Search

Search Icon

search

header

Slide1

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Συμφωνία μεταξύ Suez και Veolia
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΓΑΛΛΙΑ
Ημερομηνία: 12/04/2021
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Παρισίων
Κείμενο:

Με σημερινό δελτίο τύπου που εξέδωσαν οι δύο γαλλικοί όμιλοι διαχείρισης αποβλήτων, Veolia και SUEZ ανακοινώνουν ότι τα διοικητικά τους συμβούλια κατέληξαν σε κατ' αρχήν συμφωνία την Κυριακή το βράδυ σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις της συγχώνευσης μεταξύ των δύο ομίλων.

Οι δύο εταιρείες συμφώνησαν σε τιμή 20,50€ ανά μετοχή της Suez, σε αντίθεση με τα 18€ ανά μετοχή που είχε αρχικώς προτείνει η Veolia, αλλά και τα 22,5€ ανά μετοχή που ζητούσε η Suez. Η τιμή που συμφωνήθηκε τοποθετεί την συνολική αποτίμηση της Suez σε περίπου 13 δισ. ευρώ. Υπό την επιφύλαξη λήψης σύμφωνης γνώμης περί ανταγωνισμού σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς, η προσφορά θα προταθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της Suez κατά την υπογραφή των οριστικών συμφωνιών συγχώνευσης, οι οποίες αναμένεται να συναφθούν έως τις 14 Μαΐου τ.έ..

Η συμφωνία προβλέπει τη δημιουργία μίας “νέας Suez”, συνολικού κύκλου εργασιών περίπου 7 δισ. ευρώ (έναντι 17 δισ. € το 2020), η οποία, σύμφωνα με το δελτίο τύπου, θα πρέπει να αποτελεί “συνεκτικό σύνολο σε βιομηχανικό και κοινωνικό επίπεδο”. Οι δύο όμιλοι προτείνουν η νέα οντότητα, που προκύπτει από αυτήν τη συμφωνία, να ανήκει σε μια ομάδα μετόχων που αποτελείται από τους χρηματοοικονομικούς εταίρους τόσο των ομίλων όσο και των εργαζομένων. Επιπλέον, η Veolia δεσμεύεται να τηρήσει τις κοινωνικές της δεσμεύσεις για μια περίοδο τεσσάρων ετών μετά την υπογραφή της συμφωνίας, Η συμφωνία προβλέπει επίσης τη λήξη των συμφωνιών με την Cleanaway σχετικά με τη διάθεση περιουσιακών στοιχείων στην Αυστραλία, την παύση λειτουργίας του ολλανδικού ιδρύματος της Suez, καθώς και την αναστολή των εν εξελίξει δικαστικών διαδικασιών και, με την υπογραφή των τελικών συμφωνιών, την απόσυρση της Suez και της Veolia από όλες τις συνεχιζόμενες διαφορές και την απουσία νέων διαδικασιών μεταξύ τους.

Η “νέα Suez” θα ενσωματώσει τις τρέχουσες δραστηριότητες της Suez στα αστικά ύδατα και τα στερεά απόβλητα στη Γαλλία (συμπεριλαμβανομένου του κύριου ερευνητικού κέντρου της εταιρείας στη Γαλλία, CIRSEE), καθώς και τις δραστηριότητες της Suez ιδίως στα αστικά ύδατα στις ακόλουθες γεωγραφικές περιοχές: Ιταλία, την Τσεχική Δημοκρατία, την Αφρική, την Κεντρική Ασία, την Ινδία, την Κίνα, την Αυστραλία και τις παγκόσμιες ψηφιακές και περιβαλλοντικές δραστηριότητες (SES).

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Veolia, κ. Antoine Frérot, η συμφωνία αυτή θα επιτρέψει την ανάδειξη ενός παγκόσμιου πρωταθλητή οικολογικού μετασχηματισμού γύρω από τη Veolia, προσφέροντας στη Γαλλία ένα σημείο αναφοράς σε έναν τομέα που είναι ίσως ο πιο σημαντικός αυτού του αιώνα. Η συμφωνία είναι επωφελής για όλους, καθώς εγγυάται το μακροπρόθεσμο μέλλον της Suez στη Γαλλία, με τρόπο που διατηρεί τον ανταγωνισμό και εγγυάται τις θέσεις εργασίας. Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Suez, κ. Bertrand Camus δήλωσε ότι η συμφωνία αυτή προσφέρει κατ' αρχήν την ευκαιρία για εύρεση μίας συνολικής λύσης που θα παρέχει τις απαραίτητες κοινωνικές εγγυήσεις για όλους τους εργαζομένους, ευχαριστώντας ταυτόχρονα όλους τους υπαλλήλους της Suez για την τεράστια κινητοποίησή τους στην εφαρμογή της στρατηγικής SUEZ 2030.

Τέλος, τη συμφωνία χαιρέτισε και ο Γάλλος Υπουργός Οικονομίας, Οικονομικών και Ανάκαμψης, κ. Bruno Le Maire, αναφέροντας ότι πρόκειται για μία φιλική συμφωνία, η οποία διατηρεί τον ανταγωνισμό στην εξυπηρέτηση των πελατών μεταξύ δύο μεγάλων εθνικών βιομηχανιών και εγγυάται την καλή ανάπτυξή τους στην εγχώρια αλλά και τις διεθνείς αγορές, εξασφαλίζοντας παράλληλα και την απασχόληση.

Αντίθετα, εκπρόσωποι του συνδικάτου CGT της Suez, εξέφρασαν τη Δευτέρα την απογοήτευσή τους για τη συμφωνία αυτή, η οποία δεν φαίνεται ότι θα μπορεί να εγγυηθεί όλες τις θέσεις εργασίας, ενώ κατηγόρησαν το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας για προδοσία, καθώς ενέδωσε στην πίεση της Veolia.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο γαλλικές εταιρείες βρίσκονταν από πέρυσι σε σύγκρουση, μετά την εξαγορά από τη Veolia τον Οκτώβριο του 2020 του 29,9% της Suez από την Engie και την υποβολή στη συνέχεια από τη Veolia δημόσιας προσφοράς για το υπόλοιπο 70,1% του κεφαλαίου της Suez ενώπιον της γαλλικής Αρχής Κεφαλαιαγοράς τον Φεβρουάριο τ.έ.. Για επτά μήνες, οι δύο εταιρείες είχαν επιδοθεί σε μία σειρά νομικών διαδικασιών, ενώ η υπόθεση είχε λάβει και πολιτική διάσταση, με τον Υπουργό Οικονομίας, κ. Le Maire, να παρεμβαίνει επανειλημμένα υπέρ της επίτευξης μίας φιλικής συμφωνίας μεταξύ των δύο ανταγωνιστών.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov