συνθήκη της Λισσαβόνας
Προϋπολογισμός ΕΕ
Γραφείο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Σχέσεις ΕΕ/Ασίας
Διεύρυνση
Διατλαντικές Σχέσεις
Σχέσεις ΕΕ-Αφρικής
Εξωτερική Εμπορική Πολιτική-Επιτροπή 133
Σχέσεις ΕΕ-ΕΖΕΣ/ΕΟΧ
Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας
Σχέσεις ΕΕ-Λατινικής Αμερικής
Ένωση για την Μεσόγειο
Σχέσεις ΕΕ - Ωκεανίας
Γενικά
Η Ελλάδα και η Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας
Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας
Στόχοι και προτεραιότητες
ΕΣΟΑΒ
Πύλη Οικονομικής Διπλωματίας AGORA
Πύλη Διεθνών Χρηματοδοτήσεων
Ενεργειακά Ζητήματα
Επενδύσεις στην Ελλάδα
Οικονομία - Εμπόριο
Στόχοι
Δράσεις Ανά Χώρα
Δράσεις Ανά Κατηγορία Έργου
Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού
Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού
Σημεία Επικοινωνίας
Υπηρεσίες για τους Πολίτες
Θεωρήσεις Εισόδου (Visas)
Υπηρεσίες για Επιχειρήσεις
Ευκαιρίες σταδιοδρομίας
Υποτροφίες για Έλληνες φοιτητές
Χρήσιμοι Σύνδεσμοι
FAQs (Συχνές Ερωτήσεις)
Βιβλιοθήκη Εφαρμογών
΄Οροι Χρήσης
Στο Υπουργείο
Αρχές του Εξωτερικού
Ξένες Αρχές στην Ελλάδα
Μεταφραστική Υπηρεσία
Προξενικές Υποθέσεις
Κέντρο Εξυπηρέτησης και Πληροφόρησης Πολιτών και Αποδήμων Ελλήνων
Προξενική Συνδρομή από Κράτη ΕΕ
Εθνικές θεωρήσεις
Θεωρήσεις Schengen
Θεωρήσεις (Visas) για αλλοδαπούς που ταξιδεύουν στην Ελλάδα
Θεωρήσεις (Visas) για Έλληνες που ταξιδεύουν στο εξωτερικό
Δημόσιοι Διαγωνισμοί
Δημόσιες Διαβουλεύσεις
Ευκαιρίες χρηματοδότησης και επενδύσεων
Δυνατότητες επαγγελματικής σταδιοδρομίας στο Υπουργείο Εξωτερικών
Ευκαιρίες σταδιοδρομίας σε Διεθνείς Οργανισμούς
Προκηρύξεις θέσεων ΔΕΠ
Παράθυρο στην Ελλάδα
Παράθυρο στον Κόσμο
Ο ρόλος της ΥΔΑΣ