Search

Search Icon

search

header

Slide1

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

4η Διάσκεψη για τις Συμπράξεις Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ/PPPs), Βελιγράδι 8 Ιουνίου 2021
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΣΕΡΒΙΑ
Ημερομηνία: 14/06/2021
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Πρεσβείας Βελιγραδίου
Κείμενο:

Τη Διάσκεψη διοργάνωσε η εταιρεία του κ. Συμεών Τσομώκου (TGI Group).
Τη Διάσκεψη καλωσόρισαν εκ μέρους της σερβικής Κυβέρνησης ο Υπουργός Κατασκευών, Μεταφορών και Υποδομών κ. Τόμισλαβ Μομίροβιτς, η Υπουργός Οικονομίας κα Γιοβάνκα Ατανάκοβιτς
Η κα Ατανάκοβιτς σημείωσε ότι : "Δημιουργήσαμε τη νομοθετική βάση, προκειμένου να επιταχύνουμε τη διαδικασία για την έκδοση αδειών οικοδόμησης ενώ αναπτύχθηκε η ηλεκτρονική διακυβέρνηση καθώς στόχος της κυβέρνησης είναι να μεταρρυθμίσει τις δημόσιες επιχειρήσεις ώστε αυτές να είναι στρατηγικοί εταίροι σε ΣΔΙΤ με ιδιωτικούς εταίρους”.
Τα κύρια θέματα του Συνεδρίου ήταν:
- Τα βασικά έργα Σύμπραξης Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) & Ρόλος Διεθνών Χρηματοδοτικών Ιδρυμάτων σε επιτυχημένα έργα ΣΔΙΤ.
- Οι καλύτερες πρακτικές ΣΔΙΤ στη Σερβία και την ευρύτερη περιοχή.
- Οι προοπτικές και προκλήσεις για ΣΔΙΤ σε τομείς υποδομής, ενέργειας και τουρισμού.
- Η εμπειρία του Ηνωμένου Βασιλείου
Από τα διαμειφθέντα και τις παρουσιάσεις συγκρατούμε τα παρακάτω:
- Ο κ. Αρί Νάϊμ, Περιφερειακός Διευθυντής του Διεθνούς Οικονομικού Οργανισμού (IFC) (φορέας του ιδιωτικού τομέα στην Παγκόσμια Τράπεζα), σημείωσε ότι η κρίση πρέπει να μην δημιουργεί προβλήματα στην οικονομία και οι Κυβερνήσεις, σε συνεργασία με τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι. Οι συμπράξεις Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα είναι σημαντικές για την υλοποίηση σημαντικών έργων.
- Ο κ. Μάρκος Γκαρσία Μαρτίνες, Αναπληρωτής Δ/ντης της ΕΤΑΑ/EBRD, τόνισε ότι η ΕΤΑΑ προσαρμόζει λύσεις στις ανάγκες των πελατών και των έργων και στη συγκεκριμένη κατάσταση της χώρας, της περιοχής και του τομέα. Η ΕΤΑΑ χρηματοδοτεί έως και το 35% του συνολικού κόστους των έργων αλλά απαιτείται πρόσθετη χρηματοδότηση από χορηγούς και άλλους συγχρηματοδότες. Η ΕΤΑΑ μπορεί να μοχλεύσει πρόσθετους πόρους μέσω του προγράμματος κοινοπραξιών καθώς τα περισσότερα έργα του ιδιωτικού τομέα βασίζονται τουλάχιστον κατά το ένα τρίτο των επενδύσεων σε συνεργασίες, ενώ οι χορηγοί θα πρέπει να έχουν πλειοψηφική συμμετοχή ή επαρκή επιχειρησιακό έλεγχο. Οι εισφορές σε είδος γίνονται αποδεκτές.
Η ΕΤΑΑ θα εργαστεί για να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα του ιδιωτικού τομέα, με πρόσθετη εστίαση στην αλυσίδα αξίας της γεωργίας. Θα υποστηρίξει τις Μικρο-Μεσαίες Επιχειρήσεις (ΜΜΕ) στη χρηματοδότηση έργων που ευνοούν τη βιώσιμη ανάπτυξη. Και την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση μαζί με στρατηγικούς επενδυτές. Ενίσχυση του τραπεζικού τομέα και εμβάθυνση της χρηματοπιστωτικής διαμεσολάβησης.
Ενίσχυση του ρόλου και της ανταγωνιστικότητας του ιδιωτικού τομέα. Το επίπεδο εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα στη σερβική οικονομία είναι χαμηλό ακόμη και με βάση τα περιφερειακά πρότυπα.
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του ιδιωτικού τομέα της Σερβίας, έχουν περιορισμένη πρόσβαση στη χρηματοδότηση. Ενώ ο χρηματοπιστωτικός τομέας έχει επιβιώσει από την κρίση, ο ρόλος του ως κινητήρια δύναμη της οικονομικής ανάπτυξης έχει μειωθεί σημαντικά.
Παραμένουν μεγάλα κενά μετάβασης στους τομείς της ενέργειας και των υποδομών. Άλλες μεταβατικές προκλήσεις περιλαμβάνουν: προσαρμογή των τιμολογίων στα επίπεδα κόστους, ενίσχυση της ικανότητας των ρυθμιστικών αρχών, ιδιωτικοποίηση και αναδιάρθρωση δημόσιων επιχειρήσεων και αύξηση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα. Ειδικότερα, στον τομέα της ενέργειας, η ΕΤΑΑ θα ενδυναμώσει τη συνδρομή της στην προώθηση της ενεργειακής απόδοσης και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμβάλλοντας παράλληλα στην αντικατάσταση της απαρχαιωμένης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και τη συμμόρφωση με τα περιβαλλοντικά πρότυπα της ΕΕ.
- Η κα Aleksandra Stanisavljevic , Ειδική Σύμβουλος για το Αεροδρόμιο του Βελιγραδίου, τόνισε ότι το Βελιγράδι έχει καλές εμπειρίες όσον αφορά τη συνεργασία δημόσιου-ιδιωτικού τομέα και ότι η συνεργασία με τη γαλλική Vinci είναι ένα από τα επιτυχημένα παραδείγματα. Από τη μία πλευρά, τέτοιες συμφωνίες είναι χρήσιμες, διότι βοηθούν να έχουμε καλύτερη εξυπηρέτηση για τους πολίτες μας και, από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να είναι φθηνότερες για την τοπική αυτοδιοίκηση.
- Ο Αντιδήμαρχος Goran Vesić τόνισε ότι το Βελιγράδι έχει την μεγαλύτερη εμπειρία όσον αφορά τη σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα.
Ανέφερε ως παράδειγμα το έργο μετατροπής των αποβλήτων σε ενέργεια του Βελιγραδίου, το οποίο είναι ένα έργο παραγωγής θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας 103MW που αναπτύσσεται σε συνεργασία δημόσιου-ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) στη Vinca, Βελιγράδι, Σερβία. Τόνισε τη σημασία του έργου στη Vinca, ενώ τόνισε ότι άλλη εταιρική σχέση δημόσιου-ιδιωτικού τομέα που ήταν σημαντική είναι η ρύθμιση των σχέσεων με ιδιωτικούς αερομεταφορείς στο Βελιγράδι. «Αυτό μας βοήθησε να ρυθμίσουμε καλύτερα την υπάρχουσα κατάσταση και να βελτιώσουμε την ποιότητα των υπηρεσιών» - δήλωσε ο αντιδήμαρχος. Ο Vesić είπε ότι τώρα πραγματοποιούνται λιγότερες συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, οι οποίες στοχεύουν στην καλύτερη ποιότητα των υπηρεσιών και μία από αυτές είναι η συντήρηση υπόγειων διόδων.
- Ο δήμαρχος του Bor, Aleksandar Milikić, επεσήμανε ότι αυτή η πόλη έχει συνάψει συμφωνία για σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα στον τομέα των δημόσιων μεταφορών και ότι μπορεί να βασίζεται σε ετήσιες εξοικονομήσεις 60 εκατομμυρίων δηναρίων τα επόμενα 15 χρόνια σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο. Είπε επίσης ότι υπάρχει παρόμοια πρόθεση όσον αφορά το πρόβλημα της μονάδας θέρμανσης στο Bor, η οποία θα λειτουργεί αποκλειστικά με αέριο σε περίπτωση ευνοϊκής ρύθμισης, η οποία θα βελτίωνε την περιβαλλοντική κατάσταση στην πόλη. Ο κ. Milikić επεσήμανε επίσης την πρόθεση χρήσης ηλιακής ενέργειας σε συνεργασία με ενδιαφερόμενους φορείς στο μέλλον.
- Η εκτελεστική διευθύντρια της NALED, Violeta Jovanović, επεσήμανε το γεγονός ότι η βασική πρόθεση της εταιρικής σχέσης δημόσιου-ιδιωτικού τομέα είναι η βελτίωση των επιχειρήσεων και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών της Σερβίας. Είπε επίσης ότι η πρόοδος είναι ολοένα και πιο ορατή από χρόνο σε χρόνο, τονίζοντας ότι οι συνεργασίες στο αεροδρόμιο του Βελιγραδίου και στον χώρο υγειονομικής ταφής στη Vinca δείχνουν ότι η Σερβία είναι σε θέση να προσελκύσει σοβαρούς επενδυτές.

MM-14.6.2021

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov