Search

Search Icon

search

header

Slide1

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Αναπτυξιακό σχέδιο για το Βόρειο Κεμπέκ
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΚΑΝΑΔΑΣ
Ημερομηνία: 07/10/2011
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Οττάβας
Κείμενο: Παρατίθενται σημεία ενδιαφέροντος από έγγραφο της Πρεσβείας Οττάβας με θέμα το αναπτυξιακό σχέδιο για το Βόρειο Κεμπέκ

ΘΕΜΑ: Παρουσίαση Βορείου Σχεδίου (Plan Nord) της Επαρχίας Κεμπέκ.

Σε εκδήλωση που έλαβε χώρα 28/9 στο καναδικό Υπουργείο Εξωτερικών, ο Υφυπουργός Φυσικών Πόρων του Κεμπέκ, κ. Robert Sauvé, παρουσίασε το σχέδιο Plan Nord οποίο, σύμφωνα με λεγόμενά του, αποτελεί ένα από τα πλέον φιλόδοξα αναπτυξιακά προγράμματα που έχει αναλάβει ποτέ η κυβέρνηση της γαλλόφωνης Επαρχίας,.

Ειδικώτερα, το Βόρειο Σχέδιο καλύπτει περίοδο 25 ετών και θα κατανεμηθεί σε πέντε διαδοχικά επενδυτικά προγράμματα πενταετούς διάρκειας, συνολικού ύψους 80 δις δολλαρίων. Το πρόγραμμα αναμένεται να οδηγήσει στη δημιουργία 20.000 θέσεων εργασίας ετησίως, επιφέροντας έσοδα 14 δις δολλαρίων σε Επαρχιακή Κυβέρνηση και κοινωνία Κεμπέκ.

Το Σχέδιο περιλαμβάνει όλη την επικράτεια του Κεμπέκ βορείως του 49ου παραλλήλου. Καλύπτει γεωγραφική έκταση περίπου 1,2 εκ. τετρ. χιλιομέτρων, ήτοι το 72% του εδάφους του Κεμπέκ. Περιφέρεια αυτή διαθέτει από τα μεγαλύτερα υδάτινα αποθέματα παγκοσμίως φιλοξενώντας μεγάλες υδροηλεκτρικές μονάδες, οποίες παράγουν το 75% της συνολικής υδροηλεκτρικής ενέργειας του Κεμπέκ. Προσφέρει, επίσης, σημαντικότατες δυνατότητες ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή.

Η περιοχή, εξάλλου, είναι ιδιαίτερα πλούσια σε μεταλλεύματα, καθώς από εκεί προέρχεται η συνολική παραγωγή του Κεμπέκ σε νικέλιο, κοβάλτιο, λευκόχρυσο, ψευδάργυρο, σιδηρομεταλλεύματα και ιλμενίτη, όπως επίσης και ένα σημαντικό τμήμα της παραγωγής χρυσού, λιθίου και βαναδίου.

Στην ανωτέρω, ιδιαίτερα αραιοκατοικημένη, γεωγραφική περιφέρεια βρίσκονται 63 πόλεις, χωριά και κοινότητες που συνδέονται με το υπόλοιπο Κεμπέκ οδικώς, σιδηροδρομικώς, αεροπορικώς ή μέσω θαλασσίων μεταφορών. Ο συνολικός πληθυσμός της περιοχής ανέρχεται σε 120.000 άτομα, αντιστοιχεί δε σε λιγότερο από 2% του πληθυσμού του Κεμπέκ. Περιλαμβάνει 33.000 αυτόχθονες οποίοι ανήκουν σε 4 φυλές : Inuit, Cree, Innu και Naskapi.

Σύμφωνα με κ. Sauvé, το σχέδιο Nord έχει ως στόχο τη συμμετοχή των αυτόχθονων πληθυσμών τόσο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, όσο και στην υλοποίηση των αναπτυξιακών έργων. Εστιάζει στους τομείς των ορυχείων, της ενέργειας, του τουρισμού, των βιολογικών τροφίμων, των μεταφορών, του περιβάλλοντος, καθώς και της διατήρησης της βιοποικιλότητας.

Για την υλοποίηση του σχεδίου Nord, η κυβέρνηση του Κεμπέκ θα ιδρύσει μία νέα υπηρεσία, την “Société du Plan Nord” , η οποία θα είναι αρμόδια για το συντονισμό των δημοσίων επενδύσεων και της υλοποίησης των έργων που περιλαμβάνονται στο πρώτο πενταετές σχέδιο δράσης. Το Διοικητικό της Συμβούλιο θα απαρτίζεται από εκπροσώπους των περιφερειών, των αυτόχθονων πληθυσμών, του ιδιωτικού τομέα και της επαρχιακής κυβέρνησης του Κεμπέκ.

Κατά την ομιλία του, Yφυπουργός Φυσικών Πόρων Κεμπέκ υπογράμμισε ότι η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη που θα επιφέρει το σχέδιο Nord, θα αναβαθμίσει το βιοτικό επίπεδο των αυτόχθονων πληθυσμών. Συγκεκριμένα, ανέφερε, έχουν προγραμματισθεί ειδικές δράσεις για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των τοπικών κοινοτήτων, που εστιάζουν στους τομείς της εκπαίδευσης, της στέγασης, της υγείας, των κοινωνικών υπηρεσιών και του πολιτισμού.

Ιδιαίτερη έμφαση, τόνισε, θα δοθεί στην ανάπτυξη των ενεργειακών πόρων. Βάσει του σχεδίου Nord, στόχος είναι η παραγωγή 3500 ΜW από ΑΠΕ. Ειδικώτερα, 3000 ΜW θα παράγονται από υδροηλεκτρική ενέργεια, 300MW από αιολική ενέργεια και 200 MW από άλλες ΑΠΕ. Το ύψος της εν προκειμένω επένδυσης υπολογίζεται σε 25 δις δολλάρια και θεωρείται κομβική για την αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής. Οι συγκεκριμένες ΑΠΕ θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν με ηλεκτρική ενέργεια οικισμούς, βιομηχανίες και ορυχεία που βρίσκονται στο Β. Κεμπέκ, μειώνοντας σημαντικά κόστος εφοδιασμού καθώς και εκπομπές αερίων θερμοκηπίου.

Οι εξορυκτικές δραστηριότητες αποτελούν ένα ακόμα σημαντικό συστατικό στοιχείο της οικονομίας του Β. Κεμπέκ. Σύμφωνα με σχέδιο Nord, 11 τουλάχιστον νέα έργα θα μπορούσαν να δρομολογηθούν τα επόμενα χρόνια στην περιοχή. Η συνολική επένδυση ξεπερνά τα 8 δις δολλάρια και θα δημιουργήσει 11.000 νέες θέσεις εργασίας κατά τη φάση κατασκευής, και 4.000 εν συνεχεία, όταν τα ορυχεία τεθούν σε λειτουργία.

Παράλληλα, πρόγραμμα εστιάζει και στον τομέα των δασικών πόρων. Η περιοχή που καλύπτει το σχέδιο Nord παράγει ετησίως 11,7 εκ. κ.μ. ξυλείας, ποσότητα οποία ισοδυναμεί με σχεδόν το 53% της συνολικής παραγωγής του Κεμπέκ. Συνολικά, στον τομέα της υλοτομίας απασχολούνται 15.000 εργαζόμενοι, εκ των οποίων 5.600 στα δάση και 9.300 σε μονάδες επεξεργασίας ξύλου. Η πράσινη χημεία, η δασική βιομάζα, η βελτιστοποίηση της επεξεργασίας της ξυλείας, καθώς και η βιοενέργεια είναι μερικοί από τους τομείς που θα προωθηθούν βάσει του σχεδίου Nord.

Πέραν των ανωτέρω, το αναπτυξιακό πρόγραμμα Nord, οποίο παρουσιάσθηκε για πρώτη φορά στις 9 Μαΐου 2011, καλύπτει τους τομείς του τουρισμού, των βιοτροφίμων, των μεταφορών και του περιβάλλοντος.

Σημειώνεται ότι ο Πρωθυπουργός του Κεμπέκ, κ. Jean Charest, ήδη από τον Ιούνιο 2011, ξεκίνησε περιοδεία, κατ΄αρχάς, στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, με στόχο την προσέλκυση επενδυτών και την αναζήτηση διεθνών συνεργειών για την υλοποίηση του σχεδίου Nord. Για τυχόν περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.plannord.gouv.qu.ca.
ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov