Search

Search Icon

search

header

Slide1

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

3- Μέτρα ρουμανικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών λόγω εξάπλωσης COVID 19.
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Ημερομηνία: 26/03/2020
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Βουκουρεστίου (Αρμοδιότητα και για Μολδαβία)
Κείμενο:

Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας κ. Ludovic Orban ανακοίνωσε σήμερα μια σειρά περαιτέρω μέτρων, στο ίδιο πνεύμα με τις χθεσινές εξαγγελίες του Προέδρου Johannis για ενίσχυση των προσπαθειών αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης και υποστήριξη των εργαζομένων που πλήττονται από τεχνική ανεργία. Συγκεκριμένα, ο κ. Orban έκανε λόγο για αναδιάρθρωση του προϋπολογισμού, προκειμένου να δοθεί προτεραιότητα στις νέες ανάγκες που προκύπτουν λόγω της εξάπλωσης του ιού, σημειώνοντας πως στο νέο προϋπολογισμό τα έσοδα θα είναι εμφανώς περιορισμένα. Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ζήτησε από το νέο Υπουργό Υγείας κ. Nelu Tataru να συγκαλέσει σύσκεψη με τους συνεργάτες του στο υπουργείο, προκειμένου να εξειδικεύσει τα ληπτέα στο εξής μέτρα ενίσχυσης των νοσοκομείων.

            Ο Πρόεδρος της Ρουμανίας ανακοίνωσε, επίσης, πως η Ρουμανία είναι το πρώτο κράτος – μέλος ΕΕ που θα αξιοποιήσει το μηχανισμό rescEU της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένου να δημιουργήσει στο έδαφός της στρατηγικό απόθεμα ιατρικού εξοπλισμού έκτακτης ανάγκης (αναπνευστήρες, προστατευτικές στολές και μάσκες, κατά κύριο λόγο), αξίας έως 10 εκατ. ευρώ.

            Περαιτέρω, με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου 29/21.3.2020, το ανώτατο όριο παροχής εγγύησης από το Εθνικό Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (FNGCIMM) προς τις MME ορίστηκε σε 10 εκατ. Ron (2,07 εκατ. ευρώ) ανά δικαιούχο, με δυνατότητα περαιτέρω αύξησης αν κριθεί αναγκαίο. Οι εγγυήσεις μπορούν να καλύψουν έως και το 90% του ύψους του δανείου επένδυσης ή κεφαλαίου κίνησης για δάνεια μέχρι ενός εκατ. Ron και 80% για δάνεια άνω του εκατομμυρίου. Οι τόκοι και για τα δύο προϊόντα επιδοτούνται με ποσοστό 100%.

            Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Florin Citu δήλωσε σήμερα πως, κατόπιν συνεννόησης με την Κεντρική Τράπεζα της Ρουμανίας (ΒΝR), θα εκδοθεί προσεχώς πράξη νομοθετικού περιεχομένου που θα επιτρέπει την αναστολή των δόσεων των εξυπηρετούμενων δανείων όλων των φυσικών και νομικών προσώπων έως εννέα μήνες, απλοποιώντας σημαντικά τη σχετική διαδικασία (με ένα τηλεφώνημα από τους ενδιαφερόμενους, ακολουθούμενο από ένα ηλεκτρονικό μήνυμα, όπως συγκεκριμένα δήλωσε). Εκτός από τις δόσεις αναστέλλεται και η καταβολή των τόκων. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για αναστολή της πληρωμής δόσεων και τόκων θα λήξει με την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Επιπροσθέτως, προβλέπεται, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, ελάφρυνση των φορολογουμένων εάν καταβάλουν τους απαιτούμενους φόρους μέχρι τις 25 Απριλίου. Η ελάφρυνση θα είναι της τάξεως του 5% για τους μεγάλους φορολογούμενους και 10% για τους μεσαίους και μικρούς φορολογούμενους. Τέλος, στο πλαίσιο των προσπαθειών ενδυνάμωσης των εισαγωγών φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού που προορίζονται για την καταπολέμηση της εξάπλωσης της πανδημίας, κατά την περίοδο έκτακτης ανάγκης και 30 ημέρες μετά την ολοκλήρωσή της, για τις σχετικές εισαγωγές, σύμφωνα πάντα με τις εξαγγελίες του κ. Citu, δεν θα απαιτείται καταβολή ΦΠΑ.

              Σε ανακοίνωσή της στις 25.3. τ.έ, η Κεντρική Τράπεζα της Ρουμανίας σημειώνει ότι θα αξιοποιήσει όλες τις προβλεπόμενες από το νόμο δυνατότητες ευελιξίας, προκειμένου φυσικά πρόσωπα και εταιρίες να διευκολυνθούν στην αποπλήρωση εκκρεμών δανείων από τράπεζες και μη τραπεζικές πηγές χρηματοδότησης, εφαρμόζοντας ομοιόμορφα το ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο, σε επίπεδο τόσο προληπτικού, όσο και λογιστικού καθεστώτος. Επιτρέπει στις τράπεζες να χρησιμοποιήσουν προσωρινά τα κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας τους, προκειμένου να αντεπεξέλθουν σε αυξημένες απαιτήσεις ρευστότητας, πάντα στο πλαίσιο που η σχετική νομοθεσία προβλέπει. Τις επόμενες ημέρες θα αποσταλούν και πιο αναλυτικές οδηγίες στις τράπεζες.

            Αναφέρουμε, τέλος, δηλώσεις του Υπουργού Κοινοτικών Πόρων κ. Marcel Bolos, όπως αναπαράγονται σε εδώ μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με τις οποίες η Ρουμανία θα αξιοποιήσει 680 εκατ. ευρώ από κοινοτικά κονδύλια, 300 εκατ. εκ των οποίων θα διατεθούν για την ενίσχυση των εργαζομένων σε τεχνική ανεργία (που υπολογίζονται σε 620.000, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του εν λόγω υπουργείου) και 350 εκατ. για την προμήθεια ιατροφαρμακευτικού υλικού.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov