Search

Search Icon

search

header

Slide1

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Ρουμανία, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου (Βουκουρέστι, 18.3.2020).
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Ημερομηνία: 18/03/2020
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Βουκουρεστίου (Αρμοδιότητα και για Μολδαβία)
Κείμενο:

Αναρτήθηκε στην διαδικτυακή πύλη της ΕΕ η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Ρουμανία, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, του κύκλου, δηλαδή, συντονισμού της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής εντός της ΕΕ και διαδικασιών διόρθωσης μακροοικονομικών ανισορροπιών. Σημειώνεται ότι για τον εαρινό κύκλο δεν πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη -και προγραμματισμένη για σήμερα - παρουσίαση στα Γραφεία της Αντιπροσωπίας της Επιτροπής στο Βουκουρέστι, στο πλαίσιο μέτρων πρόληψης της εξάπλωσης του COVID-19. Η σχετική ενημερωτική αλληλογραφία διακινήθηκε ηλεκτρονικά. Επίσης, στην Έκθεση δεν περιλαμβάνονται προβλέψεις για τις οικονομικές επιπτώσεις της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης στη Ρουμανική οικονομία, δεδομένου ότι η σύνταξή της ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο.

Συνοπτικά, τα κυριότερα ευρήματα της Έκθεσης αποτυπώνονται στα ακόλουθα σημεία:

 • - Ο ρυθμός ανάπτυξης της Ρουμανίας ανήλθε σε 4,1% το 2019, κινούμενος σε παρόμοια επίπεδα με την περυσινή χρονιά (4%). Οι εκτιμήσεις της Επιτροπής για το 2020 και 2021 είναι 3,6% και 3,3% αντίστοιχα. Το δημόσιο έλλειμμα ξεπέρασε το όριο του 3% το 2019.
 • - Κύριος μοχλός της τροφοδότησης της οικονομικής ανάπτυξης των τελευταίων τεσσάρων χρόνων είναι η αυξημένη εγχώρια ζήτηση και κατανάλωση, λόγω της ανόδου των εισοδημάτων (αύξηση μισθών και συντάξεων και μείωση της φορολογίας). Οι δημόσιες επενδύσεις παρουσίασαν μικρή αύξηση το 2019, μετά από μια διετή περίοδο ύφεσης, αγγίζοντας το 2,7% του ΑΕΠ της χώρας, επίδοση κατώτερη του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Η Ρουμανία χρειάζεται να επιταχύνει τις προσπάθειες κυρίως στον τομέα των υποδομών και της καινοτομίας. Το μοντέλο αυτό οικονομίας που βασίζεται περισσότερο στην κατανάλωση και λιγότερο στις δημόσιες επενδύσεις και την παραγωγικότητα θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα της ανάπτυξης.
 • - Το έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ρουμανίας παρουσίασε αύξηση το 2019 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, κυρίως της διεύρυνσης του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας (σύμφωνα με στοιχεία του ρουμανικού Ινστιτούτου Στατιστικής, το εμπορικό έλλειμμα ανήλθε σε 17,8 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά  14%, σε σχέση με το 2018). Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Επιτροπής, το έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών άγγιξε το 5,1% το 2019 (ήταν 4,4% το 2018), ενώ αναμένεται να αυξηθεί έτι περαιτέρω το 2020.
 • - Παρά τα χαμηλά επίπεδα της ανεργίας (3,9% το Δεκέμβριο 2019), η διάρθρωση της αγοράς εργασίας στη Ρουμανία είναι προβληματική, λόγω της έλλειψης τόσο ανειδίκευτου όσο και εξειδικευμένου προσωπικού, εξ αιτίας, κυρίως, των μεγάλων μεταναστευτικών εκροών.
 • - Μετά από ένα έτος (2018) μετρίων επενδυτικών εισροών, το 2019 υπήρξε και πάλι αύξηση του συνόλου των επενδύσεων κατά 17%, κυρίως χάρη στη σταθερά ανοδική κατασκευαστική δραστηριότητα στη χώρα.
 • - Ο τραπεζικός τομέας παραμένει σταθερός, με καλά επίπεδα ρευστότητας και χαμηλό σχετικά αριθμό «κόκκινων δανείων». Φαίνεται, ωστόσο, να έχει περιορισμένο ρόλο στην παροχή εταιρικών πιστώσεων.
 • - Μικρή πρόοδος έχει γίνει από μέρους της ρουμανικής κυβέρνησης στο πεδίο της πάταξης της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής, της καταπολέμησης της γραφειοκρατίας και της βελτίωσης του θεσμικού πλαισίου των δημοσίων διαγωνισμών. Ο εκσυγχρονισμός, ωστόσο, της δημόσιας διοίκησης φαίνεται να παρουσιάζει στασιμότητα.
 • - Η χώρα υστερεί, επίσης, σε όρους προσβασιμότητας στη βασική  εκπαίδευση, σε ποιότητα αυτής, σε επαγγελματική κατάρτιση και σε εκσυγχρονισμό εκπαιδευτικών μεθόδων με τη χρήση της τεχνολογίας.
 • - Ο αριθμός των διαβιούντων κάτω από τα επίπεδα φτώχειας στη χώρα παραμένει υψηλός, με το ένα τρίτο των Ρουμάνων πολιτών να αντιμετωπίζει κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού και τα επίπεδα παιδικής φτώχειας να είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη (38,1%, με μέσο όρο στην ΕΕ: 24,3%). Πρόοδος, στο πλαίσιο της βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, έχει σημειωθεί μόνο στο πεδίο της αύξησης των συντάξεων.
 • - Το σύστημα υγείας αντιμετωπίζει ακόμα σημαντικές προκλήσεις, σε όρους απασχόλησης εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού και υποδομών νοσοκομείων.
 • - Ο αγώνας καταπολέμησης της διαφθοράς παρουσιάζει κατά καιρούς στασιμότητα, αν όχι οπισθοδρόμηση, γεγονός που αποθαρρύνει ενδεχόμενους επενδυτές.
 • - Η απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων συνεχίζει να παραμένει χαμηλότερη του μέσου όρου των κ-μ ΕΕ (38,6% στη Ρουμανία, με μέσο όρο ΕΕ: 42%). Αποτέλεσμα αυτού, είναι η στασιμότητα των προσπαθειών εκσυγχρονισμού των υποδομών.
 • - Η Ρουμανία κατέγραψε σημαντική πρόοδο στις προσπάθειες επίτευξης των εθνικών της στόχων, στο πλαίσιο της Στρατηγικής Ευρώπη 2020. Περαιτέρω, συνεχίζει σταθερά τις προσπάθειες προς επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, ωστόσο, στις δράσεις για το κλίμα (Στόχος 13), παρουσιάζει υστέρηση σε σχέση με το μέσο όρο της ΕΕ.

Συμπερασματικά, παρατηρούμε ότι τα πορίσματα της Επιτροπής κινούνται σε παρόμοιο μήκος κύματος με τα αντίστοιχα της περυσινής Έκθεσης. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε σύσταση για εκκίνηση διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος για τη Ρουμανία (έγγραφό μας ΑΠ.Φ.  2700/370/5.3/2020).

Ολόκληρη η έρευνα βρίσκεται στον ακόλουθο ιστότοπο:

https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/2020-european_semester_country-report-romania_en.pdf 

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov