Search

Search Icon

search

header

Slide1

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Τομέας Κρίσιμων Ορυκτών Επαρχίας Σασκάτσουαν
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΚΑΝΑΔΑΣ
Ημερομηνία: 28/04/2021
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Οττάβας
Κείμενο:

Κατά την μηνιαία τακτική τηλεσυνάντηση Εκπροσώπων Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων των εδώ Πρεσβειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που διοργάνωσε η Αντιπροσωπεία της ΕΕ, παρουσιάστηκε ο τομέας κρίσιμων ορυκτών της Επαρχίας Σασκάτσουαν. Η ενημέρωση είχε δύο σκέλη: α) Συνεργασία μεταξύ ΕΕ και Καναδά στον τομέα των πρώτων υλών (raw materials) και β) Παρουσίαση των κρίσιμων ορυκτών πόρων και της Μονάδας επεξεργασίας αυτών στην Επαρχία Σασκάτσουαν.

Αναφέρονται επιγραμματικά τα κάτωθι:

Α. Ο Καναδάς διαθέτει πληθώρα κρίσιμων ορυκτών. Είναι από τους κορυφαίους παραγωγούς παγκοσμίως. Κατέχει την πρώτη θέση στην παραγωγή ποτάσσας (potash),  τη δεύτερη στην παραγωγή νιοβίου και ουρανίου (niobium, uranium), την 3η στην παραγωγή παλλαδίου και τιτανίου (palladium, titanium), την τέταρτη στην παραγωγή αλουμινίου, ινδίου και πλατίνας (aluminum, indium, platinum) και την πέμπτη στην παραγωγή γραφίτη και νικελίου (graphite, nickel). Βασικοί στόχοι της κυβερνητικής πολιτικής είναι οι εξής: οικοδόμηση αλυσίδων αξίας (value chains) κρίσιμων ορυκτών και κατεργασίας τους σε επόμενα στάδια (downstream processing), παραγωγή και τεχνολογίες κατεργασίας, αξιοποίηση του συγκριτικού πλεονεκτήματος του Καναδά ως κατέχοντος ανεπτυγμένη τεχνογνωσία εξόρυξης και ως προμηθευτή, καθώς και συνεργασία με διεθνείς εταίρους  στον τομέα ορυκτών και μετάλλων με χαμηλή περιεκτικότητα σε άνθρακα. Στο πλαίσιο αυτό, μπορεί να διευρευνηθεί η δυνατότητα ανάπτυξης συνεργασιών με την ΕΕ.

Β. Στον κατάλογο κρίσιμων ορυκτών που εξέδωσε ο Καναδάς την 11η Μαρτίου 2021 (https://www.nrcan.gc.ca/our-natural-resources/minerals-mining/critical-minerals/23414),  συγκαταλέγονται 31 ορυκτά που θεωρούνται ουσιώδη για την οικονομική ασφάλεια της χώρας και απαιτούνται για τη μετάβαση σε μια οικονομία με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Γ. Τόσο η Ομοσπονδιακή όσο και οι Επαρχιακές Κυβερνήσεις έχουν αρχίσει να επιδίδονται σε στρατηγικές επενδύσεις που θα ενισχύσουν την προώθηση κρίσιμων αλυσίδων εφοδιασμού ορυκτών στον Καναδά. Σε αυτή τη λογική εντάσσονται οι ανακοινώσεις για διάθεση 5 εκ. δολλαρίων από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση και 5 εκ. από την Επαρχία του Οντάριο για οικιακή παραγωγή μπαταρίας θειικού κοβαλτίου (Δεκέμβριος 2020), για στήριξη της Αυτοκινητοβιομηχανίας Ford μέσω χρηματοδότησης ύψους 590 εκ. δολλαρίων από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση και την Επαρχία του Οντάριο για την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων (Οκτώβριος 2020), για χρηματοδότηση ύψους 31 εκ. δολλαρίων από την Κυβέρνηση της Επαρχίας Σασκάτσουαν για την κατασκευή Μονάδας Διαχωρισμού και Επεξεργασίας Σπάνιων Γαιών, η οποία θα είναι η πρώτη του είδους της στον Καναδά (Αύγουστος 2020). Επίσης, τον Απρίλιο 2020, η Κυβέρνηση της Επαρχίας του Κεμπέκ επένδυσε περίπου 5 εκ. δολλάρια για να στηρίξει την εταιρεία «Nouveau Monde Graphite» προκειμένου να παράγει καθαρό γραφίτη (έργο το οποίο στηρίζεται επίσης από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση).

Δ. Η ανάπτυξη Στρατηγικής Συνεργασίας μεταξύ Καναδά και ΕΕ είναι δυνατή, βασιζόμενη σε τρεις πυλώνες: α) ενοποίηση αλυσίδων αξίας πρώτων υλών (raw materials value chains) μεταξύ ΕΕ και Καναδά, β) συνεργασία στον τομέα Επιστημών, Τεχνολογίας και Καινοτομίας και γ) περιβαλλοντικά, κοινωνικά κριτήρια και πρότυπα διακυβέρνησης (ESG).

Ε. Η Επαρχία Σασκάτσουαν προσφέρει ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον, ενώ ήδη δραστηριοποιούνται οι μεγαλύτερες παγκοσμίως μεταλλευτικές εταιρείες. Πραγματοποιείται εξόρυξη ποτάσσας (Nutrien, Mosaic, K+S Potash), ουρανίου (Cameco and Orano) και ηλίου. Η Σασκάτσουαν είναι η μεγαλύτερη παραγωγός ποτάσσας και η δεύτερη παραγωγός ουρανίου παγκοσμίως. Το υπέδαφος της Επαρχίας είναι τόσο πλούσιο που υπάρχουν ακόμη ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα όχι μόνο βασικών μετάλλων, χρυσού και διαμαντιών αλλά και κρίσιμων ορυκτών. Στον τομέα εξερεύνησης ορυκτών και ανάπτυξης, τρεις μεγάλες μεταλλευτικές εταιρείες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή: Rio Tinto (ποτάσσα, διαμάντια, ουράνιο, νικέλιο, χαλκός), BHP Billiton (ποτάσσα) και Glencore (βασικά μέταλλα).

ΣΤ. Τα ορυκτά που υπάρχουν στην Επαρχία είναι τα ακόλουθα είκοσι δύο: κοβάλτιο, χαλκός, fluospar, γάλλιο, γραφίτης (φυσικός), ήλιο, λίθιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, μολυβδένιο, νικέλιο, νιόβιο, μέταλλα ομάδας πλατίνας (PGM), ποτάσσα, στοιχεία σπάνιων γαιών (REE), σκάνδιο, ταντάλιο, τιτάνιο, βολφράμιο (tungsten), oυράνιο, βανάδιο, ψευδάργυρος. Η Σασκάτσουαν κατέχει το 45% των παγκόσμιων αποθεμάτων ποτάσσας και παράγει το 30% της παγκόσμιας παραγωγής. Η εξόρυξη ουρανίου πραγματοποιείται από το 1953, ενώ υπάρχει επίσης εκμετάλλευση ηλίου και λιθίου. Η Επαρχία κατέχει τη δεύτερη θέση στην παραγωγή πετρελαίου στον Καναδά και την τρίτη στην παραγωγή φυσικού αερίου https://geohub.saskatchewan.ca).

Η. Στην Επαρχία, υφίσταται το δεύτερο μεγαλύτερο κέντρο έρευνας και τεχνολογίας στον Καναδά, με την ονομασία «Συμβούλιο Έρευνας της Σασκάτσουαν» (Saskatchewan Research Council - SRC https://www.src.sk.ca). Το εν λόγω Συμβούλιο, με έσοδα 91 εκ. δολλάρια ετησίως, επικεντρώνεται στους τομείς εξόρυξης, μετάλλων, γεωργίας και ενέργειας, ενώ παρέχει υπηρεσίες σε πολλές χώρες.

Θ. Οι σπάνιες γαίες χρησιμεύουν σε τομείς όπως: ΑΠΕ, παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων, άμυνα (ανάπτυξη ηλεκτρονικών και αμυντικών συστημάτων), επικοινωνίες (τεχνολογία κινητής τηλεφωνίας), Τεχνολογίες Πληροφορικής. Η Κίνα κυριαρχεί στην εξόρυξη σπάνιων γαιών, καθώς παράγει το 70% της παγκόσμιας παραγωγής.

Αποθέματα σπάνιων γαιών (REEs)

Χώρα

Βεβαιωμένα Αποθέματα

Reserves (MT)

Εκτιμώμενα Αποθέματα

Resources (MT)

Κίνα

44.000.000

164.000.000

Βραζιλία

22.000.000

  55.000.000

Βιετνάμ

22.000.000

  14.300.000

Ρωσία

12.000.000

  47.800.000

Ινδία

  6.900.000

 

Αυστραλία

  3.300.000

  49.000.000

Γροιλανδία

  1.500.000

  43.000.000

ΗΠΑ

  1.400.000

  14.300.000

Καναδάς

      830.000

  33.460.000

Ν. Αφρική

      790.000

 

Λοιπές χώρες

   1.200.000

  57.360.000

Πηγές: Παρουσίαση κ. Mike Crabtree (ECR Meeting 22.4.2021), https://www.mdpi.com/2075-163X/7/11/203/pdfwww.pubs.usgs.gov/periodicals/mcs2020/mcs2020.pdf 

Όπως προκύπτει από τον ως άνω πίνακα, η Κίνα κατέχει τα μεγαλύτερα αποθέματα ορυκτών. Ο Καναδάς βρίσκεται στη δέκατη θέση ως προς τα βεβαιωμένα αποθέματα και στην 6η ως προς τα εκτιμώμενα αποθέματα, ενώ κατέχει το 7% των συνολικών αποθεμάτων.

Ι. Ο Καναδάς έχει υπογράψει Κοινό Σχέδιο Δράσης με τις ΗΠΑ (Canada US Joint Action Plan –2020), στο πλαίσιο του οποίου αναμένεται να διατεθούν 115 εκ. δολλάρια, εκ των οποίων 80 εκ. θα διατεθούν σε βάθος πενταετίας (2020-2025) για την ανάπτυξη των κρίσιμων/στρατηγικών ορυκτών της Επαρχίας του Κεμπέκ και 35 εκ. για να καταστεί η Επαρχία Σασκάτσουαν κόμβος (hub) σπάνιων γαιών.

ΙΑ. Τον Αύγουστο 2020, η Κυβέρνηση της Επαρχίας Σασκάτσουαν ανακοίνωσε τη διάθεση 31 εκ. δολλαρίων για τη δημιουργία, στην πόλη Σασκατούν, μιας πλήρως καθετοποιημένης Μονάδας Επεξεργασίας Σπάνιων Γαιών (Rare Earth Processing Facility), μοναδική στο είδος της στον Καναδά, η διαχείριση λειτουργίας της οποίας έχει ανατεθεί στο Συμβούλιο Έρευνας της Σασκάτσουαν (SRC). Η εν λόγω Μονάδα, η οποία θα λειτουργεί με τα υψηλότερα περιβαλλοντικά πρότυπα. αποτελεί το πρώτο βήμα, ώστε η Σασκάτσουαν να καταστεί κόμβος επεξεργασίας σπάνιων γαιών και να δημιουργηθεί μια αλυσίδα εφοδιασμού εκτός Κίνας.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov