Search

Search Icon

search

header

Slide1

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Διεθνές Επιχειρηματικό Φόρουμ (Κισινάου, 30.1.2020)
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Ημερομηνία: 04/02/2020
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Βουκουρεστίου (Αρμοδιότητα και για Μολδαβία)
Κείμενο:

Διεθνές Επιχειρηματικό Φόρουμ (Κισινάου, 30.1.2020)

Σκοπός της διοργάνωσης ήταν η προώθηση της χώρας ως επενδυτικού προορισμού, η προσέλκυση επενδύσεων και η διερεύνηση δυνατοτήτων συνεργασίας των επιχειρηματιών της Μολδαβίας με ξένες επιχειρήσεις.

Τις εναρκτήριες ομιλίες απηύθυναν ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Harea, η Υφυπουργός Οικονομίας κα Dragalin και η επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικής Αγοράς, Βιομηχανίας, Επιχειρηματικότητας και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της Ευρ. Επιτροπής (EASME) κα Luisa Prista.

Ο κ. Harea αναφέρθηκε στη διαρκώς αυξανόμενη αντιπροσωπευτικότητα του Επιμελητηρίου (σημειώνεται ότι το Επιμελητήριο αριθμεί πλέον 1200 μέλη και διαθέτει 10 παραρτήματα στη χώρα) και χαιρέτισε τη συμμετοχή 460 επιχειρήσεων στις Β2Β συναντήσεις που θα έπονταν του συνεδρίου, εκ των οποίων οι 85 ξένες (κατά κύριο λόγο από Ρουμανία, Ρωσία, Ουγγαρία, Ουκρανία και Ιταλία, και δευτερευόντως από Λευκορωσία, Τουρκία, Κίνα, Καναδά, Γαλλία, ΗΒ, Γεωργία, Ισραήλ και ΗΑΕ).

Η κα Dragalin έκανε λόγο για τις προσπάθειες ενίσχυσης της εξωστρέφειας της Μολδαβίας. Αναφέρθηκε στις Συμφωνίες Ελευθέρου Εμπορίου της Μολδαβίας με 43 χώρες (με την Ε. Ένωση (Deep and Comprehensive Free Trade Area), με χώρες CIS (Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Τατζικιστάν, Ουζμπεκιστάν), με Τουρκία, Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Κόσοβο, με χώρες GUAM (Οργανισμός για τη Δημοκρατία και την Οικονομική Ανάπτυξη, τον οποίον απαρτίζουν Γεωργία Ουκρανία, Αζερμπαϊτζάν και Μολδαβία), ενώ σημείωσε ότι στο παρόν στάδιο η Μολδαβία βρίσκεται στο δεύτερο γύρο διαπραγματεύσεων με την Κίνα. Περαιτέρω, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Ανάπτυξης προς την κατεύθυνση της βελτίωσης του επενδυτικού περιβάλλοντος (μείωση της γραφειοκρατίας, ψηφιοποίηση των διαδικασιών ελέγχου, δημιουργία one-stop-shop), οι οποίες είχαν ορατά αποτελέσματα, καθώς βελτιώθηκαν πέντε από τους δέκα δείκτες διευκόλυνσης ίδρυσης εταιρίας στη Μολδαβία το 2020, σύμφωνα με την έρευνα Doing Business της Παγκόσμιας Τράπεζας, και η Μολδαβία αναρριχήθηκε στην 49η θέση στη σχετική κατάταξη ανάμεσα σε 190 χώρες (το 2010 ήταν στη θέση 94).

Η κα Prista έκανε αναφορά στα κοινοτικά προγράμματα που προβλέπουν χρηματοδότηση επιχειρήσεων στη Μολδαβία, με έμφαση στο Horizon 2020 https://www.h2020.md/ (έρευνα/τεχνολογία/καινοτομία) και το COSME  https://ec.europa.eu/easme/en/section/cosme/cosme-open-calls-proposals (χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων), και κάλεσε τον επιχειρηματικό κόσμο που δραστηριοποιείται στη χώρα να αξιοποιήσει τις σχετικές ευκαιρίες.

Στον επόμενο γύρο συζητήσεων με τίτλο “Βέλτιστες πρακτικές δημιουργίας ευνοϊκού επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος» προβλήθηκαν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας (γεωγραφική θέση, χαμηλό κόστος εργασίας, φορολογικά κίνητρα, υψηλό επίπεδο επαγγελματικής εκπαίδευσης,  διαθεσιμότητα γης για βιομηχανική χρήση κλπ), οι ευκαιρίες για τομείς που είτε είναι ανερχόμενοι στη  χώρα (αυτοκινητοβιομηχανία, υψηλή τεχνολογία), είτε στους οποίους υπάρχουν ελλείψεις (διαχείριση αποβλήτων, επεξεργασία τροφίμων, έργα υποδομών, πράσινη ενέργεια), και τέλος, παρουσιάστηκαν οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης (δημιουργία ελεύθερων ζωνών, αναβάθμιση οργανισμού προσέλκυσης επενδύσεων και υπηρεσιών υποστήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ODIM)) και της τοπικής αυτοδιοίκησης για προσφορά κινήτρων για επενδύσεις.

Τέλος, στην ενότητα με τίτλο «Το μέλλον της καινοτομίας» κυριάρχησε η παρουσίαση του τεχνολογικού πάρκου στο Κισινάου https://moldovaitpark.md/en/ και των πλεονεκτημάτων του (ενιαίος φόρος 7% επί των κερδών, απαλλαγή των εργαζομένων από φορολογία και εισφορές, παροχή διοικητικών και γραμματειακών υπηρεσιών), ενώ εκτενής αναφορά έγινε και στο προσφάτως εγκαινιασθέν ψηφιακό πάρκο στη μολδαβική πρωτεύουσα (https://digitalpark.md/en/) που φιλοδοξεί να φιλοξενήσει στους χώρους του των 26.630 τ.μ. μερικές από τις πιο σημαντικές διεθνείς εταιρίες ψηφιακής τεχνολογίας.

Δ. Διεθνής Έκθεση Made in Moldova (29.1-2.2.2020)

Στις 29.1. τ.έ πραγματοποιήθηκαν στις εγκαταστάσεις της Moldexpo στο Κισινάου τα εγκαίνια της 19ης Διεθνούς Έκθεσης τροφίμων, ποτών (κυρίως οίνων), βιολογικών προϊόντων, φυτικών καλλυντικών, ενδυμάτων και ειδών διακόσμησης Made in Moldova. Στην Έκθεση συμμετείχαν 450 μολδαβικές επιχειρήσεις, ενώ υπήρχαν και λίγα περίπτερα με συμμετοχές από Ρουμανία και Ρωσία.

 

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov